Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Promocija zdravja na delu in gibalna aktivnost medicinskih sester v osnovnem zdravstvu
Darja Anderle, 2015

Found in: ključnih besedah
Keywords: promocija zdravja, medicinske sestre, skrb za zdravje
Published: 19.02.2016; Views: 4263; Downloads: 233
.pdf Fulltext (997,16 KB)

2.
Zdravje, počutje in zadovoljstvo z življenjem najstarejših starih v Sloveniji
Simona Hvalič Touzery, 2014

Abstract: V javnozdravstvenih in družboslovnih razpravah se podatke za mlajše starejše pogosto posplošuje na vse starostnike, a dejansko se najstarejši stari precej razlikujejo od ostalih starostnikov. Namen članka je pokazati na te razlike z vidika zdravja, počutja in zadovoljstva z življenjem. Uporabili smo podatke 4. vala mednarodne raziskave SHARE (2011). Na vzorcu 1.306 slovenskih starostnikov smo opravili bivariantno analizo in ugotovili, da je samoocena zdravja povezana s starostjo (p = 0,000). Najstarejši stari imajo največ simptomov različnih bolezni (p = 0,000), težav s koncentracijo (p = 0,000) in pomanjkanjem energije (p = 0,001) ter so najbolj omejeni pri dnevnih aktivnostih in opravilih (p = 0,000). Pozitiven odnos do življenja s starostjo upada.
Found in: ključnih besedah
Keywords: kakovost življenja, skrb za zdravje, starejši ljudje, Slovenija
Published: 24.02.2017; Views: 5557; Downloads: 167
URL Fulltext (0,00 KB)

3.
Promocija duševnega zdravja
Tadeja Pfajfar, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: skrb za duševno zdravje, zdravstvena nega, programi, preventiva
Published: 15.01.2018; Views: 5316; Downloads: 245
.pdf Fulltext (1,25 MB)

4.
Skrb za zdravje in varnost pri delu pri gradnji stanovanjske hiše
Darko Raljić, 2018

Abstract: Diplomsko delo obravnava izbrano tematiko skrbi za varno in zdravo delo delavcev na gradbiščih pri gradnji stanovanjske hiše. V uvodu sem predstavil opredelitev teme, namene in cilje diplomskega dela ter bralcem predstavil krajši pomen uporabe varovalne opreme in spoštovanja načel za varno delo. Na samem začetku sem predstavil krajši zgodovinski pregled varnosti in zdravja pri delu od daljnih začetkov do časov v nekdanji skupni državi. Nato se tema preseli na področje ocene tveganja oziroma izdelave izjave o varnosti z oceno tveganja, kjer sem predstavil pomen ustrezne ocene, ki je temelj za nadaljnje varno delo. Naslednje poglavje predstavlja varovanje zdravja pri sami gradnji stanovanjske hiše in se deli na tri podpoglavja. V tem delu so predstavljeni posredni dejavniki vpliva in zdravje, in sicer vpliv stresa in izčrpanosti na delavca ter vpliv vremenskih dejavnikov. Sledijo neposredni dejavniki, ki se delijo na pet podpoglavij, in sicer na delo v globini, z gradbenimi stroji, z električnimi vodniki, na hrup in vibracije ter na delo z nevarnimi snovmi. Teoretičnim pojasnilom v povezavi s praktičnimi izkušnjami sledi pravna podlaga varstva pri delu, kjer so predstavljene obveznosti delodajalcev in delavcev ter njihove pravice, nadzor in kazenske določbe. V sklepu diplomskega dela so opisane ugotovitve in potrditev ali zavrnitev zastavljene hipoteze.
Found in: ključnih besedah
Keywords: skrb za zdravje, gradnja, varnost, varovalna oprema, varstvo pri delu, gradbeništvo
Published: 03.04.2019; Views: 2403; Downloads: 194
.pdf Fulltext (945,28 KB)

5.
6.
7.
8.
POVEZAVA MED DUŠEVNIM ZDRAVJEM IN USPEŠNOSTJO PODJETNIKOV
dr. Barbara Hvalič Erzetič, 2023

Abstract: V današnjem času, času hitrih sprememb na vseh področjih življenja, je podjetništvo ključni dejavnik razvoja, ključna gonilna sila pa so podjetniki, ljudje, ki jih vodi želja, da bi nekaj novega ustvarili, izboljšali. Podjetniki preživljajo veliko časa v podjetju, odločati se morajo o prihodnosti podjetja, pri tem tvegajo kapital, ki so ga vložili v podjetje, reševati morajo svoje težave in pogosteje še težave zaposlenih, povezujejo poslovno in zasebno življenje, probleme, ki nastajajo v podjetju, rešujejo v prostem času, kar povečuje stres. Takšno okolje lahko negativno vpliva na duševno zdravje podjetnikov, posledično pa lahko vodi v slabše odločitve, zmanjšano produktivnost, slabe medosebne odnose z zaposlenimi ter ovira kreativnost in inovativnost, kar ima negativen vpliv na podjetnikovo uspešnost. Ugotavljali smo povezanost med duševnim zdravjem podjetnikov in podjetnikovo uspešnostjo, ki jo sestavljata poslovni uspeh in zadovoljstvo z življenjem. Želeli smo raziskati, kdo so podjetniki z boljšim duševnim zdravjem. Duševno zdravje smo merili z vprašalnikom DASS-21, poslovni uspeh s finančnimi kazalniki, povprečno stopnjo rasti dobička, prihodka in števila zaposlenih v zadnjih štirih letih, zadovoljstvo z življenjem pa z vprašalnikom o zadovoljstvu z življenjem. V raziskavi je sodelovalo 289 slovenskih podjetnikov. Ugotovili smo, da so podjetniki z boljšim duševnim zdravjem bolj zadovoljni z življenjem, medtem ko povezava med duševnim zdravjem in poslovnim uspehom ni bila statistično značilna. Ugotovili smo, da so podjetniki boljšega duševnega zdravje kot podjetnice, prav tako so boljšega duševnega zdravja tisti podjetniki, ki imajo podjetje že dalj časa kot podjetniki začetniki. Pokazalo se je, da je preventivno delovanje podjetnikov za preprečevanje in obvladovanje stresa povezano z boljšim duševnim zdravjem v primeru telesne dejavnosti in izvajanju sprostitvenih tehnik. Z raziskavo smo dodali nova spoznanja na področju proučevanja duševnega zdravja podjetnikov, podjetnike pa smo želeli ozavestiti o pomenu duševnega zdravja v podjetju in skrbi za duševno zdravje podjetnikov in njihovih zaposlenih.
Found in: ključnih besedah
Keywords: duševno zdravje, podjetnik, podjetniški uspeh, stres na delovnem mestu, podjetniški stres, skrb za duševno zdravje
Published: 01.02.2024; Views: 172; Downloads: 0
.pdf Fulltext (1,43 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top