Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Električno vozilo
Mitja Kermavnar, 2022

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: električna vozila, fosilna goriva, kakovostne informacije, poraba, Renault Zoe, transport
Objavljeno: 15.03.2022; Ogledov: 712; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

2.
Testiranje in izbira kompresorja v farmacevtskem podjetju
Robert Irt, 2015

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: regulacija proizvodnje, specifična poraba, kompresorji, turbinski kompresor, vijačni kompresor, vzdrževanje
Objavljeno: 15.05.2019; Ogledov: 2031; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

3.
Sistem financiranja občin v Sloveniji
Katja Pepelnak, 2019

Opis: Občina potrebuje za uresničevanje svojega bistva priznavanje samostojnosti in neodvisnosti ter sistem, ki ji to omogoča. Pomembna je jasna razmejitev nalog, ki so lokalne narave od tistih, ki izhajajo iz državne ravni. V nadaljevanju pa se naloge lokalne narave razmejujejo na obvezne in neobvezne naloge. Vsakršna razmejitev nalog privede do dvoma, v kolikor razmejitev nalog ni jasno določena s predpisi in v kolikor nima jasne slike o tem, kako so takšne naloge financirane. S proučevanjem državnih predpisov prišli do ugotovitve, da obstaja nejasna slika o tem, katere občinske naloge so obvezne in katere neobvezne. Prav tako je predpisov, ki govorijo o nalogah občin, preveč. Pomanjkljivost pa se kaže v tem, da se Zakon o lokalni samoupravi, ki sicer določa izvirne naloge občin, ne upošteva kot krovni zakon, ki bi te naloge povezal v neko smiselno celoto. Novo razmejevanje občinskih nalog pa je uvedel tudi Zakon o financiranju občin, ki je v svojih določbah določil naloge, ki se financirajo s primerno porabo. Z analizo nalog in sredstev za njihovo financiranje na konkretnem primeru Občine Poljčane smo prišli do ugotovitve, da povprečnina, ki je izračunana iz povprečnih stroškov obveznih nalog občin, ki jih določa Zakon o financiranju občin, ni odraz dejanskega stanja in posledično privede do nesorazmerja med obveznimi nalogami občin ter sredstvi za njihovo financiranje. Trenutno veljavni sistem financiranja občin pa pozablja, da ima občinska infrastruktura rok trajanja in samo vzdrževanje ne more zagotavljati kakovosti življenja občanov. Čigava naloga so torej investicije? In čigava naloga je zagotavljanje socialne varnosti?
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: financiranje, povprečnina, obvezne naloge, neobvezne naloge, pristojnosti občin, primerna poraba
Objavljeno: 11.03.2020; Ogledov: 1873; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

4.
5.
6.
Vpliv Covid-19 epidemije na finančne pomoči v kmetijstvu Republike Slovenije
Veronika Jenc, 2021

Opis: Zagotavljanje in ohranjanje ustrezne finančne likvidnosti posameznikov in podjetij je predpogoj za uspešno premagovanje krizne situacije. Vpliv učinka epidemije Covid-19 na stanje v kmetijstvu je velik, zato je Republika Slovenija sprejela vrsto ukrepov za zajezitev širjenja novega korona virusa in sploščevanje epidemiološke krivulje. V največji meri se okrevanje kmetijsko-gospodarskega področja izvaja preko finančne pomoči. Finančna pomoč v času krize omogoča, da se zagotovi stabilnost delovanja. Namenjena je reševanju težav in ne izvajanju nekih novih zastavljenih ciljev. Magistrsko delo povzema ukrepe finančne pomoči sprejetih za omilitev posledic epidemije COVID-19 v kmetijstvu v letu 2020. Sprejeti ukrepi so tako predstavljali nabor pomoči z usmeritvijo, da se čim prej z jasnimi, specifičnimi cilji in čim večjo zajeto populacijo upravičencev, zagotovi omilitev posledic epidemije. Nujni ukrepi pomoči so tako sledili načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom. Ukrepi pomoči so morali biti čim bolj učinkoviti, njihova izvedba pa nagla. Izvedena analiza je pokazala, da je bilo v letu 2020 sprejetih devet ukrepov pomoči na področju kmetijstva, ki so omogočili premagovanje težav v zvezi z izpadom dohodka kot posledice epidemije COVID-19, katerih plačnik je bila ARSKTRP. Rezultati analize so še pokazali, da je bilo v skupnem znesku porabljenih le slabih 60 odstotkov namenskih finančnih sredstev. Vendar splošno gledano bi vzrok za manjšo porabo sredstev od predvidene lahko pripisali ali slabemu izračunu predlagatelja predpisa ali pa prestrogim razpisnim pogojem, na katere se vlagatelji niso (z)mogli odzvati. Na koncu bi lahko tudi rekli, da so rezultati uspešnosti poslovanja kmetijskega sektorja pomembnejši kot samo črpanje sredstev, vendar višja poraba razpoložljivih namenskih finančnih sredstev bolj pripomore k uspešnejšemu okrevanju kmetijske dejavnosti za posledicami vpliva epidemije COVID-19.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: kmetijstvo, COVID-19, epidemija, finančna pomoč, deljeno upravljanje, poraba finančnih sredstev
Objavljeno: 25.08.2022; Ogledov: 418; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (875,40 KB)

7.
Analiza električne porabe nekaterih večjih podatkovnih centrov v Sloveniji
Uroš Osredkar, 2023

Opis: Raziskava se osredotoča na porabo električne energije in energetsko učinkovitost podatkovnih centrov. Ob tem predstavi standarde in infrastrukturo, ki je potrebna za zagotavljanje zanesljivega delovanja podatkovnih. Zaradi poudarka na učinkovitosti energetske porabe je nadalje govora o paktu o podnebno nevtralnih podatkovnih centrih, zelenih podatkovnih centrih, kodeksu ravnanja za podatkovne centre in razvoju evropskih meril za zelena javna naročila. Nato je predstavljena študija primerov in izsledki intervjujev z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Pošto Slovenije, Telemachom, Inštitutom Jožefa Stefana in Inštitutom informacijskih znanosti glede porabe električne energije njihovih podatkovnih centrov, analize za oblikovanje trajnostne strategije upravljanja energije in ozaveščenosti upraviteljev podatkovnih centrov glede regulacije energetske učinkovitosti.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: podatkovni center, energetska učinkovitost, standardi, poraba električne energije, hlajenje, napajanje
Objavljeno: 13.11.2023; Ogledov: 162; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (939,12 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh