Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Problematika dodeljevanja službenih stanovanj v najem uslužbencem policije
Gregor Majerič, 2020

Opis: Magistrsko delo celostno obdela pravno-formalno ureditev dodeljevanja službenih stanovanj državnim uslužbencev in upravičencem v sklopu dodeljevanja stanovanj iz fonda Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Cilj dela je širše predstaviti zakonodajo in ureditev dodeljevanje neprofitnih stanovanj ter nadalje predstaviti ureditev dodeljevanja službenih stanovanj uslužbencev državnih organov in jih primerjati s pogoji, pod katerimi stanovanja najemajo uslužbenci policije. Tako je v prvem delu predstavljena stanovanjska politika Republike Slovenije v skladu z resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu do leta 2025, predvsem v kontekstu možnosti, ki jih Republika Slovenija v skladu z zastavljeno stanovanjsko politiko omogoča pri oddaji neprofitnih stanovanj. Najprej je tovrstna tematika predstavljena širše, splošno, nato pa se posveti ožji analizi oddaje neprofitnih stanovanj uslužbencem v javni upravi ter nadalje vsebinsko še posebej podrobneje problematiki najema službenih stanovanj uslužbencem policije. Nadalje so predstavljeni ukrepi, ki bi zagotovili ustreznejšo stanovanjsko politiko, ki bi uslužbencem policije omogočila kvalitetnejše in ugodnejše pogoje za bivanje. Sklepni del magistrskega dela je namenjen analizi ugotovitev, tudi na podlagi opravljene primerjave s primerljivimi drugimi državnimi uslužbenci ter primerjavi z ureditvijo tovrstne problematike v Republiki Avstriji, pri čemer so ključni in najbolj relevantni podatki pridobljeni iz študije primera in izvedbe dveh polstrukturiranih intervjujev, pridobljenih s pomočjo metode spraševanja in metode študija primera. Glavne ugotovitve in uporabnost rezultatov so nato zbrane v zaključku dela, kjer so delno oz.v celoti tudi potrjene zastavljene hipoteze, katere smo preverjali s pomočjoraznih metod. Razultati kažejo, da je področje upravljanja službenih stanovanj in pogoji, pod katerimi uslužbenci policije stanovanja najemajo, pomanjkljivo in potrebno dopolnitve.V zaključku so zato podani predlogi za izboljšanje stanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: stanovanjski sklad, neprofitna stanovanja, stanovanjska politika, javni uslužbenci, policija
Objavljeno: 09.03.2021; Ogledov: 912; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (923,30 KB)

2.
Vizija stanovanjske politike mladih
Andrijana Doneva, 2021

Opis: V diplomskem delu je obravnavana stanovanjska problematika mladih. Veliko mladih se ob vstopu v odraslo obdobje spopada z izzivom – reševanje bivanjskega vprašanja. Mnogokrat je mladim ta dobrina nedostopna, saj je vstop na stanovanjski trg zanje skoraj nemogoče dejanje. Namen diplomskega dela je predstaviti stanovanjsko situacijo mladih in njihovo vizijo za boljšo bivanjsko prihodnost. Pri tem smo analizirali slovenski trg nepremičnin in ugotovili, da je ponudba stanovanjskih nepremičnin premajhna, povpraševanje po teh pa vedno bolj narašča. Posledica tega so visoke cene nepremičnin tako za najem kot tudi za nakup. Zaradi specifičnosti trga je pomembna tudi vloga države na tem področju. Obravnavali smo tudi vlogo države na področju stanovanjskega vprašanja. Nadalje so predstavljeni stanovanjska politika v Sloveniji in akterji, ki se ukvarjajo s stanovanjskim področjem. Z anketnim vprašalnikom smo analizirali trenutno bivanjsko situacijo mladih v Sloveniji in podali predloge, s katerimi bi država lahko pomagala mladim do stanovanja. Rešitev stanovanjskega problema predstavlja prvo stopničko do osamosvojitve mladih in hkrati vpliva na kvaliteto življenja, delo, ustvarjanje družine. Rezultati raziskave so pokazali, da so mladi nezadovoljni s trenutno stanovanjsko politiko in zakonodajo ter da želijo spremembe in izboljšave na tem področju.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: stanovanje, nepremičnina, stanovanjska problematika, mladi, stanovanjska politika, stanovanjski sklad
Objavljeno: 31.03.2022; Ogledov: 386; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

3.
Stanovanjska politika in mladi - vizija mladih!
Rok Račič, 2021

Opis: Podatki Stanovanjskega sklada Republike Slovenije iz leta 2017 kažejo na veliko pomanjkanje javnih najemnih stanovanj, bivalnih enot in oskrbovanih stanovanj v Sloveniji. Stanovanjski zakon (SZ-1) iz leta 2003 s spremembami in dopolnitvami v letih 2008, 2011, 2017 in 2019 je z leti pokazal potrebo po nadgradnji in dopolnitvi, zlasti na področju upravljanja, najemnih razmerij in pri drugih instrumentih stanovanjske politike. Diplomsko delo je sestavljeno iz več poglavij. Na začetku je opisana stanovanjska problematika mladih. Država poskuša stanje mladih izboljšati s pomočjo različnih programov in politik. Tu imajo ključno vlogo občine in stanovanjski skladi, ki se zavzemajo za iskanje novih načinov bivanja, kot so shema za mlade, najem s kasnejšim odkupom in stanovanjske skupnosti za mlade. Poleg tega pa skrbijo za urejanje najemnih razmerij, pridobivajo in dodeljujejo neprofitna stanovanja in razne subvencije. Glede na to, da neprofitna najemnina ne pokriva vseh stroškov v neprofitnem stanovanju, se bo ta spremenila v stroškovno. V nadaljevanju smo našteli številne projekte Stanovanjskega sklada v zvezi z gradnjo sosesk. Ker je dobra praksa pomembna za reševanje stanovanjskega problema, smo opisali dobro prakso Avstrije in Dunaja, kjer je velik odstotek neprofitnih stanovanj. Na koncu smo pripravili anketo in analizirali odgovore, kjer smo se osredotočili na to, kako dobro so mladi seznanjeni z novim stanovanjski zakonom in kako bi rešili svoj stanovanjski problem.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: stanovanjski problem, stanovanjski zakon, nacionalni stanovanjski program 2015–2025, stanovanjski sklad, najemna razmerja
Objavljeno: 10.06.2022; Ogledov: 189; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (858,70 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh