Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Multidisciplinarni pristop pri rehabilitaciji nevroloških bolnikov
Špela Šavs Čižmek, 2021

Opis: Bolezni in poškodbe živčevja so velik izziv zdravstvenega varstva v 21. stoletju. Številne bolezni in poškodbe povzročajo trajne motnje na vseh ravneh bolnikovega življenja. Pomemben del medicinske obravnave bolnikov je nevrorehabilitacija, ki jo odlikuje z znanstvenimi raziskavami podprta praksa. Sodobne metode zaznamujejo celosten pristop k načrtovanju in uresničevanju rehabilitacije s sodelovanjem več strokovnjakov iz različnih disciplin, pri čemer ima bolnik osrednje mesto in kjer člani tima med seboj redno komunicirajo, se skupaj izobražujejo in si izmenjujejo informacije o bolnikovem stanju. Delo poteka koordinirano v določenem časovnem okviru. Z dobro zastavljenimi dosegljivimi cilji lahko vplivajo na boljši izid rehabilitacije, krajši čas bolnišničnega bivanja in posledično tudi na zmanjšanje stroškov zdravljenja. Pomemben član MDT je tudi fizioterapevt, ki s svojimi sposobnostmi in strokovnostjo prispeva k optimalnemu procesu rehabilitacije nevrološkega bolnika. Menimo, da sta za področje nevrorehabilitacije zaradi večplastnosti izzivov zelo pomembna nadaljnje razvijanje in proučevanje možnih pristopov in sodelovanje več strokovnjakov v usklajenem MDT, v katerem ima tudi fizioterapevt pomembno vlogo in lahko vpliva na kakovost bolnikovega življenja.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Nevrološki bolniki, nevrorehabilitacija, multidisciplinarni pristop, vloga fizioterapevta v timu.
Objavljeno: 07.05.2021; Ogledov: 772; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
Vloga fizioterapevta pri obravnavi bolnikov z multiplo sklerozo
Maša Gartnar, 2021

Opis: Uvod in namen: Fizioterapevtska obravnava ima pomembno vlogo pri obravnavi pacientov z multiplo sklerozo (MS). Glavna naloga fizioterapevta je, da jim pomaga doseči optimalno funkcijsko neodvisnost, varnost in boljšo kakovost življenja. Metode: Uporabili smo tehniko spletnega anketiranja, pri čemer smo za instrument uporabili anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 257 pacientov z MS. Rezultati: Fizioterapevtsko obravnavo redno obiskuje 30 (23 %) anketirancev z MS. V času rehabilitacije se 113 (86 %) anketirancev nauči za njih pomembnih vaj, le 47 (36 %) le-teh pa vaje v domačem okolju tudi izvaja. Največ informacij (48 %) o tem, kako z vidika vadbe izboljšati kakovost življenja z MS, so anketiranci dobili od fizioterapevta. Večina anketirancev (98 %) se strinja, da je učinkovit program vadbe v domačem okolju potreben za dolgoročne cilje. Uporabnost: Diplomska naloga je namenjena vsem, ki bi želeli izvedeti več o vlogi fizioterapevta pri obravnavi pacientov z MS. Omejitve: Nepopolno izpolnjena vprašanja so nas omejila pri obširnejši raziskavi, saj smo morali izključiti kar 125 anketnih vprašalnikov.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Multipla skleroza, fizioterapija, vloga fizioterapevta, fizioterapevtski postopki, rehabilitacija
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 821; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (831,91 KB)

3.
Novejši pristopi v rehabilitaciji oseb po preboleli ishemični možganski kapi
Nika Gombač, 2021

Opis: Uvod in namen: Več kot polovica oseb, ki preživijo ishemično možgansko kap (IMK), je nesamostojnih v vsakodnevnih aktivnostih in zato potrebujejo rehabilitacijsko obravnavo. Namen diplomske naloge je proučiti novejše pristope v rehabilitaciji oseb po preboleli IMK in predstaviti njihov pomen v procesu rehabilitacije. Metode: Znanstveno in strokovno literaturo smo iskali s pomočjo podatkovnih zbirk Google Scholar, DiKUL, PubMed in PEDro. Rezultati: Rezultati dokazujejo, da uporaba robotike in metod neinvazivne možganske stimulacije vpliva na izboljšanje motoričnih funkcij pri osebah po IMK in podpira večjo vključitev teh pristopov v proces rehabilitacije. Uporabnost: Raziskovani pristopi so zelo učinkovita dopolnitev h klasični fizioterapevtski obravnavi oseb po IMK, kar bi lahko bilo v rehabilitaciji bolj izkoriščeno. Na ta način bi lahko še izboljšali motorično okrevanje oseb po IMK. Omejitve: Omejitev so predstavljali znanstveni viri, ki niso zajemali vključitvenih kriterijev preglednega dela.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Transkranialna magnetna stimulacija, transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom, transkranialna stimulacija z izmeničnim električnim tokom, robotska rehabilitacija, nevrorehabilitacija, ishemična možganska kap
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 544; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (682,67 KB)

4.
VPLIV FIZIOTERAPIJE NA REHABILITACIJO OSEB Z MULTIPLO SKLEROZO
Ivana Zaklan, 2021

Opis: Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen osrednjega živčevja. Za to bolezen največkrat zbolijo ljudje v aktivni dobi življenja, med 20. in 40. letom starosti. Pacienti so največkrat zaskrbljeni, da se bo s postavitvijo diagnoze njihova kakovost življenja zmanjšala. Namen naše diplomske naloge je bil raziskati vpliv fizioterapije pri rehabilitaciji oseb z MS in ugotoviti, kako le-ta vpliva na telesno zmogljivost in kakovost življenja. Cilj naše diplomske nalog je bil, da opišemo potek MS in opredelimo težave, ki se pojavljajo pri osebah ob nastanku MS, kar smo opredelili in analizirali v teoretičnem delu naloge. Nato smo predstavili načine zdravljenja in rehabilitacije MS. Na koncu smo še s pomočjo anketnega vprašalnika skušali ugotoviti, kako fizioterapija vpliva na učinkovitost zdravljenja oseb z MS in kako z njo izboljšamo kakovost življenja bolnikov. Pri tem smo zastavili hipotezo, da fizioterapija izboljšuje telesno zmogljivost oseb z MS in njihovo kakovost življenja. Pridobljene podatke smo pridobili dobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Z raziskavo smo dokazali, da fizioterapevtski postopki vplivajo na izboljšanje telesne zmogljivosti anketirancev, saj velika večina anketirancev (92 od 153) oz. 60 % meni, da jih občutno izboljšajo. Pri tem jim od fizioterapevtskih metod in tehnik najbolj koristijo: tehnike za raztezanje mišic, sledijo metode in tehnike za vzdrževanje in izboljšanje gibljivosti sklepov (npr. nagibne mize, oporna stojala, blazine in pasovi), ortotski pripomočki (opornice, bergle, hodulje), funkcionalno električno draženje in hidroterapija. Zanimalo nas je tudi, kako so anketiranci zadovoljni z rehabilitacijo v rehabilitacijskih centrih, kamor so napoteni. Velika večina anketirancev 124 (81 %) je odgovorila, da so zadovoljni in samo 10 (7 %) so nezadovoljni. Kot predlog izboljšav lahko povzamemo, da si anketiranci želijo izboljšanje kakovosti fizioterapevtskih postopkov (bolj oseben pristop do potreb posameznika, isti fizioterapevt, izmenjava različnih terapij, več nadzora pri pravilnem izvajanju vaj, z možnostjo lažje in težje različice vaje, več telovadbe, izboljšanje mišične moči in podaljšanje časa fizioterapije).
Najdeno v: osebi
Ključne besede: multipla skleroza, fizioterapija, rehabilitacija in kakovost življenja.
Objavljeno: 30.09.2021; Ogledov: 552; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (726,99 KB)

5.
Uporaba transkranialne magnetne stimulacije pri rehabilitaciji bolnikov z ishemično možgansko kapjo
Saša Kač, 2021

Opis: Možganska kap je glavni vzrok invalidnosti. Gre za dolgotrajno nevrološko prizadetost pri odraslih, do katere prihaja pri do 76 % bolnikih z akutno možgansko kapjo. Sama rehabilitacija je zelo zahteven in dolgotrajen proces, brez katere ne bi mogli pacientu omogočiti boljšega in daljšega življenja z manjšo prizadetostjo. Kot obetavno orodje za klinično rehabilitacijo pacientov po možganski kapi se pojavi nova neinvazivna stimulacija možganov – transkranialna magnetna stimulacija (TMS). Gre za varno metodo z redkimi in blagimi stranskimi učinki, ki jo lahko kombiniramo z drugimi metodami. Ponavljajoča transkranialna magnetna stimulacija (rTMS) je sposobna neposrednega manipuliranja kortikalne možganske aktivnosti. V zadnjih nekaj letih jo uvrščamo, kot novo potencialno metodo za zdravljenje motoričnih funkcij, govora, požiranja in motenj pozornosti. Rezultati raziskav dokazujejo, da prihaja do pozitivnih učinkov z izboljšanjem motoričnih funkcij na hemiplegični strani, afazije, disfagije in ročnih spretnostih. Ostaja še veliko odprtih vprašanj, na katere je potrebno v prihodnjih raziskavah odgovoriti.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: možganska kap, rehabilitacija, transkranialna magnetna stimulacija, neinvazivna stimulacija možganov, repetitivna transkranialna magnetna stimulacija.
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 392; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

6.
REHABILITACIJA PACIENTOV S PARKINSONOVO BOLEZNIJO
Luka Kretič, 2021

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali problematiko rehabilitacije oseb s Parkinsonovo boleznijo (PB). Skozi nalogo smo predstavili slabosti ter prednosti rehabilitacijskih procesov ter kako le-ti vplivajo na pacienta. Naloga se usmerja v splosno obravnavo prepoznavanja PB, kako le-ta vpliva na potek zivljenja oseb s PB ter kako ucinke bolezni zreducirati in prirediti svoja ravnanja glede na bolezen. Izpostavili smo pomen strokovnjakov ter njihove metodologije zdravljenja na področju PB.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Parkinsonova bolezen, rehabilitacija, pacient, demenca.
Objavljeno: 14.12.2021; Ogledov: 387; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

7.
Fizioterapevtska rehabilitacija križnih funkcij pri multipli sklerozi
Lucija Pevec, 2022

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je pregledati strokovno in znanstveno literaturo s področja fizioterapevtske rehabilitacije disfunkcije mehurja, črevesja in spolne disfunkcije s pomočjo farmakološkega zdravljenja pri pacientih z multiplo sklerozo in o njenem vplivu na kakovost življenja pacientov z MS. Načine rehabilitacije omenjenih funkcij in njihov vpliv na kakovost življenja posameznika z MS smo proučili s pomočjo strokovne in znanstvene literature. Metode: Pregled strokovne in znanstvene literature iz podatkovnih baz PubMed, COBISS in SpringerLink. Ključne besede pri iskanju literature so bile naslednje: multipla skleroza (multiple sclerosis), rehabilitacija (rehabilitation), motnje (dysfunction), mehur (bladder), črevesje (bowel) in spolnost (sex). Pri izbiri literature smo upoštevali vključitvena in izključitvena merila. Rezultati: Raziskave kažejo, da je možno z vajami mišic medeničnega dna, elektrostimulacijo in s farmakološkim zdravljenjem izboljšati simptome disfunkcije mehurja, črevesja in spolne disfunkcije pri MS. Omenjena stanja zelo vplivajo na različna področja življenja oseb z MS. Uporabnost: Predstavitev ustreznih terapij za zdravljenje disfunkcije mehurja, blata in spolne disfunkcije in predstavitev kakovosti življenja pacientov z MS ter metode za izboljšanje kakovosti življenja. Omejitve: Malo raziskav s področja rehabilitacije disfunkcije črevesja, nedostopnost nekaterih člankov, različne velikosti vzorca in razlike med posamezniki, ki so bili vključeni v raziskave.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: multipla skleroza (MS), rehabilitacija, disfunkcija mehurja, disfunkcija črevesja in spolna disfunkcija
Objavljeno: 21.06.2022; Ogledov: 94; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (584,41 KB)

8.
Primerjava rehabilitacije po možganski kapi med mlajšimi in starejšimi pacienti
Anel Sedić, 2022

Opis: Možganska kap je klinični sindrom, za katerega je značilen žariščni nevrološki izpad, ki se pojavi nenadoma, traja več kot 24 ur in je žilnega, netravmatskega izvora. MK delimo na IMK (pri 70 do 80 odstotkih pacientov) in možgansko krvavitev (pri 10 do 15 odstotkih pacientov). Prvi znaki in simptomi so GROM. MK pri mladih in starejših ne smemo enačiti, saj obstajajo pomembne razlike. Kot smo ugotovili iz rezultatov, so pri mladih najpogostejši dejavniki tveganja dislipidemija, kajenje in hipertenzija, medtem ko sta pri starejših hipertenzija in kajenje, vendar je pri mladih treba dodati pomembnost dednih dejavnikov tveganja. Mladi so v drugačnem socialnem in poklicnem položaju kot starejši. Diagnostični postopek je pri obojih enak. Priporočila za zdravljenje so pri obeh populacijah podobna. Za obe populaciji je priporočljivo zdravljenje v enotah za MK, saj se tako tudi zmanjšajo možnosti za pozne zdravstvene zaplete (epileptični napad, čustvene spremembe, bolečine itd.). Pri komunikaciji moramo uporabljati kratka in jasna sporočila ter biti strpni pri poslušanju. Rehabilitacija, pri kateri je potreben multidisciplinaren odnos, temelji na kinezioterapiji (koncept Bobath, PNF, Vojta) in fizikalni terapiji. V svet medicine prihajajo sodobnejše terapije (terapija s pomočjo robota, navidezna resničnost, video igranje ipd.), ki se bodo v prihodnosti vedno bolj uveljavljale. Ustrezna rehabilitacija bo pri mladih prinesla boljše rezultate, lahko traja dlje časa in je, kot smo ugotovili, hitrejša kot pri starejših. Prognoza in dolgotrajno preživetje sta prav tako pri mladih boljša.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Možganska kap, rehabilitacija možganske kapi, mladi in možganska kap, starejši in možganska kap
Objavljeno: 06.07.2022; Ogledov: 90; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

9.
Vloga glasbene terapije pri fizioterapevtski obravnavi oseb z Alzheimerjevo demenco
Nika Konečnik, 2022

Opis: Uvod in namen: V diplomski nalogi smo s pomočjo pregleda znanstvene literature želeli preveriti, ali je uporaba glasbe koristna pri fizioterapevtski obravnavi oseb z Alzheimerjevo demenco (AD) in ali glasbena terapija blagodejno vpliva na osebe z AD. Demenca je čedalje pogostejši pojav pri starejših, zato je pomen nefarmakoloških pristopov še toliko večji. Metode: Metodologija diplomske naloge temelji na pregledu znanstvene literature, ki smo jo poiskali s pomočjo spletnih baz PubMed in Googlov Učenjak. Rezultati: Ugotovili smo, da ima glasbena terapija pozitivne učinke na psihično in fizično počutje pri osebah z AD ter da pripomore k izboljšanju kakovosti življenja. Uporabnost: Diplomska naloga je uporabna za fizioterapevte, ki so zaposleni v institucijah s starejšimi osebami z demenco, in za kader, ki prav tako sodeluje pri obravnavi teh oseb. Omejitve: Izključitveni in vključitveni dejavniki, starost člankov in majhen vzorec pri raziskavah, ki oteži posploševanje rezultatov na celotno populacijo.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Alzheimerjeva demenca, fizioterapija, glasbena terapija, rehabilitacija
Objavljeno: 06.07.2022; Ogledov: 101; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (472,83 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh