Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Primerjava pokojninskega sistema v Sloveniji in na Švedskem
Anja Štepec, 2017

Opis: V diplomski nalogi sem pisala o primerjavi pokojninskega sistema v Sloveniji in na Švedskem. Podrobno sem preučila kako je sistem urejen v teh dveh državah. Čeprav so države članice EU med seboj povezane, uporabljajo različne pokojninske sisteme. Osnova njihovim sistemom so Bismarckov, Beveridgeov in Skandinavski model. Skozi diplomsko nalogo natančno pojasnim urejenost pokojninskega sistema v Sloveniji in na Švedskem, kako sta zasnovana in na katerem modelu temeljita. Slovenski sistem temelji na Bismarckovem modelu, medtem ko Švedski na Skandinavskem modelu. Namen moje diplomske naloge je, da poleg opisa pokojninskih sistemov dotičnih držav, naredim tudi primerjavo le-teh. Tako sem prišla do ugotovitev, da imata sistema nekaj podobnosti, npr. oba temeljita na 3. stebrnem modelu. Hkrati pa sem prišla tudi do nekaj zanimivih podatkov iz katerih se kaj hitro opazi, kateri sistem je bolj naklonjen državljanom in jim nudi večjo socialno varnost. Slovenski pokojninski sistem temelji na medgeneracijski solidarnosti – PAYG sistem. Posebnost pokojninskega sistema na Švedskem pa je uvedba NDC računov, oziroma ti. sistem navideznih računov. Na kratko to pomeni, da ima vsak državljan moč videti, koliko prispevkov je bilo plačanih. Za Švedski pokojninski sistem pa je vredno izpostaviti dejstvo, da je to sistem, ki je odličen primer učinkovitega zagotavljanja socialne varnosti vsem generacijam. Predstavlja pravičen, pregleden, predvsem pa finančno dosledno urejen sistem varčevanja za starost. V empiričnem delu diplomske naloge sem anketirala delovno aktivno prebivalstvo in upokojence. S pomočjo katerih sem pridobila dva različna vidika na pokojninski sistem.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: primerjava, pokojninski sistem, Bismarckov model, Skandinavski model, PAYG sistem, NDC računi, upokojenci
Objavljeno: 28.07.2021; Ogledov: 540; Prenosov: 24
URL Celotno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vpliv osebnih financ na upokojence v javnem domu starejših občanov
Indira Salešević, 2021

Opis: Za nekatere vitalne upokojence pomeni odhod v dom veselje, saj jim bivanje v domu poleg oskrbe, dobre prehrane in nege predstavlja družabno življenje, kjer skupaj z drugimi upokojenci v domu delijo lastne izkušnje iz življenja, se udeležujejo različnih skupnih dogodkov in predstav, si pomagajo, komunicirajo, ne počutijo se osamljene kot večina upokojencev, ki tako mislijo in odlašajo z odhodom v dom. Vendar po drugi strani, poleg vseh ugodnih in organiziranih funkcij domov za starejše, nekaterim upokojencem odhod v dom predstavlja finančno težavo, saj so cene oskrbnin glede na kategorije v javnih domovih kar visoke, kar pomeni, da z bivanjem v domu, osnovnimi dobrinami in storitvami mesečna oskrba enega upokojenca lahko znaša več kot njegova mesečna pokojnina. Zato smo v raziskovalnem intervjuju z upokojenci iz javnega doma starejših občanov Vič - Rudnik na temelju enakih usmeritvenih vprašanj o finančnem stanju in cenah v domovih ter kako so zadovoljni z oskrbo, za katero odštejejo tudi do 900 € na mesec, raziskali načine plačevanja oskrbe, kaj si lahko privoščijo oziroma česa si ne morejo privoščiti, katere dodatne storitve v domu plačujejo in ali so s cenami zadovoljni ter kaj bi radi pri tem spremenili. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da se cene bivanja bistveno razlikujejo glede na število postelj v sobi, sobo z balkonom in lastno kopalnico, pri čemer večinoma bivajo samostojne osebe, medtem ko osebe, ki so nepokretne in potrebujejo več pomoči glede zdravja in nadzora, stanujejo v večposteljnih sobah in za to odštejejo nekaj evrov manj za dnevno bivanje kot samostojne osebe. Izkušnje stanovalcev glede večposteljnih sob niso prijetne, zato se večina zdravih in dejavnih upokojencev odloči kasneje za samostojno sobo, kjer plačajo več, vendar so zadovoljni in v primeru, da višina pokojnine ne zadostuje, jim pomagajo svojci ali občina.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: upokojenci, pokojnine, domovi starejših občanov, cene, oskrba, zadovoljstvo, diplomske naloge
Objavljeno: 13.08.2021; Ogledov: 428; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh