Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 74
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv stabilizatorjev na bolečino v križu pri plesalcih
Zala Fuchs, 2021

Opis: BvK lahko prizadene vsakega, ne glede na starostno obdobje ali spol. Bolečine lahko nastajajo zaradi poškodbe, pogostejše patologije pa so posledica nepravilne drže in zmanjšanega mišičnega tonusa. V športu nastajajo najpogosteje poškodbe spodnjih udov in ledvenega predela med treningi v glavnem delu sezone, ne glede na šport. Pri športih, ki vključujejo komponento fleksibilnosti v kombinaciji z eksplozivnimi gibi in veliko ponovitvami, pogosto nastane kronična oblika BvK. Zaradi fleksibilnosti se pri plesu BvK pojavi že v zelo zgodnjih letih. Že otroci in mladostniki začnejo s telesno prezahtevnimi treningi, kar predstavlja za mišice velik napor. Zaradi težavnosti in količine teh že mladi dobivajo poškodbe. Na začetku so te manjše, a brez zdravljenja in primerne razporeditve treningov, na dolgi rok povzročijo kronične težave. Zaradi prisilne plesne drže nastane anteriorni nagib medenice in tog ledveni predel, kljub temu da so vretenca v drugih ravneh precej fleksibilna. Težave bi bilo moč preprečiti s pravilno prilagojenim programom treninga, ki bi plesalcem že v mladih letih omogočal pripravo telesa na takšno vrsto napora. Dokazano je, da vključitev stabilizacijske vadbe v redni proces treninga posameznika pozitivno vpliva na preprečevanje BvK. Optimalna telesna pripravljenost nastanek poškodb prepreči in se tako izognemo povečani količini stresa ob poškodbi. BvK je lahko za plesalca težko psihično breme, saj je rehabilitacija kronične BvK lahko dolgotrajna, kar velja tudi za odsotnost s treningov, nastopov in tekmovanj. Z ozaveščanjem pomembnosti redne stabilizacijske vadbe pozitivno vplivamo na psihološko in telesno korist za plesalca.
Ključne besede: Bolečine v križu, ples, poškodba, stabilizacija trupa, stabilizacijske vaje
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 75; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (570,06 KB)

2.
Primerjava pospešene in klasične metode rehabilitacije po totalni endoprotezi kolka
Andrej Potrata, 2021

Opis: Težave s kolki s staranjem prebivalstva naraščajo in potrebe po menjavi kolka se vsako leto povečujejo in bodo po predvidevanjih še naraščale, zato je potrebno najti način, da bomo tem potrebam zadostili. Z uvedbo pospešene rehabilitacije v ortopedijo, se je skrajšal čas bivanja v bolnišnici in pacienti so bili hitreje samostojni pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Pokazal se je pozitiven učinek predoperativne vadbe in psihične priprave pacienta na operacijo in potek rehabilitacije. Predoperativna vadba lahko tudi ortopedu da globlji vpogled v stanje pacienta in pomembne informacije za fizioterapevta. Po operativnem posegu je potrebno pacienta čim prej postaviti na noge, če to dopušča njegovo stanje. Naloga fizioterapevta je, da oceni stanje pacienta in na podlagi le-tega izdela načrt rehabilitacije. Pacient potrebuje v začetni fazi stalen nadzor nad izvedbo vaj; pozno fazo rehabilitacijo lahko izvaja samostojno. Rehabilitacija poteka približno eno leto in pacienti so v večini primerov z njo zadovoljni, čeprav so študije pokazale, da le v redkih primerih dosežejo polno gibljivost v kolku. Fizioterapevtska obravnava pacienta po TEP kolka je zelo različna po državah in ustanovah. V uporabi je veliko metod in tehnik, ki pa niso nujno znanstveno potrjene in preverjene; vprašljiva je tudi njihova učinkovitost. Iz pregledanih raziskav lahko zaključimo, da je učinkovita predoperativna vadba in edukacija, ki pa mora biti organizirana več kot le dan pred operacijo. Takoj po operaciji se priporoča vadbo za moč in gibljivost, vadbo v bazenu in na sobnem kolesu ter učenje pravilne hoje, v pozni fazi rehabilitaciji pa funkcionalne vaje. Za učinkovitejši pristop k pacientom po TEP kolka je potrebno opraviti dodatne raziskave, ki bodo potrdile ali ovrgle dosedanja priporočila.
Ključne besede: Fizioterapija, rehabilitacija, artroza, totalna endoproteza, kolk
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 75; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
VPLIV FIZIOTERAPIJE NA REHABILITACIJO OSEB Z MULTIPLO SKLEROZO
Ivana Zaklan, 2021

Opis: Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen osrednjega živčevja. Za to bolezen največkrat zbolijo ljudje v aktivni dobi življenja, med 20. in 40. letom starosti. Pacienti so največkrat zaskrbljeni, da se bo s postavitvijo diagnoze njihova kakovost življenja zmanjšala. Namen naše diplomske naloge je bil raziskati vpliv fizioterapije pri rehabilitaciji oseb z MS in ugotoviti, kako le-ta vpliva na telesno zmogljivost in kakovost življenja. Cilj naše diplomske nalog je bil, da opišemo potek MS in opredelimo težave, ki se pojavljajo pri osebah ob nastanku MS, kar smo opredelili in analizirali v teoretičnem delu naloge. Nato smo predstavili načine zdravljenja in rehabilitacije MS. Na koncu smo še s pomočjo anketnega vprašalnika skušali ugotoviti, kako fizioterapija vpliva na učinkovitost zdravljenja oseb z MS in kako z njo izboljšamo kakovost življenja bolnikov. Pri tem smo zastavili hipotezo, da fizioterapija izboljšuje telesno zmogljivost oseb z MS in njihovo kakovost življenja. Pridobljene podatke smo pridobili dobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Z raziskavo smo dokazali, da fizioterapevtski postopki vplivajo na izboljšanje telesne zmogljivosti anketirancev, saj velika večina anketirancev (92 od 153) oz. 60 % meni, da jih občutno izboljšajo. Pri tem jim od fizioterapevtskih metod in tehnik najbolj koristijo: tehnike za raztezanje mišic, sledijo metode in tehnike za vzdrževanje in izboljšanje gibljivosti sklepov (npr. nagibne mize, oporna stojala, blazine in pasovi), ortotski pripomočki (opornice, bergle, hodulje), funkcionalno električno draženje in hidroterapija. Zanimalo nas je tudi, kako so anketiranci zadovoljni z rehabilitacijo v rehabilitacijskih centrih, kamor so napoteni. Velika večina anketirancev 124 (81 %) je odgovorila, da so zadovoljni in samo 10 (7 %) so nezadovoljni. Kot predlog izboljšav lahko povzamemo, da si anketiranci želijo izboljšanje kakovosti fizioterapevtskih postopkov (bolj oseben pristop do potreb posameznika, isti fizioterapevt, izmenjava različnih terapij, več nadzora pri pravilnem izvajanju vaj, z možnostjo lažje in težje različice vaje, več telovadbe, izboljšanje mišične moči in podaljšanje časa fizioterapije).
Ključne besede: multipla skleroza, fizioterapija, rehabilitacija in kakovost življenja.
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 59; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (726,99 KB)

4.
Novejši pristopi v rehabilitaciji oseb po preboleli ishemični možganski kapi
Nika Gombač, 2021

Opis: Uvod in namen: Več kot polovica oseb, ki preživijo ishemično možgansko kap (IMK), je nesamostojnih v vsakodnevnih aktivnostih in zato potrebujejo rehabilitacijsko obravnavo. Namen diplomske naloge je proučiti novejše pristope v rehabilitaciji oseb po preboleli IMK in predstaviti njihov pomen v procesu rehabilitacije. Metode: Znanstveno in strokovno literaturo smo iskali s pomočjo podatkovnih zbirk Google Scholar, DiKUL, PubMed in PEDro. Rezultati: Rezultati dokazujejo, da uporaba robotike in metod neinvazivne možganske stimulacije vpliva na izboljšanje motoričnih funkcij pri osebah po IMK in podpira večjo vključitev teh pristopov v proces rehabilitacije. Uporabnost: Raziskovani pristopi so zelo učinkovita dopolnitev h klasični fizioterapevtski obravnavi oseb po IMK, kar bi lahko bilo v rehabilitaciji bolj izkoriščeno. Na ta način bi lahko še izboljšali motorično okrevanje oseb po IMK. Omejitve: Omejitev so predstavljali znanstveni viri, ki niso zajemali vključitvenih kriterijev preglednega dela.
Ključne besede: Transkranialna magnetna stimulacija, transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom, transkranialna stimulacija z izmeničnim električnim tokom, robotska rehabilitacija, nevrorehabilitacija, ishemična možganska kap
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 75; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (682,67 KB)

5.
Vloga fizioterapevta pri obravnavi bolnikov z multiplo sklerozo
Maša Gartnar, 2021

Opis: Uvod in namen: Fizioterapevtska obravnava ima pomembno vlogo pri obravnavi pacientov z multiplo sklerozo (MS). Glavna naloga fizioterapevta je, da jim pomaga doseči optimalno funkcijsko neodvisnost, varnost in boljšo kakovost življenja. Metode: Uporabili smo tehniko spletnega anketiranja, pri čemer smo za instrument uporabili anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 257 pacientov z MS. Rezultati: Fizioterapevtsko obravnavo redno obiskuje 30 (23 %) anketirancev z MS. V času rehabilitacije se 113 (86 %) anketirancev nauči za njih pomembnih vaj, le 47 (36 %) le-teh pa vaje v domačem okolju tudi izvaja. Največ informacij (48 %) o tem, kako z vidika vadbe izboljšati kakovost življenja z MS, so anketiranci dobili od fizioterapevta. Večina anketirancev (98 %) se strinja, da je učinkovit program vadbe v domačem okolju potreben za dolgoročne cilje. Uporabnost: Diplomska naloga je namenjena vsem, ki bi želeli izvedeti več o vlogi fizioterapevta pri obravnavi pacientov z MS. Omejitve: Nepopolno izpolnjena vprašanja so nas omejila pri obširnejši raziskavi, saj smo morali izključiti kar 125 anketnih vprašalnikov.
Ključne besede: Multipla skleroza, fizioterapija, vloga fizioterapevta, fizioterapevtski postopki, rehabilitacija
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 291; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (831,91 KB)

6.
BOLEČINA V KRIŽU PRI MLADOSTNIKIH
Anja Bajda, 2021

Opis: V Sloveniji in tudi drugod po svetu predstavlja zelo velik problem vse večji odstotek prisotnosti BvK pri aktivni populaciji. Bolečina ne izbira spola ali starosti, saj prizadene tako mladostnike, kot starejšo populacijo, prav tako prizadene športnika ali fizičnega delavca, kot tistega, ki opravlja stoječe delo. Pred desetletjem še nismo razumeli, kako lahko gibalna sposobnost pri mladostnikih v ZDA vse bolj upada, danes pa podobno težavo opažamo tudi pri nas. Prevalenca BvK pri mladostnikih strmo narašča. Pojavlja se tudi vse več dejavnikov tveganja, ki vplivajo na nastanek BvK. Odločili smo se podrobneje proučiti najpogostejše dejavnike tveganja, ki vplivajo na nastanek BvK pri mladostnikih in ugotoviti pomen terapevtske vadbe, kot preventive za preprečevanje BvK. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika na populaciji 100 mladostnikov, v starostnem obdobju od 15. do 20. leta. Raziskavo smo opravili pri naključno izbranih mladostnikih. Iz opravljene raziskave in zgoraj navedenih podatkov smo ugotovili, da so najpogostejši dejavniki za nastanek BvK pri mladostnikih starost, spol, okolje, dolgotrajno sedenje, uporaba elektronskih naprav, športna aktivnost in športna neaktivnost ter dednost. Ugotavljamo, da večina mladostnikov ne izvaja terapevtske vadbe, kot preventive za preprečevanje BvK. Terapevtska vadba s poudarkom na individualno prilagojenih programih vadbe, ki vključujejo raztezne vaje in vaje za moč, je učinkovita oblika terapije proti BvK. Potrebna bi bila večja ozaveščenost mladostnikov o pravilni skrbi za hrbtenico, telesna vadba, učenje pravilnih tehnik dvigovanja in sprememba dejavnikov tveganja za pojav BvK. Do sedaj izvedeni intervencijski programi so temeljili na izobraževanju otrok in mladostnikov o pravilni skrbi za hrbtenico, vključevanju telesne aktivnosti ali kombinaciji obojega. Potrebno bi bilo razviti in preizkusiti preventivne programe, ki bodo bolj učinkoviti pri preprečevanju BvK pri mladostnikih. Pomembno bi se bilo osredotočiti na zgodnje odkrivanje pojava BvK pri otrocih in mladostnikih in s tem posledično zmanjšati pojavnost BvK pri odrasli populaciji. Za nadaljnje raziskave opisane problematike bi bila potrebna natančnejša definicija BvK pri mladostnikih, ki bo omogočila boljšo primerjavo med raziskavami.
Ključne besede: mladostnik, BvK pri mladostnikih, biopsihosocialni dejavniki, terapevtska vadba, preventiva
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 248; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

7.
PACIENTOVA PRAVICA DO ZASEBNOSTI
Barbara Jarc, 2021

Opis: Uvod in namen: Pacientova pravica do zasebnosti je tematika, ki je v današnjem času aktualna in pomembna, saj kršenje pravice do zasebnosti privede do veliko neželenih posledic, kot sta pacientovo izogibanje zdravljenju in njegova družbena stigmatizacija. Namen naloge je preučiti pravice, ki jih imajo pacienti v sklopu zasebnosti. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo za opisovanje stanja ter metodo analize za preučevanje relevantne literature in zakonodaje za iskanje odgovorov na zastavljeni raziskovalni vprašanji. Rezultati: Ugotovili smo, da so mednarodni pravni temelji oziroma viri za nastanek specifičnih, to je pacientovih pravic predvsem naslednji dokumenti: Splošna deklaracija človekovih pravic, Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic, Deklaracija o promociji pacientovih pravic v Evropi in Zakon o varstvu osebnih podatkov. Razprava: V diplomski nalogi smo ugotovili, da so se koncept zasebnosti, njegova obravnava in njegov pomen skozi zgodovino spreminjali, sodobna zakonodaja pa uspešno obravnava zasebnost pacientov. Sklep: V diplomski nalogi smo ugotovili, da obstaja dober zakonodajni okvir pravic pacientov, prikazali pa smo tudi njegov zgodovinski razvoj.
Ključne besede: pacient, zasebnost, zaupnost, pacientova pravica do zasebnosti.
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 232; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (654,17 KB)

8.
Vloga fizioterapije pri obravnavi disfunkcije simfize v nosečnosti
Amira Trtnik, 2021

Opis: Uvod in namen: Disfunkcija sramnične zrasti v nosečnosti je skupek simptomov. Namen diplomskega dela je potrditi ali ovreči hipotezi ter ugotoviti povezave med fizioterapevtsko obravnavo nosečnic pred porodom in pojavom disfunkcije simfize. Metode: Pri pisanju teoretičnega dela diplomske naloge smo uporabili opisno metodo s študijem domače ter tuje znanstvene literature. Poiskali smo ustrezne članke in recenzirano literaturo, ki je bila objavljena v angleškem, slovenskem in srbo-hrvaškem jeziku v obdobju preteklih desetih let. Rezultati: Raziskave potrjujejo učinkovitost različnih fizioterapevtskih tehnik pri zmanjševanju simptomov, povezanih s simfiziolizo. Med fizioterapevtskimi tehnikami najboljše rezultate kažejo kinezioterapevtske vaje. Uporabnost: Predstavitev najnovejših pristopov za fizioterapevtsko zdravljenje pri obravnavi disfunkcije simfize v nosečnosti na podlagi strokovne in znanstvene literature. Omejitve: Omejitvene dejavnike pri pripravi diplomske naloge so predstavljali majhno število preiskovank v študijah in nedostopnost do celotnega besedila nekaterih raziskav. Omejitev predstavlja tudi pomanjkanje novejših raziskav iz tega področja.
Ključne besede: nosečnost, simfizioliza, diastaza simfize, disfunkcija sramnične zrasti, fizioterapija, disfunkcija simfize, kinezioterapija, preventiva pred bolečino pri nosečnicah
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 243; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (536,40 KB)

9.
Kinezioterapevtski pristopi v fizioterapevtski obravnavi
Nina Geržina Kampjut, 2021

Opis: Uvod in namen: Kinezioterapija je poleg manualne terapije osrednji del fizioterapevtske obravnave. Namen diplomske naloge je pripraviti pregled sodobnih smernic kinezioterapevtskih pristopov pri različnih zdravstvenih skupinah. Metode: Metoda dela je sistematični pregled znanstvenih del. Pri iskanju literature smo uporabili podatkovno zbirko PubMed. Vključili smo raziskave v angleškem jeziku, objavljene med letoma 2015 in 2020, pregledne znanstvene članke, metaanalize, randomizirane kontrolirane klinične raziskave in strokovne članke. Vključitvena merila so predstavljala vse vire informacij v navedenem časovnem obdobju, skladno s preučevano vsebino in članke, katerih predmet preučevanja je obsegal gibalno terapijo ali kinezioterapijo. Izključitvena merila so obsegala vse prispevke izven časovnega obsega ter vsebinsko neskladne objave. Rezultati: V pregled literature smo vključili 8 ustreznih znanstvenih člankov. Uporabnost: Pregled sodobnih smernic lahko predstavlja oprijem za uspešno promocijo kinezioterapije. Omejitve: Omejitev preglednega dela je predstavljala izbira zdravniške podatkovne zbirke PubMed, ki pa smo jo želeli pregledati ravno v namen preučevanja prisotnosti kinezioterapije.
Ključne besede: vadba, fizioterapija, zdravje, preventiva, poškodba
Objavljeno: 10.06.2021; Ogledov: 207; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

10.
Biomehanika fascije ter njena vloga pri zaznavanju bolečine
Fatima Adilovci, 2021

Opis: Uvod in namen: Fascijo opisujemo kot trodimenzionalno mrežasto tkivo, sestavljena iz kolagena in elastina. Fascija pritrjuje, stabilizira, daje moč ter ločujejo mišice. Poznamo različne fizioterapevtske pristope pri obravnavi fascij. Namen diplomske naloge je na podlagi pregleda literature predstaviti biomehaniko fascij in vlogo fascij pri zaznavanju bolečine v mišično-skeletnem sistemu. Metode: Literaturo smo iskali po podatkovnih zbirkah Cobiss, PubMed in Google Scholar. Uporabljali smo raziskovalne zaključke, objavljene po letu 2010. Ob tem smo upoštevali vključitvene in izključitvene dejavnike. Rezultati: Fascije delujejo kot prenosniki sil. Različne patološke spremembe fascij so vzrok bolečin ter vplivajo na prožnost fascij in spremenijo njeno funkcijo v telesu. Raziskave potrjujejo pozitivno učinkovitost fascijalnih tehnik kot dodatne terapije. Uporabnost: Predstavitev biomehanike fascije in sodobnih pristopov na podlagi strokovne in znanstvene literature za obravnavo nastalih patoloških sprememb na fasciji oziroma zaradi fascije. Omejitve: Izključitveni in vključitveni dejavniki, primeren vzorec in možnosti ponovitve študije.
Ključne besede: fascija, fascijalna bolečina, biomehanika fascije
Objavljeno: 28.05.2021; Ogledov: 247; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh