Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Mednarodni odnosi in diplomacija po načelu Realpolitik
Žiga Šumberac, 2017

Opis: V diplomskem delu bo bralcu predstavljena teza, da je zunanja politika dolgoročno učinkovitejša, če diplomacija uporablja realističen pristop k zunanji politiki. Predstavil bom celotno delovanje diplomacije po načelu realpolitik. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Teoretični del se bo osredotočal na posamične lastnosti mednarodnih odnosov in na to, kako vplivajo na delovanje zunanje politike. Predstavil bom osnove delovanja diplomacije v mednarodni skupnosti in vpliv javnosti na delovanje diplomacije. Nato bom opisal vpliv geopolitičnih lastnosti na delovanje zunanje politike, sredstva in načine za izvajanje zunanje politike. Predstavil bom pojme, kot so politika prestiža, soft, smart in hard power pristop k zunanji politiki, Organizacija združenih narodov in delovanje diplomacije v demokracijah. S predstavitvijo teh pojmov bom bralcu predstavil, kako naj deluje država, da doseže maksimalno interno in eksterno moč države. Vse te lastnosti bom povezal v poglavju o realpolitiki, v katerem bom predstavil pristop, ki naj mu sledi diplomacija, da prepozna nacionalni interes, oblikuje nacionalne cilje in z racionalno presojo moči in odnosov v mednarodni skupnosti izbere sredstva, s katerimi bo zagotovila dolgoročno korist in vpliv svoje države v zunanji politiki. Tako bom z vidika realistične šole zunanje politike predstavil,kako naj diplomacija pristopi k zunanji politiki,na kakšen način naj deluje in kako ter zakaj naj uporabi določena sredstva. Zunanjo politiko bom prikazal v širšem aspektu, kot živo enoto, ki se spreminja in prilagaja trenutnemu stanju moči, predvsem pa bom nakazal,da diplomacija v svojem delovanju ne deluje le v aspektu do nasprotne države, temveč mora vzeti v obzir,da je država del večje enote in da zunanja politika ene države vpliva regionalno in globalno. Drugi del se bo posvetil praktičnemu prikazu, ko bom skozi zgodovinske primere potrdil teze teoretičnega dela in prikazal ustreznost realističnega pristopa k zunanji politiki in njegovo superiornost napram idealističnemu pristopu k zunanji politiki. Praktični del se bo osredotočil na Britanski vidik predstavljenih primerov, saj sem identificiral Združeno kraljestvo kot državo, ki je konstantno zagovarjala šolo realističnega pristopa k zunanji politiki. Primeri se bodo osredotočili na mednarodno skupnost kot celoto, ki jo sestavljajo države, ki si želijo spremeniti obstoječe razmerje moči med državami, ki ga želijo obdržati. Skozi primere bom dokazal, da je realističen pristop v zunanji politiki bolj primeren za stabilno ravnotežje moči in preprečevanje globalnih konfliktov.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: realpolitik, ravnovesje moči, racionalnost, nacionalni interes, geopolitika, smart power
Objavljeno: 13.07.2018; Ogledov: 1905; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (672,86 KB)

2.
Sprostitvene tehnike za preprečevanje stresa, ki vpliva na šolski uspeh
Martina Paliska Šaina, 2018

Opis: Stres predstavlja telesni odziv človeškega organizma na dogodke, ki jih dojema kot grožnjo ali ki na kakršen koli drug način vplivajo na njegovo ravnovesje. Zunanji elementi niso neposredni povzročitelji stresa, temveč je to človekovo notranje dojemanje, ki povzroča tesnobo in negativna čustva v določeni življenjski situaciji, za katero meni, da je pretežka, da bi jo lahko uspešno premagal. Pod vplivom stresa v človeškem organizmu prihaja do povečanega delovanja žleze z notranjim izločanjem (nadledvične žleze) in živčnega sistema, zlasti avtoimunskega živčnega sistema, ki nadzira delovanje notranjih organov zaradi povečanja energije za obrambno dejanje. Del možganov, ki je odgovoren za prepoznavanje nevarnosti, sproži delovanje možganskega priveska (hipofize), ki sprosti izločanje hormonov adrenalina in kortizola v nadledvični žlezi. Pri otrocih lahko prisotnost stalno visokih ravni adrenalina in kortizola v organizmu vpliva na spomin in sposobnost učenja, zaradi česar postanejo depresivni, razdražljivi, slabo razpoloženi in nenehno utrujeni. Ko stres postane del človekovega življenja, je škodljiv za njegovo zdravje in spodbuja razvoj različnih bolezni. Izvajanje sprostitvenih tehnik prispeva k vnovičnemu vzpostavljanju ravnovesja, saj se lahko zelo hitro poruši v preobremenjenem vsakdanjiku. Naloga sprostitve je prilagajanje odzivov organizma na okolje, tako pa je omogočen prostor psihološkim in vedenjskim prilagoditvam, s čimer oseba spet doseže mirno stanje.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: sprostitev, sprostitvene tehnike, stres, preprečevanje stresa, ravnovesje, magistrske naloge
Objavljeno: 12.01.2021; Ogledov: 785; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

3.
4.
5.
6.
Vpliv naklona medenice na kronično bolečino v križu
Sebastjan Drobne, 2021

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je pregledati in predstaviti strokovno ter znanstveno literaturo s področja nagiba medenice v povezavi s kronično bolečino v križu. Metode: Za preučitev strokovne in znanstvene literature je bila uporabljena deskriptivna metoda raziskovanja. Pri iskanju strokovne literature je bila uporabljena baza podatkov kooperativnih raziskovalnih sistemov PubMed, Sci Hub, Google Scholar in slovenski COBBISS. Rezultati: Raziskave kažejo, da anteriorni nagib medenice vpliva na kronično BvK, vendar obstaja verjetnost, da kronična BvK zaradi prilagoditev privede do povečanega anteriornega nagiba medenice. Raztezne vaje in vaje za krepitev mišic trupa, kolka in kolena zmanjšajo BvK ter v večini raziskav tudi prekomerni nagib medenice. Uporabnost: Predstavitev novejše literature s področja nagiba medenice v povezavi s kronično bolečino v križu ter vpliv razteznih vaj in vaj za moč na naklon medenice. Omejitve: Med omejitve pri izdelavi diplomske naloge štejemo pomanjkljivo literaturo, nedokončane raziskave in majhno število preiskovancev v raziskavah.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: drža, ledvena lordoza, sagitalno ravnovesje, analiza drže, spino-medenična poravnava, globalna drža, merjenje drže, medenični naklon, kronična bolečina v križu, mišična dolžina, mišična zmogljivost, vaje za pravilno držo, mišično nesorazmerje.
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 513; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (507,44 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh