Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 808
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
PSIHOLOŠKI VPLIV DRUŽBENIH OMREŽIJ NA NAKUPNE ODLOČITVE MLADIH
Aleksandra Damjanić, 2023

Abstract: Temeljni cilj diplomskega dela je podati informacije o vplivu družbenih omrežij na nakupne odločitve, posebej pri mlajših generacijah, ki odraščajo z njimi. Življenja si namreč ni mogoče predstavljati brez tehnologije in pametnih naprav ter njihove vsebine – posebej omrežij, ki nam nudijo neomejeno število informacij in številne interaktivne možnosti. Kakšen je torej pravzaprav vpliv družbenih omrežij na nas in kakšne posledice ima na naša življenja? Trenutno je na družbenih omrežjih več bilijonov uporabnikov. Omrežja ne ponujajo samo sledenja drugim uporabnikom in komunikacijskih storitev, ampak tudi video klice, iskanje poslov, nakupovanje itd.
Keywords: družbena omrežja, nakupovanje, potrošniško vedenje, nakupne odločitve, komunikacijske storitve, tehnologija
Published: 16.03.2023; Views: 43; Downloads: 4
.pdf Fulltext (2,11 MB)

2.
INFORMACIJSKA VARNOST V PODJETJU S FINANČNEGA VIDIKA
Blaž Benčina, 2023

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena tematika informacijske varnosti. Namen izdelave magistrskega dela je bil raziskati, opredeliti nivo informacijske varnosti v Sloveniji. Predstavljene so dobre in slabe prakse informacijske varnosti v Sloveniji, prav tako pa tudi priporočila, kako zagotoviti vsaj zadovoljiv nivo. Tako lahko rečemo, da je magistrsko delu obenem tudi vodnik, ki pomaga podjetjem v težnji po višji informacijski varnosti.
Keywords: INFORMACIJSKA VARNOST V PODJETJU S FINANČNEGA VIDIKA
Published: 11.03.2023; Views: 66; Downloads: 4
.pdf Fulltext (1,46 MB)

3.
LABORATORIJI ZA RAZISKAVO ŽIVLJENJSKEGA SLOGA KOT NAČINA ZA INOVACIJO IN PREPOZNAVANJE LOKALNIH POSEBNOSTI
Marko Ćućić, 2023

Abstract: Ta študija je preiskava učinkov inovacije izdelkov na lokalne posebnosti znamke Samsung v mednarodnem okolju. Magistrsko delo je strukturirano z uporabo obstoječe literature o inovaciji izdelkov in z vpogledom v kulturne razlike ljudi na različnih območjih. To naj bi pomagalo pridobiti boljši vpogled v ozadje raziskav in dokaze na teh področjih. Kvantitativni pristop je bil sprejet kot metoda za zbiranje primarnih podatkov za raziskavo ugotavljanja odnosa kupcev do inovacije izdelkov. V raziskavi smo spremljali iznajdljivost podjetja, ki ob inovaciji ohranja identiteto svoje blagovne znamke. Ocenjeno je bilo potencialno tveganje za identiteto blagovne znamke in tista tveganja, ki bi lahko bila neizbežna v procesu inovacije.
Keywords: kulturne razlike, tveganje, pozicioniranje, proces, inovacija.
Published: 11.03.2023; Views: 73; Downloads: 4
.pdf Fulltext (626,66 KB)

4.
FINANČNA ANALIZA PODJETJA HIRSCH (SCHWEIZ) AG
Alec Christian Castaldi, 2023

Abstract: Finančna analiza se nanaša na analizo dejavnosti podjetja, povezanih s financami in računovodskimi izkazi podjetja, ki vključujejo bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in pojasnila ter finančne kazalnike za oceno rezultatov, uspešnosti in gibanja podjetja, kar koristi vodstvu za sprejemanje pomembnih odločitev v podjetju. V diplomskem delu analiziramo poslovanje podjetja HIRSCH (Schweiz) AG v letih 2019–2021. Podjetje Hirsch je švicarsko podjetje v urarski panogi, ki se primarno ukvarja s prodajo paščkov za ure in urarskim servisom. Podjetje ima po vsej Švici približno 50 poslovalnic in zaposluje okoli 100 ljudi. Diplomsko delo poleg uvoda sestavlja pet glavnih poglavij. Začnemo s predstavitvijo obravnavanega podjetja, sledi predstavitev glavnih računovodskih izkazov, kjer so prikazani in analizirani bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in izkaz denarnih tokov podjetja. Naslednje poglavje predstavlja analizo na osnovi finančnih tokov, ki predstavljajo povzetek vseh poslovnih dogodkov podjetja v določenem obdobju ter prikažejo sliko uspešnosti poslovanja podjetja, na osnovi česar lahko predvidevamo trende za prihodnost. Sledijo vzvodi, ki nam prikažejo spremembe v dobičku, ter kazalniki produktivnosti, ki nam pokažejo povprečno produktivnost enega delavca v podjetju. Analiza se zaključi z Altmanovim modelom, ki prikaže verjetnost propada podjetja v naslednjih letih.
Keywords: finance, finančna analiza, računovodski izkazi, izkaz poslovnega izida, bilanca stanja, izkaz denarnih tokov.
Published: 25.02.2023; Views: 81; Downloads: 6
.pdf Fulltext (1,41 MB)

5.
Analiza vpliva cen nafte na dobičkonosnost: primer transportnega podjetja
Nuša Klaut, 2023

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena analiza vpliva cen nafte na dobičkonosnost v transportnem podjetju Prevozništvo Klaut, d. o. o. Predstavljen je primer avtocestnega prevoza A in B na relaciji iz Vrtojbe v Bergamo (Italija). Voznik v petih urah prevozi 350 kilometrov, cena transporta pa je 450,00 EUR. Podjetje ima zastavljeno ciljno dobičkonosnost 15 %. Če se gorivo podraži za več kot 10 %, je podjetje primorano dvigniti prodajno ceno transporta. Rešitev za dvig cen prevoza ob podražitvi goriva je sklepanje pogodb z dodatnim členom o gorivu.
Keywords: Gorivo, dobičkonosnost, prodajna cena, stroški, prevozna pogodba.
Published: 11.02.2023; Views: 111; Downloads: 11
.pdf Fulltext (893,83 KB)

6.
Vpliv blagovne znamke proizvajalca oziroma trgovske znamke na percepcijo kakovosti na primeru fasadnih lepil
Nataša Lorgar, 2022

Abstract: V diplomski nalogi, ki smo jo razdelili na teoretični in empirični del, smo se ukvarjali s proučevanjem vpliva blagovne znamke na percepcijo kakovosti. Pomen blagovnih znamk se povečuje, kupci postajajo vse bolj zahtevni, zasičen trg in močna konkurenca pa sta vplivala na to, da so trgovska podjetja začela razvijati lastne blagovne znamke. Osnovni namen naloge je bil proučiti, kakšen vpliv ima blagovna znamka proizvajalca oziroma blagovna znamka trgovca na percepcijo kakovosti, in se osredotočiti na segment fasadnih lepil. V teoretičnem delu naloge smo se podrobneje posvetili teoriji o blagovni znamki proizvajalca in blagovni znamki trgovca, ki vpliva na lažje razumevanje izbrane teme. Posebno pozornost smo namenili tudi opredelitvi kakovosti. V nadaljevanju naloge smo v empiričnem delu predstavili rezultate anketnega vprašalnika, ki smo ga izvedli med manjšimi gradbenimi podjetji in izvajalci fasad. Namen raziskave je bil v preverjanju posameznih, po lastnem mnenju najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na percepcijo kakovosti, in dejavnikov, ki vplivajo na odločitev za nakup določene znamke fasadnih lepil.
Keywords: blagovna znamka, vpliv blagovne znamke, fasadna lepila, percepcija kakovosti, blagovna znamka trgovca
Published: 24.01.2023; Views: 108; Downloads: 7
.pdf Fulltext (815,21 KB)

7.
Upravljanje blagovne znamke Aspekt d.o.o.
Miha Vidic, 2022

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno malo družinsko podjetje Aspekt, d. o. o., ki se ukvarja z varstvom pri delu, požarno varnostjo in raznimi usposabljanji. Ker bi v podjetju radi naredili korak naprej in ga imajo stranke rade, smo naredili raziskavo na področju njegove blagovne znamke. Dobro izdelana blagovna znamka namreč lahko podjetju da tisto dodano vrednost, ki bo podjetje naredilo uspešnejše od konkurence in mu dalo tudi večjo prepoznavnost na trgu. V diplomskem delu smo raziskali, koliko je podjetje delalo na upravljanju blagovne znamke do sedaj. Nato smo s pomočjo raziskav in teoretičnih izhodišč podali smernice za nadaljnjo grajenje njegove blagovne znamke.
Keywords: Blagovna znamka, pozicioniranje, percepcija, tržna znamka, upravljanje.
Published: 24.01.2023; Views: 100; Downloads: 7
.pdf Fulltext (957,13 KB)

8.
Razlika med uspešnimi in neuspešnimi poslovnimi pogajanji
David Doles, 2022

Abstract: Tema diplomskega dela je razlika med uspešnimi in neuspešnimi poslovnimi pogajanji. Dobre pogajalske veščine so ključna sestavina poslovanja za zaposlene, še posebej pa za tiste na vodilnih položajih v podjetjih. V diplomskem delu predstavimo pogajanja na splošno in različne dejavnike, ki lahko vplivajo na uspešnost pri pogajanjih. Analiziramo vpliv različnih dejavnikov tudi v praksi s pomočjo spletne ankete. Ugotovimo, da imajo starost in izkušnje največji pozitiven vpliv na uspešnost pri pogajanjih, opazimo pa tudi nekaj razlik zaradi uporabe različnih pogajalskih strategij in taktik ter zaradi njihove bolj ali manj pogoste uporabe.
Keywords: pogajanja, poslovanje, dejavniki, uspešnost, strategije, taktike, analiza
Published: 24.12.2022; Views: 118; Downloads: 12
.pdf Fulltext (1,34 MB)

9.
Diskriminacija zaposlenih na področju gostinstva
Tevhid Bilurdagi, 2022

Abstract: V diplomskem delu ugotavljam, kako težka je beseda diskriminacija. Ljudje se ne zavedamo, kako lahko kakršna koli oblika diskriminacije vpliva na potek življenja, koliko življenj, poslovnih poti, nadobudnih podjetnikov je lahko tako ali drugače uničenih zaradi diskriminacije. Živimo v 21. stoletju, kjer je skoraj vse, kar je bilo včasih »nenormalno«, postalo »normalno«. Ko beseda nanese na sovraštvo, očitanje, drugačen pogled na žalost, kot družba »pogrnemo« na celi črti. Zakaj država ne naredi več? Je vedno naš problem večji od problema nekoga drugega? Se zavedamo, kakšno bolečino lahko povzročimo sočloveku z diskriminatornim obnašanjem? S temi vprašanji se soočamo tako v diplomskem delu kot tudi v življenju nasploh.
Keywords: diskriminacija, rasizem, invalid, istospolna usmerjenost, 21. stoletje.
Published: 24.12.2022; Views: 86; Downloads: 3
.pdf Fulltext (1,47 MB)

10.
Implementacija marketinških orodij v delovni proces
Domen Aljaž Verbančič, 2022

Abstract: Razvoj novih tehnologij za pomoč pri delu od podjetij in zaposlenih zahteva nenehno učenje in prilagajanje spremembam. CRM je strategija, ki v ospredje postavlja odnose s strankami. V diplomski nalogi sem skušal predstaviti strategijo za uspešno implementacijo CRM. Za to je bilo treba najprej raziskati zgodovino ter razlog za nastanek in razvoj koncepta CRM. Raziskani so bili najpogostejši izzivi podjetij pri postopku implementacije CRM, predstavljena pa je bila tudi strategija za pomoč pri implementaciji. Ena izmed zaznanih težav je bila pomanjkanje znanja in izobraževanja zaposlenih na tem področju, zaznana pa je bila tudi sprememba odločevalske vloge pri izbiri orodij CMR.
Keywords: digitalni marketing, upravljanje odnosov s strankami, CRM, marketinška orodja, implementacija CRM, programska oprema CRM
Published: 22.11.2022; Views: 145; Downloads: 10
.pdf Fulltext (1,62 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top