Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
FIZIOTERAPEVTSKA OBRAVNAVA DISFUNKCIJE MEDENIČNEGA DNA Z RAZISKAVO O UPORABNOSTI MAGNETNEGA STOLA
Neli Žitnik, 2019

Opis: Uvod in namen: Disfunkcija medeničnega dna pomeni nepravilno delovanje mišic medeničnega dna (MMD). Fizioterapevtska obravnava disfunkcije vsebuje različne metode zdravljenja. Ena izmed novejših je funkcionalna magnetna stimulacija (FMS). Namen diplomske naloge je s pomočjo strokovne literature proučiti fizioterapevtsko obravnavo disfunkcije medeničnega dna in z raziskavo ugotoviti uporabnost magnetnega stola, ki deluje po principu FMS. Metode: V zdravstvenih ustanovah, ki izvajajo terapijo FMS in s katerimi smo se dogovorili vnaprej, smo razdelili anketne vprašalnike. Pacienti so anketni vprašalnik izpolnili pred prvo in po zadnji terapiji s FMS. V raziskavi je sodelovalo 36 oseb, od tega 30 žensk in 6 moških. Rezultati so bili obdelani s pomočjo programa Excel. Rezultati: Rezultati so pokazali, da se z metodo FMS najpogosteje zdravijo starejše ženske, ki so rodile in imajo stresno inkontinenco. Učinkovitost magnetnega stola je bila v zmanjšanju pogostosti uhajanja urina, nočnega uriniranja in uhajanja urina med telesno aktivnostjo. Raziskava je pokazala, da se je po terapiji s FMS izboljšala kakovost življenja pacientov in da so bili le-ti s terapijami zadovoljni. Uporabnost: FMS je učinkovita nova metoda zdravljenja oseb z disfunkcijo medeničnega dna. Omejitve: Za zdravljenje s FMS se odloči malo pacientov, zato je tudi vzorec anketirancev majhen. Disfunkcija medeničnega dna je širok pojem kliničnih stanj, zato je primerjava rezultatov otežena.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: disfunkcija medeničnega dna, mišice medeničnega dna, funkcionalna magnetna stimulacija, urinska inkontinenca, magnetni stol
Objavljeno: 02.10.2019; Ogledov: 2862; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (918,86 KB)

2.
Fizioterapevtska obravnava urinske inkontinence pri moških in ženskah
Taja Valjavec, 2021

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je s pregledom strokovne literature preučiti vpliv fizioterapije na urinsko inkontinenco, ki je pri obeh spolih čedalje pogostejša. S pregledom literature želimo pridobiti nova znanja, s katerimi bomo lažje razumeli vlogo fizioterapije pri obravnavi urinske inkontinence in razliko med obravnavo inkontinence pri spolih. Metode: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo, s katero smo na podlagi obstoječe literature preverjali delovni hipotezi. To smo storili s povzemanjem tuje in domače literature. Pomagali smo si s spletnimi bazami PubMed, Google Scholar ter spletnimi stranmi, povezanimi z urinsko inkontinenco. Rezultati: Po pregledu strokovne literature smo ugotovili, da je izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna najboljši način konservativnega zdravljenja in najboljša preventiva zoper nastanek stresne urinske inkontinence. Poleg tega raziskave potrjujejo, da se pojavnost urinske inkontinence s starostjo stopnjuje. Uporabnost: Predstavitev različnih načinov zdravljenja in način izvajanja fizioterapije pri pacientih z urinsko inkontinenco. Omejitve: Omejitve, s katerimi smo se soočali pri pisanju diplomske naloge, so nepregledni članki, plačljivi članki ter nedostopnost do člankov ali celotnega besedila.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: fizioterapija, urinska inkontinenca, medenično dno, vadba, starost.
Objavljeno: 07.05.2021; Ogledov: 1602; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (675,22 KB)

3.
4.
POMEN FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE PRI ZDRAVLJENJU OBPORODNIH POŠKODB
Maša Knez, 2021

Opis: Uvod in namen: Med porodom lahko pride do poškodb presredka, posledica česar je lahko pojav urinske ali fekalne inkontinence. Namen diplomske naloge je s pregledom strokovne literature preučiti vzrok, preventivo in zdravljenje obporodnih poškodb presredka. Metode: S pomočjo deskriptivne metode dela smo s pregledom domače in tuje literature preverjali delovne hipoteze. Pri tem smo uporabljali spletne baze PubMed, Google Scholar, Cobiss in spletne strani povezane s poškodbami presredka. Rezultati: Raziskave kažejo, da masaža presredka in izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna v nosečnosti zmanjšata tveganje za nastanek hujših poškodb presredka, mediolateralna epiziotomija pa zmanjša tveganje za nastanek poškodb presredka 3. in 4. stopnje. Pri obravnavi urinske in fekalne inkontinence so najučinkovitejše vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Uporabnost: Predstavitev različnih načinov izvajanja fizioterapije v pred- in poporodnem obdobju s ciljem zmanjšati nastanek poškodb presredka oziroma obvladovati možne posledice tovrstnih poškodb. Omejitve: Omejitveni dejavniki med pisanjem diplomske naloge so starost raziskav, nedostopnost do polne vsebine člankov in raziskav ter plačljivi članki.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: poškodbe presredka, urinska in fekalna inkontinenca, masaža presredka, vaje za krepitev mišic medeničnega dna, epiziotomija
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 865; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (940,53 KB)

5.
Celostna zdravstvena obravnava motenj uriniranja v času rehabilitacije pacienta po možganski kapi
Brigita Košir, 2022

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: možganska kap, urinska inkontinenca, rehabilitacija
Objavljeno: 19.12.2022; Ogledov: 268; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh