Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
REHABILITACIJA PACIENTOV S PARKINSONOVO BOLEZNIJO
Luka Kretič, 2021

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali problematiko rehabilitacije oseb s Parkinsonovo boleznijo (PB). Skozi nalogo smo predstavili slabosti ter prednosti rehabilitacijskih procesov ter kako le-ti vplivajo na pacienta. Naloga se usmerja v splosno obravnavo prepoznavanja PB, kako le-ta vpliva na potek zivljenja oseb s PB ter kako ucinke bolezni zreducirati in prirediti svoja ravnanja glede na bolezen. Izpostavili smo pomen strokovnjakov ter njihove metodologije zdravljenja na področju PB.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Parkinsonova bolezen, rehabilitacija, pacient, demenca.
Objavljeno: 14.12.2021; Ogledov: 1141; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

2.
Fizioterapevtska obravnava bolnika z napredovano fazo Parkinsonove bolezni
Tina Selan, 2022

Opis: Uvod in namen: Parkinsonova bolezen (PB) je nevrodegenerativna bolezen z zgodnjim propadanjem dopaminergičnih nevronov v črni substanci. V diplomskem delu smo obravnavali problematiko rehabilitacije bolnikov z napredovano PB. Namen diplomskega dela je bil pregledati literaturo in ugotoviti kateri rehabilitacijski postopki so najbolj učinkoviti in kako le ti vplivajo na motorično stanje bolnikov. Metode: Uporabili smo sistematični pregled virov domače in tuje literature. Pri tem smo uporabljali spletne baze PubMed, Pedro in COBISS. Rezultati: Sistematični pregled je pokazal, da ponavljajoče se vaje in vadba na tekalni stezi pomagajo izboljšati obseg gibanja, vzdržljivost, parametre hoje, funkcionalno dosegljive dejavnosti ter zlasti posturalno stabilnost in ravnotežje. Izkazalo se je tudi, da te vaje pomagajo zmanjšati padce in strah pred padci, kar lahko neposredno ali posredno prispeva k izboljšanju ravnotežja. Uporabnost: Predstavitev pristopov rehabilitacije pri napredovani PB z namenom zmanjšanja posledic napredovane bolezni, izboljšanja kakovosti življenja bolnikov, izboljšanju diagnostike, timskega sodelovanja. Omejitve: nezaključene raziskave in raziskave, ki se na raziskovano temo ne navezujejo.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Parkinsonova bolezen, fizioterapevtska obravnava, fizioterapija, rehabilitacija
Objavljeno: 13.09.2022; Ogledov: 549; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (405,52 KB)

3.
Kvaliteta življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo in njihovo sprejemanje stanja
Ana Mojca Krajnc, 2023

Opis: Diplomska naloga se poglablja v kvaliteto življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo in v njihovo sprejemanje stanja bolezni. V teoretičnem delu podajamo definicijo Parkinsonove bolezni in pojasnimo faze razvoja bolezni po Braaku. Raziskali smo, kako specialisti postavijo diagnozo in kako jo bolniki sprejemajo. V dodatnih poglavjih smo pozornost posvetili predsimptomatskim značilnostim, motoričnim in nemotoričnim simptomom, ki jih s seboj prinaša Parkinsonova bolezen, ter zdravljenju začetnih in napredovalnih faz bolezni. Bolj poglobljeno smo se posvetili definiciji kvalitete življenja ter v podpoglavju pozornost posvetili kvaliteti življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo. Za konec smo predstavili vprašalnik PDQ-39 in v podpoglavjih opisali vsako posamezno dimenzijo vprašalnika posebej. S pomočjo polstrukturiranega intervjuja smo prišli do ugotovitev, ki dajejo odgovore na raziskovalni vprašanji. V raziskavi je sodelovalo 5 oseb, ki so diagnosticirane s Parkinsonovo boleznijo. Zbrani odgovori iz intervjujev kažejo na spremenjeno oz. zmanjšano kvaliteto življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo na področju komunikacije oz. pri sporazumevanju, pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti ter na področju koncentracije in spomina. Bolezen znižuje kvaliteto življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo tudi zaradi spremenjenega telesnega stanja, kar vpliva tudi na nižjo kakovost počutja v družbi drugih ljudi ter pri vsakdanjih izzivih, ki jih osebe doživljajo kot posledico bolezni. Bolezen so intervjuvanci na začetku zanikali in jo težje sprejemali, s časom so se ji začeli prilagajati in blažiti njene simptome. Pri sprejemanju in spoprijemanju jim je v veliko pomoč družina, ki so jo navedli za najpomembnejšega podpornika.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Parkinsonova bolezen, osebe s Parkinsonovo boleznijo, kvaliteta življenja, kvaliteta življenja oseb s Parkinsonovo boleznijo, sprejemanje Parkinsonove bolezni
Objavljeno: 30.08.2023; Ogledov: 165; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (790,44 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh