Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odnos zaposlenih v zdravstveni negi do pacienta odvisnega od prepovedanih drog
Amal Perviz, 2018

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: stigma, zdravstveni delavci, odvisnost, prepovedane droge
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 2731; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (835,24 KB)

2.
Odnos študentov zdravstvene nege do pacientov z duševno boleznijo
Maja Debelak, 2018

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: duševna bolezen, odnos študenov, stigma
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 2352; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (612,94 KB)

3.
4.
Razlogi za izbiro zdravljenja z marihuano
Alan Hazdovac, 2018

Opis: Marihuana je rastlina, ki ima dolgo tradicijo in posebno mesto v industriji, v zadnjem času pa je vse bolj v porastu tudi njena uporaba za namene zdravljenja. V preteklosti so jo uporabljali kot protibolečinsko sredstvo, proti krčem in slabosti ter kot naravno uspavalno sredstvo. Kljub temu da spada v prvo skupino prepovedanih drog, pa se posamezniki še vedno odločajo za njeno uporabo. V diplomski nalogi je predstavljena marihuana in njena zgodovina uporabe na različnih področjih. Opisan je kanabinoidni sistem, njegov pomen in nekateri izmed najbolj pomembnih kanabinoidov. Predstavljeno je tudi zdravljenje z marihuano, njene prednosti in stranski učinki kot tudi pregled delovanja pri določenih boleznih in bolezenskih stanjih. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, s katero smo skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj se posamezniki odločajo za zdravljenje z marihuano. V intervjuju smo štiri posameznike, ki so že uporabljali marihuano za potrebe zdravljenja, vprašali po njihovem mnenju in izkušnjah. Rezultati so pokazali, da posamezniki še vedno bolj zaupajo uradni medicini, vendar se odločajo za zdravljenje z marihuano, ker jih moti odnos, ki ga imajo z zdravnikom, si želijo celostne obravnave, se bojijo stigmatizacije ali pa se znajdejo v brezizhodnem položaju, ko nič več ne pomaga in so pripravljeni poskusiti vse. Na osnovi ugotovitev vidimo, da obstaja potreba po ukrepih za destigmatizacijo uporabe storitev uradne medicine, posebej na področju težav v duševnem zdravju. Kaže se tudi potreba po izobraževanju za spremembo odnosa ter komunikacije v uradni medicini.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: marihuana, stigma, uradna medicina, alternativna medicina, marihuana kot zdravilo, konoplja
Objavljeno: 12.01.2021; Ogledov: 1176; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
Osebe z duševno motnjo depresija ter njihovo vključevanje v socialno in delovno okolje
Dragica Pavšič Gerenčer, 2014

Opis: Predmet magistrskega dela so raziskovalna vprašanja, kako se osebe s težavami v duševnem zdravju vključujejo v socialno in delovno okolje, s kakšnimi težavami se srečujejo pri delu, kako je z njihovo zaposljivostjo in kako jih delodajalci sprejemajo. Pri raziskavi so sodelovale osebe, ki imajo diagnosticirano depresijo ter delodajalca, ki take osebe zaposlujeta. V uvodu naloge je opisana depresija, njeni znaki in vrste. V naslednjem poglavju so prikazani različni vidiki družbene vključenosti oseb z depresijo. Posebej je opisana socialna vključenost oziroma izključenost in stigmatiziranost teh oseb. V tretjem poglavju so navedeni načini zaposlovanja oseb s težavami v duševnem zdravju in državnega spodbujanja njihovega zaposlovanja. Pri raziskavi je uporabljana metoda strukturiranega intervjuja. Ugotovitve raziskave so potrdile, da so osebe z depresijo zaposlene na nižjih plačanih delovnih mestih, da so težje zaposljive kot zdrave osebe in da je stigmatiziranost teh oseb še vedno prisotna. Delodajalci so prepričani, da so taki ljudje manj učinkoviti in zanesljivi in so pogosto na bolniškem dopustu, zato jih v času gospodarske krize ne zaposlujejo več. Možnost zaposlitve takih oseb je socialno podjetništvo, ki predstavlja velik razvojni potencial v Sloveniji.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: depresija, zaposlitev, socialna vključenost, stigma, socialno podjetništvo
Objavljeno: 28.07.2021; Ogledov: 754; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

6.
Soočanje s stigmo in diskriminacijo pri nalezljivih boleznih (HIV in COVID-19)
Ana Oblak, 2023

Opis: V magistrskem delu z naslovom Soočanje s stigmo in diskriminacijo pri nalezljivih boleznih HIV in COVID-19 smo se poskušali dotakniti vsebin, povezanih s stigmo in diskriminacijo pri aktualni nalezljivi bolezni COVID-19 in HIV oziroma zakaj sploh prihaja do omenjenega pojma. Skušali smo se sklicevati na domače in tuje doktrine, pravne vire ter tudi na mednarodne instrumente s področja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, pri čemer gre v ospredju za soočanje s stigmo in diskriminacijo. Z raziskavo bomo poskušali ugotovili, kaj je potrebno še narediti, da bi bil dostop do zdravstvenih storitev za vse enakovreden in da ljudje, ki se počutijo stigmatizirani, ne bi imeli tega strahu. Med drugim tudi strahu pred samim testiranjem. Nenazadnje tudi testiranje na koronavirusno bolezen daje določene stigme pred, med in po ozdravitvi. »Odvzame« se jih iz družbe, se jih izolira in s tem posledično postavi v drugačen položaj. Pri nekaterih strah izhaja že iz ugotovitve/potrditve, da so pozitivni na COVID-19. Verjetno se jim ob omenjenem poraja veliko vprašanj, na katere kljub vsemu nimajo odgovora. Nenazadnje gre tukaj tudi za nek psihološki vidik. Vsled temu je bila skozi celotno delo pozornost usmerjena v zgodovinski potek in razvoj nalezljivih bolezni, saj nas je zanimalo, ali sta si omenjeni nalezljivi bolezni podobni, obstajata kakšni sinergiji, povezavi. Zanimalo nas je tudi, kakšne so razlike med dvema nalezljivima boleznima HIV in COVID-19 in ali je stigma bolnikov z nalezljivo boleznijo obravnavana enako kot v preteklosti. Osredotočili smo se na spremljanje zakonske ureditve treh EU držav (Španija, Francija, Nemčija) in naredili analizo spremljanja okuženih ljudi s HIV. Zanimalo nas je, ali se trend obolelih zvišuje ali znižuje oziroma kako je poskrbljeno za ljudi, ki se soočajo z nalezljivo boleznijo.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: HIV, COVID-19, nalezljive bolezni, stigma, diskriminacija
Objavljeno: 27.06.2023; Ogledov: 232; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh