Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Davčna tajnost
Nevenka Murovec, 2015

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: davčna tajnost, osebni podatki, varstvo podatkov, zasebnost, normativna ureditev, oznaka, prenos podatkov, razkritje, davčni zavezanci, davki
Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 3721; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
3.
Razkritje homoseksualnosti pred samim seboj in v družinski sferi
Katja Bošnak, 2018

Opis: Magistrska naloga sestoji iz teoretičnega in empiričnega dela, kjer sem v prvem delu raziskala in razložila koncepte in razlage homoseksualnosti in njenega historično družbenega okvirja. Predstavila sem tudi koncept identitete, kjer sem ločila osebno in družbeno, razložila pa sem še koncept homoseksualna spolna identiteta po znanih teoretikih kot so V. Cass in K. Plummer. Nadalje sem predstavila proces razkritja, proces razkritja po Romanu Kuharju, coming outa pred samim seboj in v družini, pa tudi razkritje partnerske zveze, razkritje pred prijatelji in v delovni sferi. Dotaknila sem se tudi heteronormativnosti, nasilja v družinski sferi, homofobije in homofobičnih dejanj, ki so lahko velike ovire na poti do razkritja. Dodala sem še koncept Marshalla, ki predstavlja ovire na poti do razkritja. Sledi empirični del. Naredila sem kvalitativno raziskavo, kjer je sodelovalo deset že razkritih gejev in lezbijk. S strukturiranim intervjujem, ki ima vprašanja odprtega tipa, sem želela izvedeti več o razkritju, in sicer kako poteka razkritje, kaj vse prinaša s seboj in kaj to za homoseksualno osebo pomeni; s kakšnimi težavami, stiskami in dilemami so se spopadali, ko so se razkrili doma, pred prijatelji in v delovni sferi; kakšna je bila dinamika razkritja istospolne partnerske zveze in kako so s svojo (isto)spolno identiteto pomirjeni danes.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: homoseksualnost, razkritje, istospolna partnerska zveza, heteronormativnost, homofobija
Objavljeno: 26.07.2021; Ogledov: 740; Prenosov: 136
URL Celotno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Primerjava položaja LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji skozi odkrivanje identitete
Ilija Todorović, 2022

Opis: Ta magistrska naloga se je ukvarjala s položajem LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji, in sicer skozi proces razkritja spolne usmerjenosti ali spolne identitete. LGBT-osebe imajo namreč še vedno veliko težav pri razkrivanju lastne identitete. V teoretičnem delu magistrske naloge so razloženi osnovni pojmi, kot so homoseksualnost, predstavljen je pomen izraza LGBT in opisani so pojmi homofobija, bifobija in transfobija. Razloženi so tudi pojmi, kot so diskriminacija, nasilje in predsodki nad LGBT-osebami. V nadaljevanju je razloženo, kaj predstavlja proces razkritja identitete, kar je tudi ključen izraz te raziskave. Preden smo začeli z raziskovanjem v Srbiji in Sloveniji, smo pregledali najprej že obstoječe raziskave in nadalje predstavili pravice LGBT-oseb in pravice ter položaj LGBT-oseb v svetu. Opisali smo zgodovinski LGBT-dogodek Parado ponosa, saj predstavlja razkritje identitete. V nadaljevanju smo pregledali zgodovino razvoja pravic in boja LGBT-oseb v Sloveniji in Srbiji. Empirični del raziskave je sestavljen iz dveh raziskav. Ena raziskava je bila opravljena v Srbiji, druga Sloveniji. Raziskave so bile kvantitativne in opravljene s pomočjo anketnega vprašalnika, katerega cilj je bil ugotoviti in spoznati položaj, potrebe in življenje LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji. Skozi anketni vprašalnik smo želeli dobiti podatke in informacije o samem procesu razkritja LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji, nato pa narediti primerjavo med državami. Rezultati so pokazali, da so LGBT-osebe zaradi svoje identitete še vedno v strahu, a veliko bolj v Srbiji kot Sloveniji. Odnos okolja, družine in prijatelji so ključni dejavniki, ki vplivajo na razkritje identitete in spolne usmerjenosti, kar predstavlja ključne razlike med državama, zaradi različne miselnosti in tradicije.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: LGBT-osebe, razkritje identitete, težave, homofobija, odnos okolja, magistrske naloge
Objavljeno: 09.01.2023; Ogledov: 310; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1005,20 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh