Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Strokovna in etična integriteta policijskih managerjev
Zlatko Dolić, 2013

Najdeno v: osebi
Ključne besede: etika, morala, integriteta, policijski manager, policija, policijsko delo
Objavljeno: 07.08.2018; Ogledov: 1419; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Prodor podjetja Proloco Medico na makedonski trg
Zlatko Livrin, 2014

Najdeno v: osebi
Ključne besede: razvoj podjetja, poslovanje, analiza trga, marketinška strategija, prodaja, makedonski trg
Objavljeno: 10.05.2018; Ogledov: 1869; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (985,08 KB)

3.
Formalna dokazna pravila
Mihaela Vratarič, 2017

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen potek dokazovanja v kazenskem postopku v Sloveniji, s poudarkom na načelih dokazovanja, dokaznih sredstvih, izločanju nezakonitih dokazov ter sankcioniranju kršitev. Kazenski postopek je obremenjen z nerazrešljivim protislovjem, saj želi na kontradiktoren način priti do resnice. Potrebno je poudariti, da ima kazenski postopek za javnost ogromen simbolni pomen, saj preko pravičnosti kazenskega postopka javnost doživlja pravnost svoje države in vladavino prava v njej. Dokazovanje je zahtevno procesnopravno opravilo, saj združuje uporabo dejanskih ugotovitev in pravnih norm ter obsega zbiranje, izpeljavo in presojo dokazov. Dokazovanje je eno izmed ključnih dejanj celotnega kazenskega postopka, zato je zelo pomembno, da so vsi dokazi pridobljeni zakonito ter da pri odkrivanju kaznivih dejanj ni prišlo do kršenja človekovih pravic.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: kazenski postopek, dokazi, zakonodaja, Slovenija, diplomske naloge, bolonjski program
Objavljeno: 16.08.2018; Ogledov: 2031; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (591,01 KB)

4.
Smrtna kazen
Danaja Vidmar, 2017

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na primerjavo ureditve smrtne kazni v Združenih državah Amerike in državah na evropski celini. Prikazala sem primerjavo modernih demokratičnih držav, ki pa se bistveno razlikujejo v kaznovalnih politikah, predvsem glede smrtne kazni. Evropske države nastopajo odločno abolicionistično, medtem ko je v Združenih državah Amerike smrtna kazen še vedno del zakonodaje večine zveznih držav. Predstavila sem tudi primer Kitajske, ki zavzema sam vrh, kar se tiče izvršitev smrtnih kazni. Zanimale so me geneze smrtne kazni za obe celini, kateri so tisti dejavniki, zaradi katerih je v Evropi smrtna kazen že skoraj povsod odpravljena, ter zgodovinski okvir smrtne kazni v ZDA. V delu sem opisala metode usmrtitve, ki se še danes uporabljajo v Združenih državah Amerike, in proučila problem, ki ga sama usmrtitev predstavlja tako z vidika človekovih pravic kot tudi z vidika izvršitve odvzema življenja. Mnenja o smrtni kazni so v današnjem času še vedno precej deljena. Vse manj je utemeljenih argumentov zagovornikov smrtne kazni, abolicionizem pa postaja že skoraj vsesplošen trend. Kljub temu je na področju smrtne kazni še ogromno za postoriti in dokler bo država institucionalno ubijala, bo vedno obstajala možnost, da lahko usmrtitev doleti tudi nedolžnega. Sodnih zmot namreč nikoli ne bo mogoče zagotovo preprečiti. Vprašanje smotrnosti smrtne kazni se še vedno pojavlja, kajti nemogoče je dokazati, da smrtna kazen zmanjšuje stopnjo kriminala oziroma vsaj ne bolj učinkovito kot druge oblike sankcij. S tem pa smrtna kazen izgubi tudi svoj glavni namen. Zgodovinsko gledano, so z razvojem družbe najhujše kazni postopoma nadomeščale milejše kazni, maščevanje je zamenjala bolj racionalna vladavina prava, kazni pa so začele dobivati tudi druge namene, kot na primer rehabilitacije storilca. Kaj torej najbolj arhaična oblika kaznovanja še dela v pravosodnih sistemih enih izmed najmodernejših držav?
Najdeno v: osebi
Ključne besede: smrtna kazen, usmrtvitve, abolicija, pravna zmota, Združene države Amerike, diplomske naloge, bolonjski program
Objavljeno: 16.08.2018; Ogledov: 2980; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

5.
6.
Procesni položaj obtoženca v primeru priznanja krivde
Leon Pregelj, 2016

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 21.08.2018; Ogledov: 1376; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (831,33 KB)

7.
Predkazensko-kazenski vidik pri prometu nepremičnin v javni lasti
Janez Kerin, 2017

Opis: V Republiki Sloveniji kazniva dejanja, ki obravnavajo nepravilnosti pri prometu z nepremičninami v javni lasti v grobem uvrščamo med kazniva dejanja zoper gospodarstvo, katere določbe vsebuje 24. poglavje Kazenskega zakonika (KZ-1) in kazniva dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila, vsebovana v 26. poglavju KZ-1. Namen magistrske naloge je predvsem prikazati načine in oblike kaznivih dejanj, ki se pojavljajo pri prometu z nepremičnimi v javni lasti, pomen in oblike pripravljalnih dejanj za samo storitev kaznivih dejanj ter ekonomske, okoljske in razvojne vplive že izvršenih kaznivih dejanj na okolico. V magistrskem delu je bilo ugotovljeno, da se preiskovalci po zaznavi kaznivih ravnanj posameznikov srečujejo predvsem s težavami pri dokazovanju posameznih elementov kaznivih dejanj in ne nazadnje tudi s pridobivanjem dokazne dokumentacije ter ugotavljanjem pridobitve protipravne premoženjske oz. nepremoženjske koristi posameznikov. Pravni red v Republiki Sloveniji nam, ne glede na pravni red Evropske skupnosti, ki v posameznih primerih omogoča lažje dokazovanje posameznih nezakonitih ravnanj, določa visok dokazni standard za samo potrditev stopnje verjetnosti izvršitve posameznega kaznivega dejanja, kar je z vidika varstva pravic posameznika pred državo pozitivno.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 25.09.2018; Ogledov: 1226; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

8.
Trgovina z ljudmi kot suženjstvo sodobnega časa
Špela Gričnik, 2018

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko suženjstva, ki se pojavlja v sodobnem času. Po eni izmed definicij je trgovina z ljudmi vsaka oblika prodaje ali prenosa ranljivih posameznikov ali skupin z namenom njihovega izkoriščanja. Obstajajo številne vladne in nevladne organizacije, le malo teh pa je specializiranih samo za področje trgovine z ljudmi. Ob teh pojavih pride do grobih kršitev človekovih pravic. Do porasta in razvoja te problematike lahko pripeljejo številni vzroki in dejavniki, kar terja množične žrtve, ki pa se medsebojno razlikujejo. Trgovanje predstavlja organizirano kriminaliteto v državah in je osredotočeno na ustvarjanje dobička. Na ta način se dobiček zagotovi kriminalnim združbam, zato je trgovanje z ljudmi v porastu, saj je v soodvisnosti od povpraševanja, tega pa je veliko. V nalogi je bilo ugotovljeno, da so v Sloveniji izpolnjeni minimalni pogoji za odpravo te problematike. Država je napredovala predvsem na zakonodajnem področju in v praksi. Glede na poročilo skupine strokovnjakov (GRETA) za boj proti trgovini z ljudmi, je potrebno več narediti za žrtve trgovine z belim blagom. Problematika trgovine z ljudmi se uspešno rešuje tudi tako, da se začne problem reševati takrat, ko se oblike izkoriščanja šele začenjajo razvijati in še niso v teku. Največjega pomena bi bilo, da se tega problema začnejo zavedati voditelji svetovnih gospodarstev in izpostavijo trgovino z ljudmi kot globalni problem ter kot najpomembnejše vprašanje reševanja sodobnega suženjstva.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 29.01.2019; Ogledov: 1807; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

9.
10.
Slepa oseba v kazenskem postopku
Sanda Aćimović, 2016

Opis: Hišna preiskava predstavlja poseg v ustavno pravico nedotakljivosti stanovanja. Odvzem prostosti je največji poseg države v pravice posameznika. Pripor iz ponovitvene nevarnosti mora biti skladen z načelom sorazmernosti. Načelo sorazmernosti je namenjeno omejevanju prekomernih posegov države v pravice posameznika. Sestavlja ga test legitimnosti, kjer je treba odgovoriti, ali je cilj, ki ga zasledujemo, ustavno dopusten. Test sorazmernosti je sestavljen iz treh vprašanj. Ali je ukrep primeren za dosego zastavljenega cilja, nujen v tej meri, da ne obstaja milejše sredstvo za dosego cilja ter sorazmeren v ožjem smislu, ki pomeni tehtanje dveh prirejenih pravic. Uporaba testa sorazmernosti je obvezna za sodišča in državne organe, kadar posega na področje pravic posameznikov. Največji problem je prav prezasedenost Zavodov za prestajanje kazni zapora. Prezasedenost Zavodov vodi v poslabšanje bivalnih razmer za pripornike in zapornike. Če država posamezniku vzame prostost, mora tudi zagotoviti, da odvzem prostosti in izvrševanje kazni potekata tako, da je zagotovljeno spoštovanje človekove osebnosti in njegovega dostojanstva.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: slepe osebe, hišna preiskava, pripor, invalidni zaporniki, načelo sorazmernosti, človekove pravice in temeljne svoboščine, magistrske naloge, bolonjski program
Objavljeno: 11.06.2019; Ogledov: 1620; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh