Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
MOTIVACIJSKI IN PSIHOTERAPEVTSKI VIDIKI V FIZIOTERAPIJI
Ana Horjak, 2019

Opis: Namen naloge je proučiti psihoterapevtski vidik v fizioterapiji, prepoznati razloge nezadostne motiviranosti za vključevanje v fizioterapevtske aktivnosti in neupoštevanje pomembnosti fizioterapije med pacienti ter ugotoviti, na kakšen način izboljšati motivacijo pacientov. Uporabljeni sta metoda intervjuja v okviru študije primera in metoda lastnega opazovanja. Ugotavljamo, da so razlogi za nezadostno motiviranost za fizioterapijo med pacienti z multiplo sklerozo družinske obveznosti in natrpan način življenja, prav tako tudi fizioterapevt ni dovolj motiviran za doseganje sprememb pri intervjuvanih pacientih z multiplo sklerozo. Naloga je aplikativno uporabna za fizioterapevte, prispeva spoznanje, da fizioterapevt vzpostavi motivacijski odnos s pacienti z multiplo sklerozo in ponudi preventivne rešitve za preprečevanje funkcionalnosti upada, kar se je v naši raziskavi pokazalo kot potreba po izboljšavi dela fizioterapevta s pacienti z multiplo sklerozo z vidika doseganja učinkov motiviranosti za fizioterapijo. Uporabnost naloge se kaže za oblikovalce predpisov, da bi na podlagi spoznanj raziskave omogočili subvencioniranje fizioterapije s strani države in omogočili brezplačno dostopnost fizioterapevta na ravni lokalne skupnosti. Zaradi omejitve študije primerov na paciente z multiplo sklerozo na območju Domžal ugotovitev kvalitativne raziskave o motivacijskih in psihoterapevtskih vidikih ne moremo posplošiti na območje Republike Slovenije. Za to so potrebne nadaljnje raziskave.
Ključne besede: motivacija, psihoterapevtski vidiki v fizioterapiji, multipla skleroza, kognitivno-vedenjska terapija
Objavljeno: 11.10.2019; Ogledov: 32; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (452,72 KB)

2.
Razvoj spletne aplikacije o problemu hanojskih stolpov
Jan Turk, 2019

Opis: Problem hanojskih stolpov je zanimiva matematična uganka. Za reševanje osnovnega problema hanojskih stolpov na spletu obstajajo številne aplikacije. Primanjkujejo pa aplikacije, ki bi omogočale reševanje težavnejših različic problema. Poleg osnovnega pregleda problema hanojskih stolpov so v diplomski nalogi predstavljene pomanjkljivosti obstoječih aplikacij, ki omogočajo reševanje težavnejših problemov. V nadaljevanju pa so opisane tehnologije, ki so bile uporabljene pri izdelavi spletne aplikacije, in postopek izdelave aplikacije, ki omogoča reševanje raznovrstnih variacij problema hanojskih stolpov. Spletna aplikacija vsebuje tudi funkcionalnost registracije in prijave, kar omogoča shranjevanje in pregled doseženih rezultatov.
Ključne besede: hanojski stolpi, JavaScript, ASP.Net Core, SVG, spletna aplikacija
Objavljeno: 11.10.2019; Ogledov: 23; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

3.
Vpliv standardov, regulatornih zahtev in smernic dobre proizvodne prakse na proces integracije procesnega sistema tehnološke opreme v operativno okolje farmacevtske industrije
Rok Janež, 201

Opis: Danes skoraj, da ni industrije oziroma podjetja, ki pri izdelavi produkta ne bi uporabljala naprednih delovnih strojev oziroma avtomatizirane tehnološke opreme. Ta je navadno zaradi lažjega in boljšega nadzora upravljana s pomočjo naprednega računalniškega sistema, ki s svojimi komponentami narekuje tehnološki opremi, kako naj se v dani situaciji odzove ter beleži vse aktivnosti in podatke, ki jih lahko s pomočjo različnih naprav in programskih rešitev beležimo in kasneje tudi obdelujemo. A takšno tehnološko opremo je treba v delovno okolje naprej vpeljati, jo pripraviti za delo, ter začrtati smernice obvladovanja delujočega stanja. Vpeljava računalniškega sistema tehnološke opreme predstavlja na tem mestu poseben izziv. Zaradi tehnične kompleksnosti in velikega vpliva procesnih informacijskih sistemov na delovanje avtomatizirane tehnološke opreme in s tem posredno na kakovost končnega izdelka so takšni računalniški sistemi podvrženi številnim zahtevam zakonodajnih in regulatornih organov. Magistrska naloga se skozi svoja poglavja spušča v podrobnosti standardiziranega pristopa k procesu vpeljave računalniškega sistema v produkcijsko okolje farmacevtske industrije. Pri tem v ospredje postavlja zahteve regulatornih organov ter smernice dobre proizvodne prakse.
Ključne besede: proizvodna, avtomatizirano, procesni sistemi, GMP, GAMP, FDA
Objavljeno: 11.10.2019; Ogledov: 22; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
Zaznavanje sentimenta v novicah z globokimi nevronskimi mrežami
Andraž Pelicon, 2019

Opis: Diplomska naloga se ukvarja z analizo sentimenta v novicah. To področje v zadnjem času pridobiva na priljubljenosti, predvsem v okviru napovedovanja gibanja finančnih trgov, vendar je za slovenski jezik še dokaj slabo raziskano. Za slovenščino sicer obstajajo modeli, osnovani na metodi podpornih vektorjev, vendar ti niso dostopni za javno uporabo. V okviru te raziskave smo zasnovali arhitekturo na osnovi nevronskih mrež, ki za klasifikacijo uporablja kombinacijo samodejno generiranih značilk in TF-IDF obtežitev. Modeli, ki uporabljajo omenjeno arhitekturo, dosegajo primerljive rezultate z že obstoječimi modeli in so sposobni učinkovitega učenja na korpusih v velikosti okrog 10.000 dokumentov. Najuspešnejši model iz raziskave je na voljo kot spletna storitev na naslovu classify.ijs.si.
Ključne besede: analiza sentimenta, novice, slovenščina, nevronske mreže, globoko učenje
Objavljeno: 04.10.2019; Ogledov: 88; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

5.
Spletna aplikacija za upravljanje z recepti
Jure Grandovec, 2019

Opis: Cilj diplomske naloge je razvoj spletne aplikacije za upravljanje z recepti. V prvem delu diplomske naloge primerjamo različne spletne strani, katerih glavna tema so recepti. Pri teh spletnih straneh raziščemo njihove dobre in slabe lastnosti ter prav tako uporabnost določenih funkcionalnosti. Na podlagi te raziskave smo se odločili za glavne funkcionalnosti spletne aplikacije v razvoju. V diplomski nalogi predstavimo orodja in tehnologije, uporabljene za razvoj spletne aplikacije. Podrobno opišemo tudi postopek razvoja, načrtovanja in delovanja aplikacije. Ob koncu naštejemo še dodatne funkcionalnosti in razširitve, ki jih nameravamo spletni aplikaciji dodati v primeru nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: spletna aplikacija, razvoj spletne aplikacije, orodja, Visual Studio IDE, ASP.NET Core, C, MVC, Entity Framework, .NET Identity, Razor
Objavljeno: 04.10.2019; Ogledov: 54; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (4,20 MB)

6.
Lastnosti dobrega projektnega vodje v IT podjetju
Jože Zupanič, 2019

Opis: Vsakodnevno se srečujemo s projekti, njihovi zahtevami in omejitvami, zato je potreba po projektnem vodenju nujna. Oseba, ki je odgovorna za projekt, njegovo izvajanje in uspešen zaključek, je projektni vodja. V prvem delu diplomske naloge so predstavljena teoretična izhodišča, povezana s projektnim menedžmentom in projektnim vodenjem, v drugem delu pa je bila, za namen preverjanja hipotez, narejena analiza ankete in intervjujev, ki so bili opravljeni v IT podjetju. Pokazalo se je, da je IT podjetje uspešno pri izvajanju projektov, vendar rezultati teh projektov niso vedno po pričakovanjih. Najpogostejši način vodenja v IT podjetju je informativni način. Najpomembnejše lastnosti dobrih projektnih vodij so smisel za organizacijo, strokovnost in dobre vodstvene sposobnosti. V ostalih gospodarskih dejavnostih so pomembne iste lastnosti projektnega vodje kot v IT dejavnosti.
Ključne besede: projekt, projektni management, vodenje projekta, projektni vodja, lastnosti projektnega vodje
Objavljeno: 04.10.2019; Ogledov: 59; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (914,93 KB)

7.
VPLIV VADBE NA FUNKCIJSKE ZMOGLJIVOSTI STAREJŠIH
David Trofenik, 2019

Opis: Uvod in namen: Namen diplomskega dela je pregledati strokovno in znanstveno literaturo s področja usmerjene telesne vadbe in vpliva le-te na kakovost življenja starejših oseb ter predstaviti vrednost aktivnega življenskega sloga in telesne aktivnosti. Pomembnost vpliva telesne vadbe na funkcijske sposobnosti starejših dokazuje proučena obstoječa strokovna in znanstvena literatura s področja usmerjene telesne vadbe, vpliva vadbe na kakovost življenja, ohranjanja ter izboljševanja gibljivosti, vpliva na ravnotežje, zmanjševanja dejavnikov tveganja za padce, vpliva na kognitivne zmogljivosti. Vse to prispeva k večjemu vključevanju te populacije v družbo in krepi njihovo socialno mrežo. Rezultati: Raziskave kažejo, da je mogoče z ustrezno vadbo bistveno vplivati na gibalne sposobnosti starejših. Telesna vadba vpliva tudi na splošno razpoloženje posameznika, upočasnjuje upad kognitivnih zmogljivosti, preprečuje degenerativne možganske spremembe. Uporabnost: Predstavitev pozitivnih učinkov aktivnega življenskega sloga in telesne aktivnosti je podana po pregledu recenzirane strokovne in znanstvene literature s področja usmerjene telesne vadbe in vpliva vadbe na kakovost življenja starejših.
Ključne besede: Starejše osebe, kakovostno staranje, ravnotežje, telesna vadba v starosti.
Objavljeno: 02.10.2019; Ogledov: 67; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (807,28 KB)

8.
SODOBNE SMERNICE IN PRIPOROČILA ZA VRNITEV V ŠPORT PO REKONSTRUKCIJI SPREDNJE KRIŽNE VEZI
Rok Žagar, 2019

Opis: Uvod in namen: Poškodba sprednje križne vezi (SKV) je eden izmed glavnih vzrokov izostanka od športne aktivnosti. Po dolgotrajni rehabilitaciji in vrnitvi v šport obstaja od 20 do 30 odstotkov možnosti za ponovno poškodbo. Za zdaj še ni konkretnih smernic glede varne vrnitve v šport, ki bi temeljile na objektivnih kliničnih kriterijih (OKK). Namen diplomske naloge je pripraviti sodobne smernice in priporočila na podlagi sistematskih pregledov literature (SPL). S tem želimo izboljšati proces odločanja pri varnejšem vračanju športnika v trenažno-tekmovalni proces po poškodbi SKV. Metode: Diplomska naloga ima obliko pregleda literature. Vključitvena merila zajemajo: (1) sistematske preglede literature, ki obravnavajo OKK v povezavi s tveganjem za ponovno poškodbo SKV, (2) rekonstrukcijo SKV, (3) datum objave med letoma 2011 in 2019 in (4) angleški jezik. Rezultati: Glede na izbrana vključitvena merila in ročno iskanje smo izbrali 7 relevantnih SPL, ki ustrezajo obravnavani tematiki. Uporabnost: Dosledna uporaba priporočil, podprtih z dokazi, lahko vpliva na zmanjšano incidenco ponovnih poškodb SKV in pripomore k učinkovitejši fizioterapevtski obravnavi v pozni fazi rehabilitacije. Omejitve: Podana priporočila niso dokončna. Obstaja potreba po natančnejših opredelitvah raziskovalnega problema. Pričakovati je, da bomo v prihodnje ob boljši raziskovalni metodologiji podrobneje spoznali problematiko.
Ključne besede: sprednja križna vez, objektivni klinični kriteriji, vračanje v šport, sodobne smernice, sistematski pregledi literature
Objavljeno: 02.10.2019; Ogledov: 65; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (673,60 KB)

9.
FIZIOTERAPEVTSKA OBRAVNAVA DISFUNKCIJE MEDENIČNEGA DNA Z RAZISKAVO O UPORABNOSTI MAGNETNEGA STOLA
Neli Žitnik, 2019

Opis: Uvod in namen: Disfunkcija medeničnega dna pomeni nepravilno delovanje mišic medeničnega dna (MMD). Fizioterapevtska obravnava disfunkcije vsebuje različne metode zdravljenja. Ena izmed novejših je funkcionalna magnetna stimulacija (FMS). Namen diplomske naloge je s pomočjo strokovne literature proučiti fizioterapevtsko obravnavo disfunkcije medeničnega dna in z raziskavo ugotoviti uporabnost magnetnega stola, ki deluje po principu FMS. Metode: V zdravstvenih ustanovah, ki izvajajo terapijo FMS in s katerimi smo se dogovorili vnaprej, smo razdelili anketne vprašalnike. Pacienti so anketni vprašalnik izpolnili pred prvo in po zadnji terapiji s FMS. V raziskavi je sodelovalo 36 oseb, od tega 30 žensk in 6 moških. Rezultati so bili obdelani s pomočjo programa Excel. Rezultati: Rezultati so pokazali, da se z metodo FMS najpogosteje zdravijo starejše ženske, ki so rodile in imajo stresno inkontinenco. Učinkovitost magnetnega stola je bila v zmanjšanju pogostosti uhajanja urina, nočnega uriniranja in uhajanja urina med telesno aktivnostjo. Raziskava je pokazala, da se je po terapiji s FMS izboljšala kakovost življenja pacientov in da so bili le-ti s terapijami zadovoljni. Uporabnost: FMS je učinkovita nova metoda zdravljenja oseb z disfunkcijo medeničnega dna. Omejitve: Za zdravljenje s FMS se odloči malo pacientov, zato je tudi vzorec anketirancev majhen. Disfunkcija medeničnega dna je širok pojem kliničnih stanj, zato je primerjava rezultatov otežena.
Ključne besede: disfunkcija medeničnega dna, mišice medeničnega dna, funkcionalna magnetna stimulacija, urinska inkontinenca, magnetni stol
Objavljeno: 02.10.2019; Ogledov: 63; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (918,86 KB)

10.
Mehanske lastnosti vratu po nihajni poškodbi
Bernarda Šuštarič, 2019

Opis: Uvod in namen: Nihajna poškodba vratu je pogosta posledica prometne nesreče, v kateri pride do trka od zadaj ali od strani. Prekomerno gibanje glave in cervikalne hrbtenice naprej in nazaj lahko privede do poškodb vratnih struktur, ob čemer se pojavijo simptomi, kot so bolečina v vratu, vrtoglavica, mravljinčenje, mišična napetost, itd. Stanje lahko iz akutnega preide v kronično, kar se zgodi pri polovici poškodovancev. Namen diplomskega dela je predstaviti strukturne spremembe in spremembe v mehanskih lastnostih cervikalne hrbtenice po nihajni poškodbi. Metode: S pomočjo podatkovnih baz so bili pridobljeni znanstveni in strokovni članki, objavljeni v slovenskem in angleškem jeziku med letoma 2009 in 2019. Rezultati: Podatki iz člankov kažejo, da so po nihajni poškodbi vratu prisotni akutni in kronični simptomi ter znaki, ki se med seboj razlikujejo. Pri poškodbi pride do strukturnih sprememb mišic (povečana infiltracija maščobe, povečan presek mišice, zmanjšana gibljivost, utrujenost in zmanjšana aktivacija mišice), ligamentov (raztrganine) in fasetnih sklepov (poškodba sklepne kapsule). Uporabnost: Diplomsko delo je namenjeno fizioterapevtom pri praktičnem delu s poškodovanci po nihajni poškodbi vratu, ki želijo razumeti vzroke in posledice omenjene poškodbe. Omejitve: Pri izbiri člankov smo bili omejeni s starostjo člankov, z neustreznostjo kontrolnih skupin, s slabo kvaliteto člankov, z neenakimi kriteriji pri izbiri vzorca in s premajhnimi vzorci. Podatke imamo le od kadavrov in pedikcijskih modelov.
Ključne besede: nihajna poškodba, cervikalna hrbtenica, biomehanika vratu, mehanske lastnosti vratu, akutna in kronična bolečina vratu
Objavljeno: 02.10.2019; Ogledov: 73; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh