Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 44
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Krmiljenje in avtomatizacija domače kurilnice : diplomska naloga
Milan Bašič, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izvedbo energetske sanacije objekta s poudarkom na večvirnem ogrevanju in avtomatizaciji sistema. Projekt vključuje celovito analizo obstoječih pogojev, odstranitev zastarele opreme, kot je oljna peč, ter implementacijo novega ogrevalnega sistema. Ključni cilji vključujejo zmanjšanje stroškov ogrevanja, izboljšanje energetske učinkovitosti in povečanje udobja bivanja. Zamenjava opreme obsega namestitev 3-fazne toplotne črpalke, peči na trda goriva in toplotnega zalogovnika. Avtomatizacija sistema poteka preko krmilnika Siemens Logo PLC, ki omogoča integrirano upravljanje vseh virov energije. Krmilnik vključuje algoritme za avtomatsko prilagajanje vira energije glede na trenutne tržne pogoje. Projekt je uspešno dosegel merljive cilje prihrankov energije v višini 20–25 %, pri čemer so upoštevani stroški in neoprijemljivi učinki, kot je izboljšano udobje bivanja. Rezultati postavljajo temelje za nadaljnje izboljšave, med katerimi so načrtovana integracija hibridne fotovoltaične elektrarne in posodobitev vmesnika za izboljšanje uporabniške izkušnje.
Ključne besede: avtomatizacija, kurilnica, internet stvari, Siemens Logo, varčevanje
Objavljeno v ReVIS: 13.05.2024; Ogledov: 234; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

2.
3.
Vpliv družbenih omrežij na delo spletnih novinarjev
Mitja Lisjak, 2023, ni določena

Opis: Živimo v svetu, kjer smo ves čas obdani z medijskimi vsebinami, bodisi prek družbenih omrežij bodisi prek različnih novičarskih portalov. Tehnološki razvoj je spremenil naše navade, prek pametnih telefonov lahko kadar koli in kjer koli preverjamo utrip sveta. Kaj se dogaja v svetu zabave, športa, politike, kulture, vse je na dosegu roke. Omenjeni razvoj je spremenil tudi način novinarskega dela, zlasti dela spletnih novinarjev, kjer je čim hitrejša objava vesti oziroma novice vedno prioriteta. To pa za novinarja predstavlja kopico pasti, ki se jim mora za kredibilnost svojega izdelka v najširšem loku izogniti. Iz tega vidika nas torej zanima, kakšen vpliv imajo družbena omrežja na spletne novinarje pri svojem delu. V ta namen smo v teoretičnem delu te magistrske naloge najprej podrobno predstavili nastanek interneta ter svetovnega spleta, pojma splet 2.0 in splet 3.0, ter opredelili spletno in državljansko novinarstvo. Ob tem smo se dotaknili vloge družbenih omrežij pri pregledovanju novic, kjer smo uporabili kvantitativne raziskave za Slovenijo, in poseben poudarek namenili družbenim omrežjem kot orodje pri novinarskem delu. V empiričnem delu smo opravili šest intervjujev, iz katerih smo želeli izluščiti prednosti in slabosti družbenih omrežij za novinarsko delo. Zanimalo nas je, kako spletni novinarji dojemajo lažne novice, ki se lahko zelo hitro razširijo po družbenih omrežjih, in odnos kvalificiranih novinarjev do državljanjskega novinarstva. Za konec smo spregovorili o integriteti in prihodnosti novinarstva v dobi družbenih omrežij. Z empirično metodo smo ugotovili, da imajo družbena omrežja pozitiven vpliv na delo spletnih novinarjev, a le s predpodstavko, da novinarji (pre)poznajo vse pasti, ki jih ta omrežja predstavljajo.
Ključne besede: spletno novinarstvo, družbena omrežja, državljansko novinarstvo, internet, svetovni splet, splet 2.0, splet 3.0
Objavljeno v ReVIS: 10.08.2023; Ogledov: 417; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

4.
Pomen digitalizacije za podeželje : primer pametne vasi
Matevž Habjan, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je prepoznati poslovni model, ki odgovarja na izzive podeželja pri uvedbi digitalnih rešitev in oblikovati empirični model, s katerim smo odgovorili na raziskovalni vprašanji. Pri raziskovalnih vprašanjih odgovorimo na dva specifična in ozko usmerjena raziskovalna problema, ki sta bila na podlagi pregleda literature in analize statističnih podatkov prepoznana kot temeljna za digitalno transformacijo pametne vasi. Identificirani so ključni dejavniki, ki definirajo uspešnost poslovnega modela pametne vasi, ter ključno vplivajo na digitalizacijo prebivalstva podeželja. Empirični del magistrskega dela je s sosledjem raziskovalnih metod odgovoril na raziskovalni vprašanji in potrdil naša predvidevanja in izsledke literature ter izkušnje pilotnih študij.
Ključne besede: digitalizacija, podeželje, internet, digitalne spretnosti, pametna vas
Objavljeno v ReVIS: 10.08.2022; Ogledov: 726; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
Kibernetska varnost v avtomobilski industriji : magistrska naloga
Jusuf Hasak, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo proučili, kako je epidemija COVID-19 vplivala na uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil v Sloveniji. S pomočjo izvedene spletne ankete in primerjav nekaterih rezultatov s podatki Statističnega urada RS smo ugotovili, da posamezniki digitalna potrdila najpogosteje uporabljajo za e-podpisovanje ter za oddajanje različnih e-vlog, nekaj manj jih z njim dostopa do raznih elektronskih portalov ter v e-bančništvo. Vpliv epidemije se, v primerjavi z obdobjem pred epidemijo, kaže predvsem v drugačnih deležih uporabe spletnih storitev.
Ključne besede: kibernetska varnost, industrijski sistemi, kibernetske grožnje, avtomobilska industrija, internet stvari
Objavljeno v ReVIS: 15.07.2022; Ogledov: 1482; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

6.
Kibernetski kriminal v elektronskem poslovanju : diplomsko delo
Mojca Malešič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje kibernetskega kriminala v elektronskem poslovanju ali e-trgovini. Z razvojem informacijsko-komunikacijskih tehnologij in posledično kibernetskega prostora se je razvil tudi kriminal znotraj kibernetskega prostora, tj. kibernerski kriminal. Diplomsko delo obravnava vprašanja, kaj je kibernetski kriminal in katere vrste poznamo ter kaj je elektronsko poslovanje in katere vrste kibernetskega kriminala se pojavljajo pri njem. Elektronska trgovina je v velikem razmahu že vrsto let, s trenutno situacijo, v kateri smo (mislim seveda na pandemijo in posledično karanteno zaradi covida-19), pa se je količina elektronskega poslovanja še povečala, saj so fizične trgovine začasno nehale poslovati. Z udeležbo v elektronskem poslovanju je vsak uporabnik v nevarnosti, da postane žrtev kibernetskega kriminiala, saj so tehnike, ki jih uporabljajo storilci, pogosto napredne in težko prepoznavne. Poznavanje in razumevanje vrst kibernetskega kriminala v e-trgovini sta ključnega pomena, da se lahko pred njim zaščitimo. Obravnavana je tudi pravna ureditev kibernetskega kriminala v mednarodnem okolju in v Sloveniji. Glavno vodilo diplomske naloge je spoznati, kako se kibernetski kriminal v e-trgovini pojavlja in kakšna je pravna ureditev le-tega.
Ključne besede: kibernetski kriminal, elektronsko poslovanje, internet, informacijsko-komunikacijske tehnologije, pravna podlaga
Objavljeno v ReVIS: 09.05.2022; Ogledov: 900; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (636,43 KB)

7.
Vpliv medijev na zaznavo varnosti : magistrska naloga
Damjan Jarc, 2021, magistrsko delo

Opis: V omenjeni nalogi smo v raziskovalnem vprašanju iskali odgovor, ali mediji vplivajo na zaznavo varnosti. Delo smo razdelali na dva dela: najprej smo na podlagi deskriptivne analize virov razdelili vprašanje v dve kategoriji. Prva je bila kategorija varnosti, kjer smo razložili pojem in definicijo varnosti. Hkrati smo analizirali, kaj vse prinašajo varnostna vprašanja v sodobnem času in kakšen je varnostni vidik v Sloveniji. V nadaljevanju smo se posvetili kategoriji medijev, kjer smo se osredinili na tehnično sestavo medijev ter poskušali razložiti kompleksnost delovanja današnjega informiranja uporabnikov. Obenem smo opisali filtrirni mehurček in povratno zanko, ki jo pri tem ustvarja uporabnik sam. V drugem delu smo raziskovalna vprašanja razčlenili ter postavili pet hipotez ter za iskanje ustreznih odgovorov opravili kvantitativno analizo. Rezultati so pokazali, da je danes uporabnik medijsko vodljiv, živi v svojem filtrirnem mehurčku in na varnostna vprašana ni občutljiv. Zaveda se medijskega spremljanja in se v določeni meri s tem tudi strinja. Stvari se obrnejo, ko pride do objave izrednih novic, ki ga neposredno prizadenejo. Takrat postavi varnost na prvo mesto in zasebnost potisne v ozadje. Zaključimo lahko, da imajo mediji večji nadzor, če je uporabnik podvržen sistemu obveščanja, kjer je tok informiranja o izrednih dogodkih bolj pogost. Takrat medijem tudi bolj zaupa. Vendar pri tem trpi njegova zasebnost. To pa si lahko povrne nazaj, tako da se opolnomoči v smislu informacijske tehnologije ter se informira iz različnih medijskih virov.
Ključne besede: mediji, varnost, internet, občutki varnosti, kvantitativna analiza, magistrske naloge
Objavljeno v ReVIS: 05.05.2022; Ogledov: 670; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

8.
Vpliv družbenih omrežij na življenje zaposlenih : diplomska naloga
Maja Bregar, 2021, diplomsko delo

Ključne besede: komunikacija, internet, družbena omrežja, zaposleni, delovno mesto, diplomske naloge
Objavljeno v ReVIS: 20.01.2022; Ogledov: 1013; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

9.
Possibility of implementing CIS (Center for internet security) control framework in the company : master's thesis
Mustafa Bešić, 2021, magistrsko delo

Opis: Danes je kibernetska varnost zelo pomembna v vsakdanjem človeškem življenju. Komunikacija, e-poslovanje, organiziranje dela poteka prek elektronskih naprav. Številni kibernetski napadi v zadnjih letih postavljajo nove cilje organizacijam in njihovemu elektronskemu poslovanju. Iz tega razloga je CIS (Center for Internet Security) sestavil seznam varnostnih tveganj, ki jih je treba preučiti v organizaciji. Na podlagi dobljenih rezultatov organizacija mora ustvariti organizacijsko politiko, da bo se zagotovila varnost poslovanja organizacije v kibernetskem prostoru. V magistrski nalogi so bile uporabljene metode kvalitativne, kvantitativne analize in eksperimenta. Vse metode so bile namenjene testiranju organizacije in oceni njihovih prednosti in pomanjkljivosti na področju kibernetske varnosti.
Ključne besede: kibernetska varnost, CIS, Center for Internet Security, e-poslovanje, organizacija
Objavljeno v ReVIS: 01.12.2021; Ogledov: 1213; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

10.
Promocija kmetije Pr' Štros preko spletne strani : diplomska naloga
Jernej Pelc, 2021, diplomsko delo

Ključne besede: promocija, internet, spletne strani, oblikovanje, anketni vprašalniki
Objavljeno v ReVIS: 21.10.2021; Ogledov: 1316; Prenosov: 98
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh