Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalno pravni pregled ureditve trga soli s posebnim poudarkom na soli za prehrambni namen
Tanja Moškrič, 2016

Opis: Sol - živilo, od katerega je odvisno življenje vsake človeške celice. Skozi stoletja uporabljena kot način plačila, tihotapsko blago, dragocena dobrina, nujna substanca za konzerviranje živil, razlog za vojne, medij za rituale in čaščenja, medij v holistični medicini, obogatena z vitamini in drugimi minerali služi za zagotavljanje javnega zdravja, v obliki infuzij in raztopin je osnova v bolnišnicah, pomembna tako za življenje samo kot za udobje, saj je surovina v različni proizvodnji, pomembna za zagotavljanje varnosti cest itd. Sol je tisto, kar je poleg vode in zraka izjemno pomembno za naše življenje, a kljub temu še vedno premalo cenjeno v zavesti potrošnika. Jedilna sol je v Sloveniji in svetu nosilec dodanega joda in predstavlja živilo za zagotavljanje javnega zdravja v okviru zadostne preskrbljenosti populacije z jodom. Njena vloga v prehrani je pomembna, pomemben pa je tudi nadzor nad njeno kakovostjo. Da se nadzor nad kakovostjo in skladnostjo jedilne soli lahko izvaja, je treba imeti urejeno zakonodajo. Ob nadzoru soli leta 2013 je Inšpektorat za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin ugotovil, da obstoječi Pravilnik o kakovosti soli ni skladen z Uredbo 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih in 1925/2006 o dodajanju vitaminov in mineralov in nekaterih drugih snovi. Ob raziskovanju je bilo ugotovljeno, da v Sloveniji za prehrambno sol institucije (MZ, MKGP) niso razpolagale z gradivom o jedilni soli, nadzora na trgu prehrambne soli pa do leta 2013 praktično ni bilo. Z raziskavo je bilo ugotovljeno dejansko stanje trga predpakiranih soli v Sloveniji in na podlagi ugotovitev predlagane možne spremembe le-tega.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: sol, proizvajalci soli, pridobivanje soli, trg soli, prehrambna industrija, magistrske naloge
Objavljeno: 24.08.2017; Ogledov: 2045; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

2.
Implementacija tehnologije veriženja blokov v prehrambni industriji: študija primera
Dejan Vidović, 2021

Opis: V magistrskem delu je najprej predstavljena tehnologija blockchain, njeno delovanje, prednosti in slabosti. Prišli smo do zaključka, da je blockchain tehnologija uporabna na vseh področjih, tako na finančnem področju, zdravstvenem kot tudi na prehrambnem področju. Osredotočili smo se na uvedbo blockchain tehnologije v prehrambni industriji, saj nas je zanimalo, ali bi uvedba blockchain tehnologije v izbrano podjetje bila smiselna. Sama uvedba blockchain tehnologije v prehrambno industrijo je možna, a zahteva veliko napora, digitalizacije in sodelovanja vseh deležnikov v prehrambni industriji. Na podlagi izvedenih intervjujev tujih in domačih dobaviteljev podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. – strateško poslovno področje Delikatesnih namazov, ki želi v prihodnosti uvesti tehnologijo blockchain v svoj sistem poslovanja, smo prišli do konkretnejših ugotovitev glede same uvedbe blockchain tehnologije v sistem poslovanja. Vsi anketirani dobavitelji podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. imajo v poslovnem sistemu dobro urejen sistem sledenja izdelkom, ki jih ponujajo kupcem. Do zdaj še niso imeli težav z zagotavljanjem kakovosti in verodostojnosti podatkov o izvoru izdelkov. Tehnologijo blockchain dobavitelji poznajo, a je niso pripravljeni implementirati v svoje podjetje, ker bi s tem povzročili preveč zmede (v večini podjetij bi bila potrebna popolna digitalizacija) v svojem poslovnem sistemu. Po drugi strani pa smo za mnenje o uvedbi tehnologije blockchain v prehrambno industrijo povprašali splošno javnost, ki pa je nad idejo navdušena, saj bi tako še lažje in hitreje prišli do zanesljivih informacij o izvoru izdelkov, ki jih kupijo v trgovinah.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, prehrambna industrija, Atlantic Droga Kolinska, veriženje podatkov, uvedba blockchain v podjetje.
Objavljeno: 10.10.2021; Ogledov: 292; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh