Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava spleta 1, 2 in 3: analiza razlik in evolucije : diplomska naloga
Suad Delić, 2024, diplomsko delo

Opis: Ko se v današnjem vsakdanu soočimo s kakršno koli težavo, nas instinktivno vodi misel, da poiščemo rešitev na spletu. Ta dragocena možnost dostopa do skoraj neskončne zakladnice znanja, ki so ga skozi čase nabrali naši predhodniki, nam je na voljo zahvaljujoč spletu 2.0. Pri spletu 2.0 se pogosto soočamo z izzivom, da ob iskanju rešitev naletimo na preobsežne količine informacij, vključno z mnogimi, ki niso relevantne za naš problem. Splet 3.0 naslavlja to težavo z omogočanjem hitrejšega dostopa do informacij in uporabo naprednih tehnologij, ki bolje razumejo potrebe uporabnikov in tako nudijo hitrejše ter bolj natančne odgovore. Predstavili bomo primerjalni pregled razvoja spleta od verzije 1.0 preko 2.0 do 3.0, pri čemer se bom osredotočil na razlike v sintaksi in načinu kodiranja ter na praktične primere uporabe. Raziskovali bomo njihove povezanosti, prednosti in slabosti ter primerjali njihove zmožnosti in omejitve. Raziskovali bomo tudi njegov vpliv na uporabo denarja, ko ga poznamo danes preko kripto valut ter blockchaina.
Ključne besede: Splet 1.0, Splet 2.0, Splet 3.0, Blockchain, kripto valute, tehnologije
Objavljeno v ReVIS: 14.05.2024; Ogledov: 179; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

2.
Uporabniška izkušnja pri trgovanju s kriptovalutami : magistrska naloga
Marcel Polanc, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo raziskuje uporabniško izkušnjo pri trgovanju s kriptovalutami ter njen vpliv na odločitve uporabnikov. Raziskava kaže, da med uporabniki platform za trgovanje s kriptovalutami prevladuje mlajša populacija, brez statistično značilnih razlik med starostnimi skupinami. Statistično značilno pa moški več trgujejo s kriptovalutami od žensk, poznajo več kriptovalut in platform za trgovanje in vanje vlagajo več sredstev. Glede izobrazbe in osebnega dohodka med uporabniki in neuporabniki platform ni razlik. Uporabniki so zadovoljni s platformami, predvsem zaradi njihove enostavne uporabe in zadovoljitve osnovnih potreb. Glede znanja uporabniki pridobivajo informacije iz različnih virov in različno skrbijo za varnost. Opazili smo razlike v izkušnjah med različnimi platformami, pri čemer je Binance najbolj priljubljena med anketiranci. Večina uporabnikov je preizkusila več različnih platform za trgovanje.
Ključne besede: kriptovalute, blockchain, platforme, kovanci, uporabniška izkušnja
Objavljeno v ReVIS: 08.03.2024; Ogledov: 278; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
Pravna regulacija nezamenljivih žetonov po slovenski in evropski zakonodaji : diplomsko delo
Tajda Prašnikar, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaradi odsotnosti pravne regulacije, ki bi izrecno urejala področje nezamenljivih žetonov, je za njihovo opredelitev ter opredelitev razmerij, ki nastajajo znotraj tega okvira, nujna umestitev žetonov v obstoječo veljavno zakonodajo. Največ nejasnosti se pojavlja v povezavi z obsegom lastništva in pravic, ki jih nezamenljivi žeton podeljuje. Namen diplomskega dela je zato predstavitev nezamenljivih žetonov in opredelitev vprašanja, kako pravna razmerja, ki v tem okviru nastajajo, ter stranke znotraj teh razmerij opredeliti po veljavnih zakonih. Diplomsko delo se osredotoča predvsem na evropski regulatorni okvir in znotraj tega na slovensko zakonodajo. Ker nezamenljivi žetoni trenutno ne spadajo pod nobeno obstoječo jurisdikcijo, so znotraj diplomskega dela obravnavani različni zakonski predpisi, ki bi lahko potencialno urejali to področje. Uporabnost določb posamezne zakonodaje se presoja od primera do primera različno. Odvisna je predvsem od tega, iz katerega izvirnega sredstva žeton izhaja, ali je to sredstvo predmet intelektualne lastnine, katere pravice želi lastnik prenesti, ali ima upravičenje za prenos teh pravic ter ne nazadnje kakšna je uporabna vrednost pridobljenega žetona. Zaradi pomanjkanja regulacije na področju nezamenljivih žetonov morajo prodajalci in kupci razumeti obseg pravic in lastništva, ki jih podeljuje nezamenljivi žeton, v skladu z veljavno zakonodajo. Pravna klasifikacija nezamenljivih žetonov je torej odvisna predvsem od uporabnosti, namena in vsebine nezamenljivega žetona. Šele nato je mogoče določiti obstoječ regulativni režim, ki jih zadeva
Ključne besede: blockchain, nezamenljivi žeton, platforma, izvirno sredstvo, lastništvo, licenciranje, avtorske pravice
Objavljeno v ReVIS: 11.11.2022; Ogledov: 627; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (537,83 KB)

4.
Implementacija tehnologije veriženja blokov v prehrambni industriji: študija primera
Dejan Vidović, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je najprej predstavljena tehnologija blockchain, njeno delovanje, prednosti in slabosti. Prišli smo do zaključka, da je blockchain tehnologija uporabna na vseh področjih, tako na finančnem področju, zdravstvenem kot tudi na prehrambnem področju. Osredotočili smo se na uvedbo blockchain tehnologije v prehrambni industriji, saj nas je zanimalo, ali bi uvedba blockchain tehnologije v izbrano podjetje bila smiselna. Sama uvedba blockchain tehnologije v prehrambno industrijo je možna, a zahteva veliko napora, digitalizacije in sodelovanja vseh deležnikov v prehrambni industriji. Na podlagi izvedenih intervjujev tujih in domačih dobaviteljev podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. – strateško poslovno področje Delikatesnih namazov, ki želi v prihodnosti uvesti tehnologijo blockchain v svoj sistem poslovanja, smo prišli do konkretnejših ugotovitev glede same uvedbe blockchain tehnologije v sistem poslovanja. Vsi anketirani dobavitelji podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. imajo v poslovnem sistemu dobro urejen sistem sledenja izdelkom, ki jih ponujajo kupcem. Do zdaj še niso imeli težav z zagotavljanjem kakovosti in verodostojnosti podatkov o izvoru izdelkov. Tehnologijo blockchain dobavitelji poznajo, a je niso pripravljeni implementirati v svoje podjetje, ker bi s tem povzročili preveč zmede (v večini podjetij bi bila potrebna popolna digitalizacija) v svojem poslovnem sistemu. Po drugi strani pa smo za mnenje o uvedbi tehnologije blockchain v prehrambno industrijo povprašali splošno javnost, ki pa je nad idejo navdušena, saj bi tako še lažje in hitreje prišli do zanesljivih informacij o izvoru izdelkov, ki jih kupijo v trgovinah.
Ključne besede: blockchain, prehrambna industrija, Atlantic Droga Kolinska, veriženje podatkov, uvedba blockchain v podjetje.
Objavljeno v ReVIS: 10.10.2021; Ogledov: 1253; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

5.
6.
Uporabnost tehnologije veriženja podatkovnih blokov s poudarkom na mnenju in pričakovanjih skupnosti
Domen Trontelj, 2020, diplomsko delo

Opis: Tehnologija veriženja podatkovnih blokov je slovenski izraz za ljudem veliko bolj znano besedo (ki izvira iz angleškega jezika) pod imenom blockchain tehnologija. Zaradi racionalnosti in lažjega razumevanja smo se odločili, da bomo v diplomskem delu uporabljali slednjo besedno zvezo. Blockchain tehnologija je v zadnjih letih požela veliko pozornosti, predvsem zaradi velikega potenciala, ki ga lahko doseže v gospodarstvu. V diplomskem delu smo predstavili glavne lastnosti in značilnosti blockchain tehnologije, enostavno opisali potek transakcije na omrežju Bitcoin, preverili, ali se omenjena tehnologija že uporablja v različnih panogah, ter raziskali mnenja in pričakovanja znotraj skupnosti. Menimo, da ima blockchain tehnologija svetlo prihodnost, za kar pa se bo v prihodnosti še morala dokazati. Smo namreč šele v začetkih uveljavljanja te tehnologije in veliko stvari je še neraziskanih in nepojasnjenih.
Ključne besede: blockchain, omrežje Bitcoin (BTC), oskrbovalna veriga, decentralizacija, skupnost.
Objavljeno v ReVIS: 05.09.2020; Ogledov: 2127; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

7.
8.
9.
10.
Nastanek, razvoj in problematika kriptovalut
Blaž Benčina, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati trg kriptovalut in tehnologijo blockchain. Ta tehnologija je opisana v začetnem delu diplomskega dela, hkrati pa je ves čas rdeča nit diplomskega dela, saj je blockchain bistvo kriptovalut. Samo trgovanje s kriptovalutami je za laike precej zapleten proces. Ti pa lahko nekaj koristnih nasvetov pridobijo tudi v diplomskem delu, saj je to tudi njegov namen. Cilj je bil predstaviti čim več pasti, ki na investitorje prežijo v svetu kriptovalut, in opisati kar se da veliko taktik, kako prepoznati razne prevare in se jim tudi uspešno ogniti.
Ključne besede: blockchain, kriptovalute, trgovanje, kripto borze, bitcoin, altcoins
Objavljeno v ReVIS: 05.09.2019; Ogledov: 3822; Prenosov: 427
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh