Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Samooskrba pacienta - pomemben element obvladovanja sladkorne bolezni
Nejc Šmalc, 2024, ni določena

Opis: Teoretična izhodišča: Porast sladkornih bolnikov postaja vse večji problem. Gre za kompleksno bolezen, ki na dolgi rok s seboj prinaša možne zaplete in posledice tako za bolnika, njegove bližnje in družbo. Po postavitvi diagnoze je ključno, da bolnik prejme ustrezno oskrbo, katere cilj ni samo zmanjšanje možnosti za nastanek kroničnih zapletov, temveč tudi učinkovito izobraževanje in podpora za ohranjanje najboljšega možnega zdravstvenega stanja. Pri izobraževanju ne sme iti zgolj za prenos informacij o bolezni, temveč mora tudi spodbujati k spreminjanju življenjskega sloga, motivirati in opolnomočiti bolnika, da postane aktiven pri vodenju in odločanju o svoji bolezni, ter da uvidi cilje zdravljenja. Namen raziskave je bil preučiti znanje sladkornih bolnikov o svoji bolezni ter ugotoviti kako uspešni so pri samovodenju le-te. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativnem raziskovalnem pristopu in deskriptivni metodi dela. Primarne podatke smo pridobili s tehniko anketiranja. V raziskavi je sodelovalo 300 sladkornih bolnikov tipa 1 in tipa 2. Rezultati: Ugotovili smo, da imajo sladkorni bolniki o svoji bolezni dobro znanje. Svojo samooskrbo bolezni zaznavajo kot dobro. Rezultati so pokazali, da se s starostjo bolnika slabša samooskrba sladkorne bolezni, ter da med bolniki glede na čas obolelosti za sladkorno boleznijo ne obstajajo statistično pomembne razlike v njeni samooskrbi. Ugotovili smo tudi, da imajo anketirani s sladkorno boleznijo tipa 1 v povprečju nižji glikiran hemoglobin kot bolniki z drugimi tipi sladkorne bolezni. Razprava: Za dobro samooskrbo sladkorne bolezni je ključno kakovostno izobraževanje, ki bolnika opremi z znanjem in strategijami za reševanje izzivov, ki jih prinaša bolezen. Z dobro samooskrbo lahko sladkorni bolnik živi kakovostno življenje ter prepreči možne zaplete.
Ključne besede: sladkorna bolezen tipa 1, sladkorna bolezen tipa 2, samooskrba sladkorne bolezni, obvladovanje sladkorne bolezni, edukacija.
Objavljeno v ReVIS: 14.06.2024; Ogledov: 78; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

2.
3.
Informacijske rešitve za pomoč sladkornim bolnikom in zdravstvenemu osebju : diplomska naloga
Matjaž Tome, 2013, diplomsko delo

Opis: Zadnja leta je v svetu in v R Sloveniji beležiti skokovit porast sladkorne bolezni. Ljudje, oboleli za sladkorno boleznijo, so pod velikim psihološkim pritiskom. Psihološki pritisk se odraža v skrbi po opravljanju vsakodnevnih meritev glukoze v krvi, upoštevanju diete, možnih zdravstvenih zapletih in skrbi po rednem obiskovanju obdobnih zdravniških pregledov. Uporaba pametnih telefonov, računalnikov in sodobnih programskih rešitev omogoča bolniku prijaznejše življenje s sladkorno boleznijo. Hitri razvoj in uporaba sodobnih informacijskih tehnologij omogočajo sladkornemu bolniku učinkoviteje spremljati in nadzorovati sladkorno bolezen. Na drugi strani se tudi zdravstvene ustanove srečujejo z organizacijskimi težavami. Uporaba širokopasovnega omrežja in mobilnega širokopasovnega omrežja omogočata učinkovit pretok podatkov. S takšnim načinom dosežemo on-line zajem podatkov, kar je izrednega pomena v primeru dela zdravstvenih ustanov.
Ključne besede: mobilna telefonija, pametni telefon, računalnik, informacijske rešitve, spletna stran, sladkorna bolezen
Objavljeno v ReVIS: 10.08.2018; Ogledov: 2783; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 2.34 sek.
Na vrh