Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Svet OZN za človekove pravice
Pia Ternovec, 2019

Opis: Svet OZN za človekove pravice je medvladno telo Organizacije združenih narodov, ki je bilo ustanovljeno z namenom spoštovanja, spodbujanja in krepitve varovanja človekovih pravic po celem svetu. Nastal je iz prejšnje Komisije za človekove pravice z resolucijo Generalne skupščine 60/251 dne 15. marca 2006, s sedežem v Ženevi (Švica). Sestavlja ga 47 držav članic OZN, ki so s strani Generalne skupščine vanj izvoljene za dobo treh let. Preko posrednega in neposrednega dela poročevalcev specifično pregleduje stanje človekovih pravic v posameznih državah. Diplomsko delo je posvečeno predstavitvi Sveta OZN za človekove pravice, s poudarkom predvsem na delu in problemih. To je storjeno s pomočjo opisne metode, obenem pa se v diplomskem delu skuša potrditi hipotezo, da je Svet OZN za človekove pravice temeljni organ v strukturi OZN, ki je ustanovljen z namenom spoštovanja in priznavanja človekovih pravic po celem svetu. V uvodnem delu je na kratko definiran pojem in pomen človekovih pravic na splošno ter podrobneje analiziran njihov pomen v samem Svetu. V jedru je na kratko predstavljena Organizacija združenih narodov kot temelj za obstoj samega Sveta, vključno s predstavitvijo poglavitnih organov. Nato se preide na bistvo diplomskega dela. Omenjeno je torej delo Sveta OZN za človekove pravice ter številni problemi, ki so ga prizadeli tekom teh let. Eni izmed ključnih problemov so predvsem izstop ZDA iz Sveta, sprejem novih članic, očitek neverodostojnosti, kršitve človekovih pravic s strani Savdske Arabije itd. Soočati pa se je moral tudi z neuspešnim nadzorom stanja človekovih pravic na Kitajskem in še z mnogim drugim.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 25.07.2019; Ogledov: 1793; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

2.
75 let OZN – dosežki in nemoč
Pia Ternovec, 2021

Opis: Organizacija združenih narodov, poznana pod kratico OZN, je mednarodna organizacija, katere del je 193 držav sveta. Ustanovljena je bila 24. oktobra 1945 s strani 51 držav, ki so se po vojni zavezale k varovanju in ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, razvijanju prijateljskih odnosov med narodi, uresničevanju mednarodnega sodelovanja ter spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Sedež organizacije se nahaja v New Yorku, njen aktualni generalni sekretar pa je António Guterres. Magistrsko delo je posvečeno predstavitvi OZN, s poudarkom na njenih dosežkih ter nemoči, s katerimi se je soočala v svojih petinsedemdesetih letih obstoja. To je bilo doseženo s pomočjo več različnih metod, in sicer deskriptivne, analitične, sintetične, induktivno-deduktivne metode ter metode kompilacije. V magistrskem delu pa se obenem skuša potrditi tudi tri temeljne hipoteze, med katerimi je recimo ta, da je OZN v svojih petinsedemdesetih letih delovanja za seboj pustila skupek pozitivnih in negativnih posledic. Namen magistrskega dela je prikazati delovanje OZN v svojih petinsedemdesetih letih obstoja. V uvodnem delu je definiran pomen OZN v svetu. V jedru magistrskega dela sledi kratka predstavitev organizacije, kjer so opisani njeni poglavitni organi, specializirane agencije in ostale mednarodne organizacije. Nato se preide na bistvo magistrskega dela, kjer so v obravnavi dosežki in nemoč OZN. Eden izmed njenih ključnih dosežkov je predvsem ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, spodbujanje in spoštovanje človekovih pravic. V povezavi s svojimi dosežki in nemočjo pa je bila organizacija deležna tudi številnih kritik: od moralne in filozofske kritike, kritike učinkovitosti do diplomatske in politične kritike.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: dosežki Organizacije združenih narodov, nemoč Organizacije združenih narodov, mir in varnost, človekove pravice, mednarodno pravo
Objavljeno: 07.01.2022; Ogledov: 252; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (919,52 KB)

3.
Alternativno reševanje sporov s poudarkom na mediaciji v delovnih sporih
Snježana Leskovec, 2019

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo alternativne načine reševanja sporov, predvsem mediacijo v delovnih sporih. Predstavljamo spor, alternativne načine reševanja sporov, mediacijo (načela, prednosti, korake), delovne spore in mediacijo v delovnih sporih. S pomočjo intervjuja želimo ugotoviti pogostost in učinkovitost mediacije na delovnih sodiščih. Odgovore smo pridobili na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani ter pri odvetnici in mediatorki Zdenki Pavlovič s Ptuja. Spoznali smo, da se z mediacijo najpogosteje vodijo spori glede prenehanja delovnega razmerja oz. odpovedi pogodbe in denarni zahtevki. Prav tako smo, tudi spoznali, da je mediacija pogostejša v individualnih kot kolektivnih sporih ter da je pogostejša v zasebnem sektorju. Na delovnem sodišču so pojasnili, da v javnem sektorju v glavnem ni mediacij. Kljub temu da je raziskovalni del precej skromen glede pridobljenih podatkov ter da odzivnost sodišča in odvetnice ni bila skladna z našimi pričakovanji, nam je uspelo ugotoviti prednosti reševanja delovnih sporov s pomočjo mediacije. Obenem smo ugotovili, da je prav zadostna seznanjenost celotne splošne delovne populacije o mediacijah v delovnih sporih tista, ki lahko prispeva k povečanju števila zadev, ki se rešujejo z mediacijo. Čeprav sodišča stranke napotijo na mediacijo, menimo, da bi bili lahko rezultati rešenih zadev z mediacijo boljši, če bi imele stranke več informacij glede mediacije kot oblike alternativnega reševanja sporov.
Najdeno v: osebi
Objavljeno: 14.01.2020; Ogledov: 1212; Prenosov: 137
URL Celotno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Možnosti (implementacije) mediacije v lokalno skupnost Občine Domžale
Tadeja Vode, 2020

Opis: Mediacija kot oblika alternativnega reševanja sporov ljudem omogoča, da svoje konflikte in spore rešujejo na konstruktiven način. Ob predpostavki, da občina, ki tudi sicer skrbi za zadovoljevanje javnih potreb in interesov,1 z izvajanjem mediacije v lokalni skupnosti lahko pripomore k izboljšanju odnosov in splošnega vzdušja,2 smo se osredotočili na preučevanje možnosti (implementacije) mediacije v lokalni skupnosti. Na osnovi obstoječega primera zagotavljanja mediacije v seviljskih občinah smo v magistrskem delu želeli opozoriti na vlogo (koristi) mediacije ter raziskati in predstaviti možnosti za implementacijo mediacije v Občini Domžale. Na podlagi pregleda, analize in primerjave dokumentov smo spoznali, da preučevani program predstavlja široko zasnovan in dovršen projekt, ki ponuja celostni pristop k preprečevanju, upravljanju in razreševanju konfliktov. Z analizo in primerjavo statističnih podatkov smo ugotovili, da obravnavani projekt tudi v praksi dobro deluje. Po vzoru obstoječe prakse smo v nadaljevanju poskušali oblikovati smernice za implementacijo mediacije v lokalno skupnost Občine Domžale. Ob upoštevanju veljavne zakonodaje in pridobljenega znanja smo nazadnje prišli do sklepa, da bi se Občina Domžale pri morebitni izpeljavi mediacijskega projekta v precejšnji meri lahko zgledovala po preučevanem programu. Naše delo tako lahko predstavlja izhodišče za (celostno) vpeljavo mediacije v lokalno skupnost - oziroma za pripravo programa, organizacijo in delovanje občinske mediacijske službe ter izvajanje mediacijskih srečanj in drugih ukrepov, ki bi prispevali k dobremu počutju v lokalni skupnosti.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: mediacija, lokalna skupnost, občina
Objavljeno: 27.10.2020; Ogledov: 774; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
6.
Razvoj navtične mobilne aplikacije blagovne znamke Re-sail
Pia Plevnik, 2021

Najdeno v: osebi
Ključne besede: navtična mobilna aplikacija, celostna grafična podoba, znamčenje
Objavljeno: 21.11.2021; Ogledov: 303; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (927,09 KB)

7.
Pogled socialnega delavca na izzive učencev v obdobju pandemije COVID-19
Pia Ćosić, 2021

Opis: Z namenom omejitve širjenja okužb zaradi pandemije COVID-19 so se zaprle šole, kar je vplivalo na izobraževalni proces in na vse vpletene. Šolska svetovalna služba predstavlja nepogrešljiv člen v izobraževalnem procesu, ki pomaga h kakovostnejši šoli z drugačnim načinom reševanja problemov. Področje šolske svetovalne službe je široko, velik pa je tudi njen pomen. V teoretičnem delu smo opisali vlogo svetovalne službe v osnovni šoli, profile svetovalne službe ter svetovalne delavce – psihologe, pedagoge, socialne delavce, socialne pedagoge in specialne pedagoge – defektologe. Sledilo je podpoglavje Vpliv pandemije COVID-19 na režim dela v šolah v letu 2020. V empiričnem delu smo predstavili intervjuje s petimi socialnimi delavkami iz petih osnovnih šol. Intervjuje smo posneli s Skypom ter jih nato dobesedno prepisali. Socialne delavke smo intervjuvali od 23.4.2021 do 14.5.2021. V empiričnem delu smo uporabili kvalitativni raziskovalni pristop z metodo spraševanja po delno strukturiranem intervjuju Organizacijo dela socialne delavke je določil ravnatelj. Nekatere socialne delavke so delale iz šole, nekatere pa od doma. Usposabljale so se za uporabo Microsoft Teams in z njim povezanih spletnih orodij. Niso dobile kakšnih posebnih navodil, kako delati z otroki v času COVID-19, so pa imele enkrat tedensko usklajevalne sestanke z vodstvom in ostalimi kolegi ter učitelji. Socialne delavke so zaznale povečanje števila otrok, ki so doživljali različne vrste stisk. Rezultate raziskave lahko uporabimo za pomoč pri učenju otrok, ki imajo učne težave, težave doma in ki doživljajo razne vrste stisk.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: svetovalna služba, socialne delavke, psihologi, pedagogi, pandemija COVID-19, diplomske naloge
Objavljeno: 05.05.2022; Ogledov: 94; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh