Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Problematika prenosa kmetije na mladega prevzemnika
Špela Gorše, 2019

Opis: Potreba po proizvodnji hrane v svetu se dandanes skupaj z rastjo prebivalstva ves čas povečuje, zato je kmetijstvo ena temeljnih dejavnosti za obstoj prebivalstva. Kmetije se najpogosteje prenašajo znotraj družin (t. i. družinske kmetije), a tudi v Sloveniji se - podobno kot v drugih razvitih državah - prevzemi kmetij zmanjšujejo. Zaradi tega je izredno pomembno, da kmetijstvu namenimo posebno varstvo in skrb. Kmetijstvo namreč spada med tista področja delovanja države, ki je odločanje in sprejemanje pravnega reda v največji meri prepustilo skupnim ustanovam in organom Evropske unije. Večina zakonodaje tako nastaja v Svetu in Evropskem parlamentu na predlog Evropske komisije, z njo pa se dnevno srečujejo državni uradniki, politiki ter kmetje in njihovi predstavniki. Povezovanje z EU in ostalimi državami članicami je tako ključnega pomena za zagotovitev zadostne in kakovostne hrane. Mladi prevzemniki kmetij največkrat prevzamejo kmetijo prednika z dedovanjem. Dedovanje kmetijskih gospodarstev pa pri nas ureja poseben zakon, s katerim skuša država preprečiti drobitev zaščitenih kmetij, omogoča njihov prevzem pod pogoji, ki dediča ne obremenjujejo preveč, ter ustvarja možnosti za ohranitev in krepitev gospodarske, socialne in ekološke funkcije zaščitenih kmetij. Za zagon kmetijske dejavnosti pa so mladim prevzemnikom kmetij v zelo veliko pomoč tudi subvencije EU. Pri vsem tem pa se nam poraja tudi vprašanje, ali so javnopravne omejitve prenosa kmetijskih zemljišč morda vseeno prestroge ter preveč posegajo v ustavnopravne pravice: v temeljno človekovo pravico - lastninsko pravico, zapustnikovo svobodno voljo razpolaganja s premoženjem ter prost pretok kapitala.
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 5; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
Pravna kultura v slovenskih osnovnih šolah s poudarkom na mirnem reševanju sporov z uporabo mediacije
Nina Pavlin, 2019

Opis: V doktorski disertaciji obravnavamo stanje pravne kulture v slovenskih osnovnih šolah, predvsem na podlagi praktičnega dela z akterji šolskega življenja: strokovnimi delavci v šolah, učenci in starši, saj doslej ni bilo poglobljenih raziskav s tega področja prava v Sloveniji. Preverjamo hipoteze, da je pravna kultura v slovenskih osnovnih šolah slaba zaradi nepoznavanja in ignorance prava, nezakonitosti splošnih pravnih aktov avtonomnega prava, kršitev človekovih pravic, medvrstniškega nasilja, slabe komunikacije med akterji in zlorabe anonimnih prijav. Definiramo pravno kulturo in jo preslikamo na področje šolskega prava. Uporabimo naslednje metode raziskovanja: analizo in interpretacijo, induktivno-deduktivno metodo, metodo deskripcije, komparativno metodo, normativno metodo, metodo ankete, metodo kompilacije, sintetično, dogmatično, aksiološko, sociološko, zgodovinskopravno, in primerjalnopravno metodo. Opišemo projekte, s katerimi želi avtorica aktivno vplivati na izboljšanje pravne kulture v slovenskih osnovnih šolah. Raziščemo tudi problematiko zlorabe instituta anonimnih prijav, otrok s posebnimi potrebami in medvrstniškega nasilja, še posebej spletnega, ki v času vse dostopnejše tehnologije stalno narašča. Posebej poudarimo pomen mirnega reševanja sporov, zlasti se posvetimo vrstniški in šolski mediaciji, ki ju avtorica skuša z aktivnim delovanjem približati slovenskim osnovnim šolam. Vpeljemo pojem zunanje šolske mediacije, s katero se avtorica ukvarja kot mediatorka. Opišemo pozitivne učinke šolske in vrstniške mediacije in raziščemo vpliv mediacije na oblikovanje pravne kulture posameznika in družbe. Pri pisanju disertacije se je avtorica morala zanašati predvsem na lastno raziskovalno delo, saj v slovenskem prostoru obstaja le peščica del na obravnavano temo, pa še ta jo pokrivajo le delno.
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 5; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

5.
Pristojnosti zakonodajalca v slovenski pravni ureditvi
Laura Seferaj, 2019

Opis: Načelo demokratičnosti je eno izmed temeljnih ustavnih načel, na kateri sloni sodobna demokratična država. Sodobne demokracije temeljijo na načelu ljudske suverenosti, na podlagi katerega je nosilec suverene oblasti lahko samo ljudstvo. Iz načela ljudske suverenosti izhaja tudi načelo demokratične države. Sodobna demokracija se udejanja predvsem kot posredna demokracija, ki je vzpostavljena z volitvami. Gre za parlamentarno demokracijo, v kateri sprejema temeljne odločitve v družbi predstavniško telo (parlament) kot tisti državni organ, ki predstavlja ljudstvo kot celoto in deluje v njegovem imenu. Ta organ v okviru svojih pristojnosti opravlja zakonodajno funkcijo, kot eno izmed najpomembnejših funkcij. V Republiki Sloveniji predstavniško telo predstavlja Državni zbor. V prvem delu diplomskega dela je predstavljen zgodovinski razvoj in idejni koncept načela delitve oblasti in sistema organizacije oblasti v Republiki Sloveniji. Ta vidik je osvetljen tako z zgodovinskega kot primerjalnega stališča. Osrednji del naloge obsega opredelitev Državnega zbora kot predstavniškega telesa v Republiki Sloveniji. Diplomsko delo opredeljuje pristojnosti zakonodajalca v slovenski pravni ureditvi, pri čemer se podrobneje osredotoča na zakonodajno funkcijo državnega zbora kot poglavitnega zakonodajnega državnega organa v Republiki Sloveniji. V okviru poglobljene opredelitve zakonodajne funkcije Državnega zbora je v zadnjem delu diplomskega dela opravljena primerjalna analiza zakonodajnega delovanja poslancev Državnega zbora v šestem (2011-2014) in sedmem mandatnem obdobju (2014-2018) Republike Slovenije.
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 4; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (885,94 KB)

6.
(Ne)pravni vidiki trgovine z ljudmi skozi varovanje človekovih pravic
Margerita Jurkovič, 2019

Opis: Trgovina z ljudmi je oblika novodobnega suženjstva, s katerim se organi pregona in preiskave po vsem svetu soočajo že desetletja. Žrtve so prevarane na podlagi obljub za izboljšanje socialnega položaja, nato pa se najdejo ujete v krogu psihičnih, fizičnih zlorab in ekonomskega nasilja. Mednarodnopravni dokumenti, ki urejajo področje trgovine z ljudmi, sodne odločbe in nacionalna zakonodaja poskušajo urediti in preprečiti izkoriščanje, vendar z vpletenostjo koruptivnih in drugih nelegalnih praks to nikakor ni enostavno. Medsebojno sodelovanje držav članic EU pri pregonu, preiskavi in preprečevanju kaznivih dejanj, povezanih s pojavom, je ključnega pomena. Z druge strani pa se pripadniki kriminalnih združb z medsebojnim povezovanjem in trgovanjem na najbolj inovativne načine, nenehno trudijo biti korak pred oblastmi. Postavlja se vprašanje obstoja notranjih pravil med pripadniki kriminalnih mrež in pa tudi morebitne sankcije, ki jih lahko doletijo s strani njihovih "šefov"...
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 4; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

7.
8.
Poslovni načrt za ustanovitev podjetja za prodajo in odkup rabljenih vozil
Nataša Vukosavljević, 2019

Opis: V diplomskem delu smo predstavili poslovni načrt za ustanovitev podjetja za prodajo in odkup rabljenih vozil. Konkurenca je na tem področju množična, zato je za podjetje, ki šele vstopa na trg, ključna kakovost storitev in ponudbe, s katero bodo kupci zadovoljni. Poleg kakovostne ponudbe je za uspešno poslovanje pomembna tudi podjetniška skupina, ki bo zaposlena v podjetju. V začetku je pomembno, da so zaposleni pripravljeni na opravljanje različnih vrst zadolžitev in da med seboj razvijejo uspešno komunikacijo. Glede na slabo javno podobo trgovin z rabljenimi avtomobili in širše nezaupanje ljudi vanje nameravamo s poslovanjem, opisanim v diplomskem delu, povrniti zaupanje kupcev ob nakupu rabljenih vozil. V diplomskem delu smo preverili uspešnost poslovne ideje ter definirali ovire, ki se lahko pojavijo na tej poti. Prav tako smo analizirali trg in konkurenco ter opisali tiste poslovne korake, ki so ključnega pomena za uspešno ustanovitev podjetja. S pomočjo finančnih projekcij smo ugotovili, da bo podjetje že prvo leto ustvarjalo dobiček, ki pa bo v 5 letu poslovanja narasel na 50.922 EUR.
Ključne besede: poslovni načrt, trgovina z rabljenimi avtomobili, konkurenca, ponudba, kupci
Objavljeno: 13.07.2019; Ogledov: 11; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh