Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Primerjava ustavnih ureditev prepovedi suženjstva in prepovedi prisilnega dela
Katja Zajc, 2018

Opis: Magistrsko delo obravnava ureditev prepovedi suženjstva in prepovedi prisilnega dela tako na mednarodni ravni kot na ravni posameznih držav. V njem so zbrani in predstavljeni najpomembnejši mednarodni dokumenti, ki urejajo to področje. Prav tako je podrobno analizirana dokaj obsežna sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice in malo manj obsežna sodna praksa slovenskih sodišč. Magistrsko delo vsebuje tudi tabelo, ki sistematično prikazuje ureditev prepovedi suženjstva in prepovedi prisilnega dela v členih ustav posameznih držav sveta. Sledita ji analiza podatkov, predstavljenih v tabeli, in analiza primerov odstopanj. Na koncu je predstavljeno prisilno delo v povojni Sloveniji. Podrobno so opisane razmere, v katerih so živele in delale žrtve. Našteta je zakonodaja, na podlagi katere so izrekali kazni prisilnega dela. Nato so naštete in s podatki podkrepljene domnevne kršitve Konvencije Mednarodne organizacije dela št. 29, ki jih je zagrešila slovenska povojna oblast.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: suženjstvo, prisilno delo, prepovedi, mednarodne ogranizacije, mednarodni dokumenti, ustavne ureditve, ustavno pravo, mednarodno pravo
Objavljeno: 12.03.2019; Ogledov: 1880; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

4.
IDENTITETA IN IMIDŽ BLAGOVNE ZNAMKE COLLEGIUM
Rok Zajc, 2018

Opis: Mladinski turizem je vzpenjajoča oblika turističnih potovanj. Mladi zahtevajo inovativne in pestre produkte, ki jim v družbi omogočajo poistovetenje, edinstvenost ter status. Poleg samega odkrivanja in spoznavanja destinacije, družbe in kulture mora ponudba mladim vzajemno ponujati socialno bohotenje, notranji mir ter izobraževanje. Veliko povpraševanje zahteva pestro ponudbo in pestra ponudba omogoča nepreverjenim in cenenim ponudnikom vstop na trg. Kvaliteta in tradicija sta dragi, trendi kratkoročni in zato potovalne agencije nujno potrebujejo visoko stopnjo prepoznavnosti, izoblikovano identiteto ter pozitiven in želen imidž. Močna blagovna znamka je rešitev za pestro ponudbo ter prepoznavnost v poplavi konkurence. Blagovna znamka je dodana vrednost ponudbi podjetja, stranke v njej najdejo sebe in zapolnijo svoja čustva. Močna blagovna znamka potovalnim agencijam prinaša zvestobo, preverjeno kakovost in pozitivne asociacije, ki jo dvigujejo nad konkurenco ter s tem omogočajo boljše in učinkovitejše poslovanje. Najpomembnejša gradnika blagovne znamke sta identiteta blagovne znamke in imidž blagovne znamke, ki vzajemno omogočata preboj na trgu ter dodano vrednost blagovne znamke v očeh potrošnikov – identiteta kot jasna in globoko razdelana vsebina, ki riše pot vsem upravljalcem blagovne znamke ter imidž, ki predstavlja psihološko vrednost blagovne znamke v očeh potrošnikov. V diplomskem delu predstavljam potovalno agencijo Collegium Mondial Travel, ki je največji ponudnik potovanj za mlade v Sloveniji. Pestra ponudba, zelo širok spekter potrošnikov ter več kot 20-letna tradicija in visoka prepoznavnost na trgu turistične ponudbe so bili ključni pri odločitvi za raziskavo imidža in identitete blagovne znamke Collegium. Prvi del diplomskega dela sem namenil splošnemu poznavanju, vlogi, oblikovanju, različnim vrstam ter gradnikom oz. deležnikom blagovnih znamk. V drugem delu sem podrobneje opredelil identiteto in imidž blagovne znamke ter njune razlike in odnose pri grajenju močne blagovne znamke. Tretji del diplomskega dela je namenjen predstavitvi potovalne agencije Collegium Mondial Travel ter raziskavi imidža in identitete blagovne znamke Collegium.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: blagovna znamka, imidž, identiteta, deležniki blagovne znamke, potovalna agencija.
Objavljeno: 09.03.2018; Ogledov: 3827; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

5.
Priročnik za uspešen prenos tehnologij
Dolores Modic, Ana Hafner, Urška Fric, 2018

Opis: Technology transfer is a challenge. For every successful case of technology transfer, there are dozens and dozens of ideas that never make it out of the university lab or department. Yet, this is often not only due to reasons connected to the embryonic nature of inventure (being just too soon for industry to pick up) or being too basic; but often connected to the simple failure of matching the right people together. People involved in inventing and developing, those involved in “translating” the new idea into often incomprehensible “patent speak”, people involved in commercialization, those brave enough (or at least enough risk tolerant) to engage in spin-off creation, to people involved on the industry side, or those involved in designing new open access methods, all play a key role. Authors wish to address some of their concerns inside this Handbook. We begin with a simple question, which might be mind boggling for researchers: “Why bother with technology transfer?” Not only individual level benefits are pointed out, but also special emphasis is put on social or economic impacts. Then we try to guide the researchers through the technology transfer process, often offering real-life cases. Although Slovenia is still evolving its technology transfer system, authors firmly believe there are cases, that can teach us how to better the technology transfer results, either by being shining examples or simply failures, that can often teach us even more. We also provide boxes with relevant additional data on some specific interesting elements, including pointing out towards selected new IT solutions available, that can help deal with the intellectual property jungle. The note by Yuichi Harada also offers new ideas on valuable information universities can posses. A special section is dedicated to those thinking about start-ups. We end with some pragmatic suggestions for technology transfer staff. Authors hope that the Handbook might be of assistance to researchers that have interesting promising inventions, technology transfer practitioners, industry representatives interested in cooperating with faculty members or others that find this field exciting or of interest. We would also like to thank all those who participated in the making of this Handbook, especially also all three authors of initial notes, Takafumi Yamamoto, Yuichi Harada, Borut Likar and Mary Albertson. We re-print below also the original notes in English as well as the English translation of the note received in Slovenian.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: izumi, računalniški izumi, intelektualna lastnina, patenti, licence, start-up
Objavljeno: 28.09.2018; Ogledov: 3471; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (5,81 MB)

6.
Disciplinski postopki v policiji
Vladimir Zajc, 2019

Opis: Magistrska naloga obravnava ključne pravne vire in regulative, ki urejajo disciplinski postopek v policiji. Med temi viri je prav gotovo najpomembnejši Zakon o javnih uslužbencih iz leta 2005, kateremu se pridružujejo še Zakon o delovnih razmerjih (2013) in ostale uredbe iz tega področja. Poleg tega sta za delo policistov pomembna še Zakon o organiziranosti in delu v policiji (2013) in Zakon o nalogah in pooblastilih policije (2013), ki pa ne urejata samega disciplinskega postopka. Med drugim pa so za področje dela policije in samega disciplinskega postopka ključni tudi mednarodni viri s tega področja, med katerimi prav gotovo izstopata Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (1994) ter Evropski kodeks policijske etike (2001). Magistrska naloga v teoretičnem delu analizira ključna poglavja in člene iz teh in drugih pravnih aktov, ki regulirajo izvajanje postopka disciplinskih ukrepov v policiji. Ključne faze v postopku so: ugotovitev kršitev javnega uslužbenca in podaja predloga za uvedbo disciplinskega postopka, vročitev sklepa o uvedbi disciplinskega postopka javnemu uslužbencu, vabljenje javnega uslužbenca in prič na razgovor, disciplinska obravnava in vročitev sklepa o disciplinski odgovornosti. Za razumevanje delovanja disciplinskega postopka pa predstavljamo tudi samo organiziranost policije, kot trinivojske institucije, kjer ima vsak nivo lastne naloge in pristojnosti. Skladno s tem bralec razume delovanje hierarhične ureditve policije in zato tudi (ne)smiselnost izvajanja funkcij in pristojnosti v okviru samega disciplinskega postopka. V empiričnem delu magistrske naloge podajamo predloge za izboljšave obstoječega disciplinskega postopka v policiji, na podlagi detekcije dobrih in slabih praks in določitev sedaj veljavnega postopka.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 05.09.2019; Ogledov: 2172; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

7.
Primer sirskega begunca v Sloveniji, v luči pravice do azila
Sanja Zajc, 2019

Opis: Diplomsko delo natančneje obravnava pravico do azila, za katero je danes bolj uveljavljen izraz mednarodna zaščita, pomen obeh besed pa je enak. Pogovorno je izraz "azil" še vedno v uporabi, pravna terminologija in pravni akti pa se poslužujejo izraza mednarodna zaščita, zato smo tudi sami tekom diplomske naloge uporabljali ta izraz. Evropo je leta 2015 prizadela največja begunska kriza, ki je za sabo pustila več kot milijon beguncev in posledično tudi veliko število prošenj za mednarodno zaščito. Evropska unija si z razvijanjem skupnega evropskega azilnega sistema že od leta 1999 prizadeva, da bi takšne situacije kar najbolje obvladala. Sprejete so bile številne uredbe in direktive, ki določajo položaj beguncev, vse pa temeljijo na najpomembnejšem mednarodnopravnem aktu na tem področju v zgodovini, to je Konvenciji o statusu beguncev iz leta 1951. V nalogi sem smo na kratko predstavili začetke ureditve področja mednarodne zaščite, ki so temelj današnje ureditve, tako na mednarodnem kot tudi na nacionalnem področju. Posebno pozornost smo namenila postopku za pridobitev mednarodne zaščite in tudi pravicam in dolžnostim prosilcev za mednarodno zaščito, kot jo pozna Zakon o mednarodni zaščiti. Diplomsko delo se zaključi s predstavitvijo sirskega begunca Ahmada Shamieha, ki je v Slovenijo vstopil v času begunske krize po begunskem koridorju in pri nas zaprosil za mednarodno zaščito. Primer je v Sloveniji požel ogromno pozornosti in dvignil veliko prahu v medijih, na političnem področju in tudi v civilni družbi.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 30.10.2019; Ogledov: 1514; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (807,29 KB)

8.
Ocena rasti podjetja Filc d. o. o.
Tina Zajc, 2019

Opis: V diplomskem delu smo predstavili in analizirali podjetje Filc d. o. o. Podjetje se ukvarja s proizvajanjem in prodajanjem netkanih tekstilij in laminiranih izdelkov. Ustanovljeno je bilo že leta 1937, s proizvajanjem netkanih tekstilij pa so se začeli ukvarjati leta 1963 ter nato leta 1996 še z laminiranjem, kar sta poglavitni dejavnosti podjetja. V uvodnem delu smo postavili tri teze, na podlagi katerih smo s pomočjo analiz gradili diplomsko delo. V teoretičnem delu uvoda diplomskega dela smo predstavili podjetje in njegove dejavnosti. Poleg tega smo s pomočjo PEST analize predstavili zunanje dejavnike, ki lahko vplivajo na rast izbranega podjetja. V jedru diplomskega dela smo predstavili analizo poslovanja podjetja za obdobje zadnjih štirih let s pomočjo MOF analize. Nadaljevali smo z merjenjem potenciala rasti podjetja s pomočjo RECoIL analize. Poleg omenjenih analiz smo pri izdelavi diplomskega dela uporabili tudi orodja strateške analize od SWOT analize, TOWS in BCG matrike. Za preverjanje možnih strategij, projektov ali planov rasti v podjetju smo uporabili Ansoffovo matriko, ki je tudi pripomogla k izbiri najprimernejše strategije in projekta ali plana, ki naj ga podjetje uporabi za rast. V zadnjem poglavju diplomskega dela se nahaja izračun bodoče rasti podjetja za obdobje prihodnjih treh let. Podjetje bi s pomočjo teh izračunov lažje izbralo in analiziralo najboljši projekt oziroma plan rasti. Menimo, da ima podjetje Filc d. o. o. še veliko možnosti in potenciala za nadaljnjo rast, katero lahko doseže z diverzifikacijo, dinamičnostjo, prilagajanjem dosedanjim in bodočim kupcem na trenutnih in bodočih novih trgih ter izobraževanjem in upoštevanjem zaposlenih.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Proizvodno podjetje, PEST analiza, MOF analiza, SWOT analiza, TOWS in BCG matrika, Ansoffova matrika, rast podjetja, rast z diverzifikacijo
Objavljeno: 20.12.2019; Ogledov: 1885; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

9.
Delovanje in učinkovitost inšpekcije za sistem javnih uslužbencev
Martina Zajc, 2020

Opis: Nadzor na področju uslužbenskega in plačnega sistema zagotavlja ISJU v okviru IJS na MJU. V magistrski nalogi smo predstavili ISJU, pravne podlage za njeno delovanje in pristojnosti inšpekcije nekoč in danes. Ugotavljali smo ustreznost veljavnih zakonskih določb, ki se nanašajo na njeno delo in učinkovitost, številčno ustreznost kadra ter opravili analizo statističnih podatkov od leta 2012 do 2017 v delu, ki se nanaša na Inšpekcijo za sistem javnih uslužbencev. V opravljeni analizi smo uporabili metode družboslovnega raziskovanja in metodo sociološkega raziskovanja % opazovanja z lastno udeležbo, za teoretična izhodišča metodo analize interpretacije sekundarnih virov ter metodo kompilacije, za potrebe prikaza trenutnega stanja in razumevanja obravnavane teme zgodovinsko analizo, primerjalno metodo in opisno oziroma deskriptivno metodo ter za analizo empiričnih podatkov statistične metode. S tem smo ugotavljali njeno učinkovitost in argumentirano potrdili resničnost postavljenih hipotez, in sicer da veljavna zakonodaja ne omogoča njenega učinkovitega delovanja in da specializacija inšpektorjev, ki deluje v njenem okviru, lahko poveča učinkovitost inšpekcije. Pregled veljavne zakonodaje je pokazal, da sedanja normativna ureditev ni primerna za učinkovito delo ISJU ter da bi specializacija inšpektorjev znotraj ISJU za posamezno področje javnega sektorja nedvomno prispevala k večji učinkovitosti dela ISJU. Magistrska naloga je v delu, ki se nanaša na predstavitev in delovanje ISJU po letu 2009 s pregledom veljavne zakonske ureditve glede nadzora nad izvajanjem zakona in kazenskih določb sistemskih zakonov in zakonske ustreznosti ter vpliv na delo in učinkovitost inšpektorjev, novost na obravnavanem področju in nudi možnost za ustvarjalen pristop k razvoju stroke.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: inšpekcijski nadzor, učinkovitost, uslužbenski sistem, plačni sistem, ZJU, ZSPJS
Objavljeno: 10.03.2021; Ogledov: 1218; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

10.
KVANTITATIVNA OCENA DRŽE FLAVTISTOV
Neja Zajc, 2021

Opis: Igranje flavte, za kar se odloča vse več otrok, je posebna veščina, v kateri se je treba dalj časa izpopolnjevati. Večje število ur vaj vpliva na telesno držo otrok in tudi mladostnikov, saj jo morajo prilagoditi položaju, ki ga zahteva igranje flavte, posledica pa je postopno asimetrično razvijanje mišičnih skupin. V naši raziskovalni diplomski nalogi smo testirali devetnajst flavtistov, rezultate pa smo primerjali z izsledki raziskav, ki so objavljeni v znanstvenih študijah. Ugotovili smo, da se drža flavtistov razlikuje od drže posameznikov, ki se z igranjem flavte ne ukvarjajo, ter da imajo flavtisti telesno asimetrijo, za katero sami menijo, da ni specifična. Ob pregledu rezultatov smo ugotovili, da je bila večja prisotnost asimetrije vidna pri nagibu lopatic, ki pa ni bila signifikantna. Signifikantna asimetrija je bila prisotna pri kotu vratne krivine in anteriornem naklonu medenice. Razlike med držo flavtistov in držo preostale populacije, ki se z igranjem flavte ne ukvarja, so bile prisotne na večini obravnavanih telesnih delov. Z raziskavo želimo ozavestiti flavtiste o telesni drži, da bi se lahko izognili mišično-skeletnim obolenjem, ki ga kot glavni problem glasbenikov opisujejo številne študije.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Flavta, flavtisti, drža, asimetrija.
Objavljeno: 07.05.2021; Ogledov: 1100; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh