Naslov: | Vloga kulinarike v diplomaciji : magistrsko delo |
---|
Avtorji: | ID Hočevar Zdešar, Mirjam (Avtor) ID Jazbec, Milan (Mentor) Več o mentorju...  |
Datoteke: | FDS_2025_Mirjam_Hocevar_Zdesar.pdf (1,17 MB) MD5: 73F2614A6B2BB7447BCAEA24A1C2ED88
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FDŠ - Nova Univerza - Fakulteta za državne in evropske študije
|
---|
Opis: | Kulinarika je široko področje, ki izraža kulturno identiteto posameznika ali skupnosti in povezuje tradicionalne vrednote s sodobnimi kulinaričnimi trendi. V mednarodnem okolju kulinarika kot orodje mehke moči presega zgolj prehranjevalne navade in se tesno prepleta z diplomacijo. Nacionalne jedi imajo v diplomaciji ključno vlogo, saj državam omogočajo vzpostavitev stikov na formalni ali neformalni ravni ter prispevajo k izboljšanju bilateralnih odnosov. Posebej male države, ki niso mednarodno prepoznavne, lahko nacionalne jedi uporabijo kot orodje za krepitev svoje mednarodne identitete in utrjevanje političnih vezi. Kulinarika je orodje mehke moči za izražanje nacionalne identitete, zgodovinske kontinuitete in vrednot, kar državam omogoča učinkovitejše komuniciranje in navezovanje stikov. Na kulinaričnih dogodkih, uradnih večerjah in državnih banketih ima pomembno vlogo pri oblikovanju mednarodne podobe države, saj omogoča neposreden stik med predstavniki različnih narodov. Slovenija in Bavarska uspešno izkoriščata svojo kulinarično dediščino, saj v protokolarne menije vključujeta domiselno interpretirane nacionalne jedi, ki ob pomembnih srečanjih pustijo osebno noto. S tem prispevata k izboljšanju bilateralnih odnosov in povečanju mednarodne prepoznavnosti. Z izbiro nacionalnih jedi imajo države priložnost, da na nevsiljiv način okrepijo svojo prepoznavnost in oblikujejo bolj pozitivne diplomatske vezi. Hrana omogoča izmenjavo tradicij, vrednot in okusov. Dogodki, ki se odvijajo ob skupnem uživanju v nacionalnih jedeh, pripomorejo k večjemu razumevanju in povezanosti. To posledično spodbuja učinkovitejše sodelovanje ter odprtost, spoštovanje in prijateljski odnos. |
---|
Ključne besede: | diplomacija, bilateralna diplomacija, mehka moč, diplomatski protokol, kulinarika, nacionalne jedi |
---|
Kraj izida: | Ljubljana |
---|
Kraj izvedbe: | Ljubljana |
---|
Založnik: | M. Hočevar Zdešar |
---|
Leto izida: | 2025 |
---|
Leto izvedbe: | 2025 |
---|
Št. strani: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (95 str.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/ReVIS-11963  |
---|
UDK: | 32(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 242507011  |
---|
Opomba: | Mag. delo 2. stopnje bolonjskega študija;
Nasl. z nasl. zaslona;
Opis vira z dne 14. 7. 2025;
|
---|
Datum objave v ReVIS: | 15.07.2025 |
---|
Število ogledov: | 54 |
---|
Število prenosov: | 1 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |