Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Moralno podjetje : mit ali resničnost profitne gospodarske družbe?
Bogdan Jugovič, 2013, doktorska disertacija

Opis: Tezo, da se etično v poslu splača, smo poskusili verificirati tako, da smo najprejizpeljali definicijo moralnega podjetja,nato pa razvili metodo in kazalnike za vrednotenje moralnosti dejanj podjetij glede na družbeno okolje, v katerem delujejo. Javni izbor najboljših podjetij po spletu ekonomskih in drugih kriterijev v definiranem družbenem okolju smo nato preverili tako, da smo po razviti metodi ugotavljali stopnje njihove usklajenosti z moralnimi normami družbenega okolja. Kot gradivo za moralno presojo smo uporabiliobjave in poročila o dejanjih podjetij v medijih. Kot podlago za vrednotenje dejanj smo uporabilivečinsko sredinsko družbenopresojo in večinska stališča omoralnosti,običajna v družbenem okolju, v katerem podjetje deluje. Družbeno okolje Republike Slovenije vsebuje nekaj posebnosti, ki vplivajo na večinska stališča pri presoji moralnosti dejanj. Pri analizi javnega izbora najboljših in največjih slovenskih podjetij smo zasledili dodatno nekatere posebnosti, ki vplivajo na uspešnost poslovanja in ki so se odrazile tudi v kazalnikih moralnega vrednotenja dejanj najbolj uspešnih podjetij. Teza, da so poslovno najboljša podjetja tudi najbolj poravnana z družbeno moralo in da gre moralno zavednim podjetjem v poslu bolje kot tekmecem, ni potrjena v celoti. Tržne razmere imajo glavni vpliv na uspešnost poslovanja. Pomembneso tudi urejenost trga,prisotnost monopolnih elementovin zunanja – državna ali naddržavna – regulacija. Moralnost je tu le eden dodatnih elementov v poslovanju, a ne toliko bistven za poslovni obstoj.Pri izenačenih drugih pogojih med tekmeci na trgu pa preseganje standardov in izkazano moralno zavedno poslovanje skupaj lahko pomenita tisto prednost, ki pritrdi tezi, da se etično v poslu splača.
Ključne besede: poslovna etika, moralno podjetje, merjenje moralnih dejanj, Slovenija
Objavljeno v ReVIS: 28.07.2021; Ogledov: 891; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

3.
Etično odločanje v podjetjih : zaključno delo
Sara Rančan, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: Ekonomija, poslovna etika, etično odločanje, etične dileme, manager
Objavljeno v ReVIS: 20.01.2021; Ogledov: 2207; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (704,51 KB)

4.
Etika v poslovnem svetu in pojav mobinga : diplomsko delo
Manca Kragelj, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: Mobing, poslovna etika, neetična ravnanja
Objavljeno v ReVIS: 09.12.2020; Ogledov: 1244; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

5.
Etično delovanje slovenskih podjetij : diplomsko delo
Darko Kramar, 2014, diplomsko delo

Ključne besede: etika, morala, management, podjetja, podjetniki, poslovna etika
Objavljeno v ReVIS: 09.12.2020; Ogledov: 1408; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

6.
Profesionalnost poslovnega sekretarja
Nataša Urbanija, 2020, diplomsko delo

Opis: Poslovna sekretarka je v podjetju pomembna vez med vodstvom, zaposlenimi in zunanjimi strankami v organizaciji. Ima posredniško vlogo med vodstvom in zaposlenimi ter opravlja naloge, ki lajšajo delo ostalim strokovnim sodelavcem. Delo poslovne sekretarke je zahtevno, odgovorno, zelo dinamično, znati se mora ustrezno odzvati v nepredvidljivih okoliščinah, zato so elementi poklicne profesionalizacije smer poslovnega delovanja. Vloga poslovne sekretarke je vse bolj pomembna, ker s svojim znanjem, z zmožnostmi in s sposobnostmi prispeva k skupnemu uspehu organizacije ter doseganju ciljev. Spremembe od vseh zaposlenih zahtevajo nenehno prilaganje, kar še posebno velja za poslovne sekretarke. V zadnjih letih je veliko govora o profesionalnosti na delovnih mestih. Diplomsko delo bo obravnavalo profesionalnost, profesionalno vlogo poslovnih sekretarjev v organizaciji. Poklicno profesionalizacijo bomo v našem delu proučevali skozi naslednje elemente, in sicer poklicna identiteta, poklicna etika in poklicna regulacija (Pavlin 2014, str. 64). V tem kontekstu bomo profesionalizacijo opredelili »kot dinamično razmerje med praktičnim poklicnim znanjem na delovnem mestu in drugimi širšimi atributi poklicev« (Pavlin 2014, str. 8). Sam izraz »profesionalizacija« nakazuje, da naj bi šlo za »pozitiven« proces, postopno prehajanje iz neprofesionalnosti v vse večjo profesionalnost s stalnim izpopolnjevanjem in lastnim trudom. V nalogi smo si zastavili dve hipotezi; ugotavljali profesionalnost poslovnih sekretarjev, ali sledijo poklicnemu razvoju ter se stalno izpopolnjujejo. Predpostavljali smo, da je profesionalnost poslovnih sekretarjev povezana z velikostjo podjetja.
Ključne besede: poslovni sekretar, profesionalnost, poklicna regulacija, poklicna identiteta, poslovno komuniciranje, poslovna etika
Objavljeno v ReVIS: 12.06.2020; Ogledov: 2402; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (855,90 KB)

7.
8.
Stečaj in vprašanje poslovne etičnosti : magistrsko delo
Natalija Marinčič, 2013, magistrsko delo

Ključne besede: stečaj, insolventnost, poslovna etika, morala
Objavljeno v ReVIS: 13.08.2018; Ogledov: 2478; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

9.
Pomen etike pri poslovanju z nepremičninami : magistrsko delo
Tina Brodarič, 2011, magistrsko delo

Ključne besede: poslovna etika, morala, nepremičnine, trženje nepremičnin, nepremičninska agencija
Objavljeno v ReVIS: 01.08.2018; Ogledov: 3870; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh