Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
UČINKOVITOST FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE PRI AKUTNI POŠKODBI ZADNJE STEGENSKE MIŠICE PRI NOGOMETAŠIH
Kim Klemenšek, 2024, diplomsko delo

Opis: Nogomet je najbolj priljubljen šport na svetu. Nogometaši najpogosteje utrpijo poškodbe zadnje stegenske mišice. Po britanski klasifikaciji se poškodbe zadnje stegenske mišice v grobem delijo na štiri stopnje. Od stopnje in mehanizma poškodbe, ki je v nogometu največkrat indirektna poškodba, tek ali prerazteg, je odvisen potek celostne fizioterapevtske obravnave. Klinično diagnozo postavimo s pomočjo fizioterapevtskega pregleda, ki vključuje anamnezo, inspekcijo, palpacijo, oceno gibljivosti, oceno mišične moči, splošne in specialne teste. Za potrditev diagnoze uporabimo slikovno diagnostiko. Cilj fizioterapevtske obravnave je zmanjšanje oziroma odprava bolečine, pridobitev polnega obsega gibljivosti, povrnitev mišične moči in mišičnega ravnovesja ter pomoč športniku, da doseže funkcijsko stanje, kot ga je imel pred poškodbo. Ne glede na stopnjo poškodbe se akutna poškodba zadnje stegenske mišice zdravi večinoma konzervativno. Fizioterapevtska obravnava kot konzervativni pristop zajema kinezioterapijo, manualne tehnike, elektroterapijo in še mnoge druge metode in tehnike. Poleg fizioterapevtskih metod so učinkovite konzervativne metode za tovrstno poškodbo tudi suho iglanje, kineziotaping in injiciranje plazme, bogate s trombociti. Pri analizi raziskav smo ugotovili, da obstajajo metode in tehnike, ki učinkovito podpirajo fizioterapevtsko obravnavo po akutni poškodbi zadnje stegenske mišice. Priporočamo uporabo terapij TENS, INDIBA ali TECAR, vadbeni program za agilnost in stabilizacijo trupa ter vaje za tek in ekscentrično vadbo, terapijo z udarnimi valovi, individualni in večfaktorski algoritem ter vaje za raztezanje. Ob prisotnosti hematoma svetujemo, da športni zdravnik opravi punkcijo. Za najboljše rezultate in najhitrejšo vrnitev športnika na zelenice je fizioterapevtska obravnava vedno individualno prilagojena.
Ključne besede: zadnja stegenska mišica, akutna poškodba zadnje stegenske mišice, fizioterapevtska obravnava, elitni nogometaši
Objavljeno v ReVIS: 21.05.2024; Ogledov: 156; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (459,01 KB)

2.
Fizioterapevtska obravnava pacienta po rekonstrukciji sprednje križne vezi
Nadin Zubović, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na analizo dolgoročne funkcionalne kakovosti življenja pacientov in fizioterapevtski obravnavi po uspešno zaključeni rekonstrukciji sprednje križne vezi (v nadaljevanju: ACL). Cilj naloge je bil raziskati, kako učinkovita je rehabilitacija po rekonstrukciji ACL ter ali obstajajo razlike med spoloma v izidih rehabilitacije. Izpostavljeni sta bili dve osnovni hipotezi. Prva hipoteza je trdila, da fizioterapevtska obravnava pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja po rekonstrukciji sprednje križne vezi. Druga hipoteza pa je predvidevala, da je rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi bolj uspešna pri moških kot pri ženskah. Za diplomsko nalogo so bili analizirani rezultati desetih študij, pri čemer je bila kakovost literature ocenjena kot odlična. Rezultati raziskav so potrdili prvo hipotezo, saj je učinkovita fizioterapevtska obravnava pomembno vplivala na celovito okrevanje in visoko kakovost življenja po rekonstrukciji ACL. Poleg tega so raziskave pokazale, da so moški v nekaterih primerih dosegali boljše rezultate v rehabilitaciji v primerjavi z ženskami, kar je le delno potrdilo našo drugo hipotezo. Aktivno sodelovanje pacientov v rehabilitaciji je igralo ključno vlogo za dosego optimalnih rezultatov, ki so se kazali v izboljšani kakovosti življenja in sposobnosti za športne aktivnosti. Časovni okvir rehabilitacije je predstavljal izziv, vendar se je pokazalo, da pacienti v različnih časovnih obdobjih po operaciji dosegajo dobre rezultate. Kljub pozitivnim ugotovitvam so se pojavili izzivi, zlasti v povezavi s sočasnimi kirurškimi posegi, ki lahko negativno vplivajo na kakovost življenja več kot 10 let po rekonstrukciji ACL. Razmišljanje o integraciji sodobnih tehnologij v rehabilitacijske programe se kaže kot potencialno orodje za optimizacijo procesa okrevanja. Sklepi raziskave poudarjajo ključno vlogo fizioterapevtske obravnave pri izboljšanju funkcionalnosti po rekonstrukciji ACL. Razlike med spoloma zahtevajo prilagojene rehabilitacijske pristope, medtem ko individualiziran pristop ostaja ključen za obvladovanje izzivov in izboljšanje dolgoročnih rezultatov.
Ključne besede: Funkcionalna kakovost življenja, sprednja križna vez, rekonstrukcija in fizioterapevtska obravnava.
Objavljeno v ReVIS: 10.05.2024; Ogledov: 177; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (618,55 KB)

3.
Potencialna uporabnost hipoksije v fizioterapevtski obravnavi debelosti
Vita Pirnat, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je bil proučiti vpliv hipoksije na zdravljenje debelosti pri fizioterapevtski obravnavi posameznikov. Metode: V diplomski nalogi smo uporabili deskriptivno metodo, s katero smo opisali stanje debelosti, njene znacˇilnosti, načine zdravljenja z metodo hipoksije in obravnavali delovni hipotezi. Rezultati: Preučili smo študije o učinkih hipoksije na debelost, ki so analizirale vpliv razpoložljivosti kisika kot fizioterapevtskega posega za uravnavanje telesne mase, vpliv intermitentne hipoksije na hujšanje in izboljšanje srčno-žilnega sistema ter vlogo hipoksije v energetskem ravnovesju, učinke hipoksične vadbe na več patoloških bolezni ter učinkovitost hipoksične vadbe pri srčno-žilnih in presnovnih dejavnikih tveganja. Uporabnost: Raziskave so dokazale, da ima hipoksija vlogo pri fizioloških procesih, povezanih z debelostjo in koncepcijo izgube telesne mase. Ugotovitve nakazujejo, da je potencialna uporabna vrednost hipoksične izpostavitve v namen terapije še predmet raziskav na področju terapevtske obravnave debelosti. Slednje bo morda v prihodnosti tudi del fizioterapevtske obravnave. Omejitve: Razlicˇen obseg trajanja obravnav, razlicˇen cˇas trajanja izpostavljenosti, uporaba razlicˇnih metod pri izvajanju fizioterapije in majhno sˇtevilo preiskovancev.
Ključne besede: hipoksija, debelost, visoka nadmorska višina, zmanjšanje telesne mase in fizioterapevtska obravnava.
Objavljeno v ReVIS: 30.01.2024; Ogledov: 435; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (615,44 KB)

4.
IZVAJANJE RESPIRATORNE FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE PRI BOLNIKIH S COVID-19
Neža Stariha, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena tematika respiratorne fizioterapevtske obravnave pri pacientu s covid-19 v akutni fazi bolezni. Predstavljena je nova bolezen covid-19, njen povzročitelj in širjenje, respiratorna fizioterapevtska obravnava ter uporaba in učinki le-te na izid zdravljenja pacienta s covid-19. S pregledom aktualne literature smo ugotovili, da je tematika aktualna in nova ter tako še ne povsem raziskana, ima pa potencial za raziskovanje. Obravnava pacientov s covid-19 po svetu ni enotna in se razlikuje od bolnišnice do bolnišnice. Strokovnjaki v svojih člankih prepoznavajo respiratorno fizioterapevtsko obravnavo kot pozitivno metodo dela in kot dober dodatek k zdravstveni obravnavi pacienta s pozitivnimi učinki na njegov respiratorni sistem, ni pa mogoče njene uporabe posplošiti oz. standardizirati, saj je bolezen takšne narave, da na vsakega pacienta vpliva drugače oz. ga prizadene v drugačni stopnji. Sama respiratorna fizioterapevtska obravnava na pacienta deluje celostno – tudi na ostale organske sisteme, ne le respiratornega. Pozitivno deluje tudi na mentalno zdravje pacienta. Strokovnjaki zagovarjajo čim zgodnejšo vključitev respiratornega fizioterapevta v obravnavo pacienta, saj se tako lahko izognemo hudim zapletom zaradi bolezni oz. zdravljenja in tako dosegamo dobre rezultate. Glede na potek bolezni in kužnost bolezni pri respiratorni fizioterapevtski obravnavi obstajajo določene nevarnosti, kot so: prenos okužbe, hitro spreminjanje stanja pacienta ter premalo kapacitet za nastanitev ali obravnavo pacientov. Tu nastopi multidisciplinarna obravnava pacienta s covid-19, ki je zelo pomembna za izid zdravljenja, saj ima pacient s covid-19 s pravočasno in pravilno izbranimi ukrepi različnih strokovnjakov zagotovljen najboljši možen izid zdravljenja in rehabilitacije po bolezni. Fizioterapevtska obravnava, tako splošna kot tudi respiratorna, med akutnim prebolevanjem bolezni covid-19 pozitivno vpliva na izid zdravljenja in tudi na rehabilitacijo po preboleli bolezni.
Ključne besede: covid-19, respiratorna fizioterapevtska obravnava, akutna obravnava, respiratorni fizioterapevt, tim
Objavljeno v ReVIS: 28.11.2023; Ogledov: 416; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (861,62 KB)

5.
Učinki zdravljenja s fizioterapevtskimi metodami pri zamrznjeni rami
Larisa Nina Breznik, 2023, diplomsko delo

Opis: KLJUČNE INFORMACIJE O DELU BREZNIK, Larisa Nina: Učinki zdravljenja s fizioterapevtskimi metodami pri zamrznjeni rami Uvod in namen: Adhezivni kapsulitis je pogost sindrom, ki prizadene ramenski sklep. Namen diplomskega dela je bil predstaviti učinkovitost manualnih tehnik pri zdravljenju adhezivnega kapsulitisa ter ugotoviti njihov vpliv na bolečino, sklepno gibljivost in funkcionalnost. Proučili smo učinkovitost zdravljenja s kortikosteroidnimi injekcijami v kombinaciji s fizioterapevtsko obravnavo. Metode: V sklopu raziskovanja pri pisanju diplomskega dela smo proučili tujo in domačo strokovno ter znanstveno literaturo. Raziskave smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, Web of Science, Google Scholar in COBISS. Rezultati: S pregledom literature smo v analizo raziskav vključili 18 člankov in ugotovili, da so manualne tehnike učinkovite in pogosto uporabljene pri zdravljenju adhezivnega kapsulitisa. Ugotovili smo, da lahko s kortikosteroidnimi injekcijami učinkovito zmanjšamo bolečino in izboljšamo gibljivost pri pacientih z adhezivnim kapsulitisom, vendar le v krajšem časovnem obdobju. Uporabnost: Bodoči raziskovalci bodo lahko naše ugotovitve uporabili za bolj natančne in manj pomanjkljivo izvedene raziskave in s tem dosegli bolj zanesljive rezultate. Omejitve: Rezultati nekaterih vključenih raziskav so manj zanesljivi zaradi majhnega števila vključenih pacientov in nenatančnega opisovanja meritvenih postopkov ali uporabe nezanesljivih meritvenih pripomočkov.
Ključne besede: adhezivni kapsulitis, sindrom zamrznjene rame, fizioterapevtska obravnava, manualna terapija, mobilizacijske tehnike, kortikosteroidne injekcije.
Objavljeno v ReVIS: 10.10.2023; Ogledov: 522; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

6.
UČINKOVITOST TERAPEVTSKEGA UČENJA NEVROZNANOSTI BOLEČINE PRI OBRAVNAVI KRONIČNE BOLEČINE V KRIŽU
Anamarija Mikuž, 2023, diplomsko delo

Opis: Bolečina je večdimenzionalna in vedno subjektivna izkušnja posameznika. Odvisna je od številnih dejavnikov, ki jih lahko razdelimo na biološke, psihološke in socialne. Paciente z bolečino moramo obravnavati celostno in z ozirom na njihove edinstvene težave, ki jih bolečina predstavlja. Od bolečinskih sindromov je bolečina v križu (v nadaljevanju: BvK) najpogostejša, saj naj bi se z njo vsaj enkrat v življenju srečala večina svetovne populacije. Je tudi eden od najpogostejših vzrokov za omejitve pri vsakodnevnih in drugih aktivnostih ter za odstonost z delovnega mesta. Zlasti obremenjujoča za družbo in posameznika je BvK, ki traja dalj časa in se razvije v kronično. Kronično BvK pogosto spremljajo pridružene duševne stiske, ki vplivajo na potek in uspešnost zdravljenja. Poleg tega tradicionalni pristopi zdravljenja v večini niso dolgoročno uspešni. Razlog za nezadostno učinkovitost je v neupoštevanju nevrofizioloških procesov, ki spremljajo kronično bolečino in vključujejo nevroplastične spremembe živčnega sistema. Prav tako imajo pri prehodu iz akutne v kronično in vztrajanju kronične BvK pomembno vlogo psihosocialne značilnosti pacientov. V literaturi so najpogosteje opisane kineziofobija, katastrofizacija bolečine, izogibajoče vedenje zaradi strahu, znižana samoučinkovitost, depresija, anksioznost in nespečnost. Na podlagi novih spoznanj je nastal kognitivno-izobraževalni terapevtski pristop imenovan terapevtsko učenje o nevroznanosti bolečine. Ta vključuje skupinska ali individualna izobraževalna srečanja, katerih namen je pacientom s kronično bolečino pojasniti nevrofiziološke procese vpletene v izkušnjo bolečine ter razložiti pomen psihosocialnih dejavnikov. Pri zmanjševanju bolečine je učenje o bolečini najuspešnejše, ko je izobraževanje del standardne fizoterapevtske obravnave. V obliki samostojnega pristopa se ni izkazalo za bolj uspešno. Pri izboljšanju funkcioniranja učenje nevroznanosti bolečine ni bolj uspešno od standardnih postopkov. Učenje o nevroznanosti bolečine nam nudi nov pogled na obravnavo pacientov s kronično BvK. V nadaljnjih raziskavah bi bilo smiselno ugotoviti, ali je bolj uspešno skupinsko ali individualno učenje in koliko časa je potrebnega za uspešno integracijo novih konceptov.
Ključne besede: kronična bolečina v križu, fizioterapevtska obravnava, nevroznanost bolečine, učenje o nevroznanosti bolečine
Objavljeno v ReVIS: 07.10.2023; Ogledov: 466; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (714,34 KB)

7.
Preobremenitvene poškodbe vrhunskih športnikov in fizioterapevtska obravnava
Aja Jerman Bukavec, 2023, diplomsko delo

Opis: Preobremenitvene poškodbe so sestavni del vrhunskega športa in nastanejo kot posledica pretreniranosti športnika. Za uspešno fizioterapevtsko obravnavo moramo sprva razumeti sam mehanizem nastanka poškodbe ter pravilno zbrati, oceniti simptome in klinične znake. V zaključnem delu smo na podlagi sistematičnega pregleda opisali in zbrali podatke o preobremenitvenih poškodbah, dejavnikih tveganja in vidikih fizioterapevtske obravnave. Ugotovljena je bila največja učinkovitost športno specifičnih preventivnih kinezioterapevtskih programov, ki zmanjšujejo možnosti za nastanek preobremenitvenih poškodb. Pregled literature je pokazal, da lahko poznavanje dejavnikov tveganja vpliva na zmanjšanje preobremenitvenih poškodb, saj lahko dejavnike odpravimo. Dejavniki tveganja tako pomembno vplivajo na športnikovo psihofizično pripravljenost. Ugotovili smo, da športniki, ki se uspešno soočajo s psihološkim pritiskom, dosegajo boljše rezultate. Pri oblikovanje smernic o najuspešnejši fizioterapevtski obravnavi priporočamo nadaljnje in obsežnejše raziskave, ki bodo zajemale posamezne športe. Prav tako priporočamo posebej raziskati individualne in posamezne športe. Menimo, da bi bilo ključnega pomena več pozornosti posvetiti izključnoraziskovanju vrhunskega športa, saj je to področje glede na pomembno vlogo vrhunskih športnikov premalo raziskano.Športni spekter zajema veliko populacijo ljudi, tako mladih kot odraslih športnikov, splošnih napotkov pa je malo. Prav tako se je vsakemu športu potrebno posvetiti posamezno in tako opredeliti ustrezne rešitve, kar pa predstavlja kar veliko težavnost saj gre za manjšo populacijo ljudi kot so izključno vrhunski športniki. S pomočjo poglobljenih raziskav jim lahko olajšamo delo in pridobimo več osnovnih smernic za ustreznejšo in uspešnejšo obravnavo.
Ključne besede: Preobremenitvene poškodbe, fizioterapevtska obravnava, vrhunski športniki, preobremenitveni sindrom, športne poškodbe, dejavniki tveganja
Objavljeno v ReVIS: 25.07.2023; Ogledov: 645; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

8.
Pomen fizioterapevtske obravnave za ohranjanje kakovosti življenja pacientov z amiotrofično lateralno sklerozo
Tina Bahar, 2023, diplomsko delo

Opis: Amiotrofična lateralna skleroza je nevrodegenerativna, progresivna, neozdravljiva in smrtna bolezen. V ospredju obravnave pacientov je reševanje težav motenj dihanja, gibanja, hranjenja, govora in požiranja. V multidisciplinarnem zdravstvenem timu ima fizioterapija ključno vlogo pri celostnem zdravljenju pacientov z ALS. Fizioterapevtska obravnava vpliva na funkcionalni status pacienta, bolečino in gibljivost pacienta z ALS in preko tega na kakovost njegovega življenja. Izbor vaj obsega: raztezne vaje, vaje za izboljšanje gibljivosti in mobilizacijo sklepov, vaje za ravnotežje, vaje za moč neprizadetih mišic, vaje za moč prizadetih mišic ter aerobno aktivnost. Kombinirani program aerobne vadbe, vaj za moč in standardne rehabilitacije ima največji vpliv na izboljšanje kakovosti življenja in zmanjšanje utrujenosti pri pacientih z ALS. Vse oblike vadbe so za paciente varne, če se izvajajo prilagojeno stanju, z vsemi previdnostnimi ukrepi in preventivo padcev. Terapevtska telesna vadba pripomore k upočasnitvi propadanja mišic in funkcionalnosti pacientov z ALS in jim tako olajša opravljanje vsakodnevnih življenjskih aktivnosti, četudi ne podaljša preživetja. Vaje inspiratornih in ekspiratornih mišic vodijo v izboljšanje funkcije respiratornih mišic, a kljub kljub temu preživetja pacientov ne podaljšajo, izboljša se kakovost življenja do konca bolezni. Zaenkrat veljavna priporočila za vadbo pacientov z ALS so: 20 do 60 minut aerobne aktivnosti, 3 do 5 dni v tednu, z intenziteto 40 do 85 odstotkov maksimalne srčne frekvence. Vaje za moč naj pacienti izvajajo dvakrat tedensko, zmerne intenzitete. Visoko intenzivni trening priporočila odsvetujejo. Pacienti z ALS so deležni različne podporne terapije. NIV najbolj pripomore k podaljšanju preživetja in večji kakovosti življenja. Zdravljenje sialoreje z botulinskim toksinom izboljša kakovost življenja pacientov z ALS. Hranjenje po gastrostomi izboljša tako preživetje kot kakovost življenja. Izjemnega pomena je uvedba nadomestne komunikacije. Zdravljenje psiholoških težav, anksioznosti in depresije s pomočjo VKT, psihoterapije in zdravil močno izboljšajo kakovost življenja pacientov z ALS. Kakovost življenja pacienta z ALS je povezana z individualnim dojemanjem samega sebe, le to pa je kljub različnim oblikam pomoči slabo, zaradi same narave in napredovanja bolezni.
Ključne besede: amiotrofična lateralna skleroza, fizioterapevtska obravnava, kakovost življenja
Objavljeno v ReVIS: 04.07.2023; Ogledov: 645; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (547,06 KB)

9.
Telesna dejavnost in prehranska podpora pri fizioterapevtski obravnavi krhkosti
Nika Pelc, 2023, diplomsko delo

Opis: Krhkost predstavlja velik sodobni problem, s katerim se sooča svetovno zdravstvo. Število starostnikov s krhkostjo se povečuje z višjo starostjo in je večji pri ženskah. Za krhkost je značilna izguba telesne teže, utrujenost, slabša telesna dejavnost, težave z ravnotežjem, nepokretnost, slabša možnost hoje ter vstajanja. Poleg krhkosti se v mnogih primerih pojavi tudi sarkopenija, neznatna izguba mišične mase kot posledica staranja celic. Pri tem je pomembno ohranjanje telesne teže ter telesna dejavnost, ki temelji na treningu proti uporu. V diplomski nalogi smo se usmerili na pomen prehranske podpore na področju krhkosti in upadu mišične moči. Želeli smo proučiti pomen vloge fizioterapevta pri obravnavi bolnikov s sarkopenijo in krhkostjo, pri tem pa ugotoviti, kateri program je najbolj učinkovit. Razvoj krhkosti lahko preventivno upočasnimo z uravnoteženo prehrano, ki je obogatena z beljakovinami, osnovni gradniki za ohranjanje mišičnega volumna. Stroka priporoča mediteransko prehrano, saj temelji na sveži in ekološki zelenjavi ter sadju. Velik poudarek daje na hrano, polno z vlakninami in obogateno z beljakovinami. Ključ do preprečevanja krhkosti in sarkopenije pa predstavlja redna telesna dejavnost. Stroka priporoča vadbo od 3- do 5-krat tedensko, pri čemer naj bi jo stopnjevali primerno starostnikovi fizični pripravljenosti. S tem naj bi starostnik krepil svojo telesno zmogljivost in moč, telesna dejavnost pa prav tako prispeva pri ohranjanju gibljivosti hrbtenice, zmanjšuje simptome obrabe sklepov, odpravlja anksioznost, krepi imunski sistem, izboljšuje spomin, zmanjšuje utrujenost ter povečuje mišično maso. Ključ do zdrave in vitalne starosti je tako skupek različnih komponent, kot so zdrav način življenja, redna telesna dejavnost in uravnotežena prehrana.
Ključne besede: fizioterapevtska obravnava, krhkost, prehrana, sarkopenija
Objavljeno v ReVIS: 15.06.2023; Ogledov: 549; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

10.
Nevrofizioterapija pri prezgodaj rojenih otrocih
Eva Jurančič, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil ugotoviti vpliv nevrofizioterapije na prezgodaj rojene otroke s pregledom obstoječe literature. Pridobiti smo želeli nove podatke in znanja, ki bi še dodatno pripomogli k boljšemu učinku na motorični razvoj nedonošenčkov. Opazovali smo razlike v gibanju le-teh in primerjali z razvojem otrok s polno gestacijsko starostjo. Želeli smo ugotoviti vpliv zgodnje nevrofizioterapevtske obravnave. Ugotovili smo, da nevrofizioterapevtska obravnava pozitivno vpliva na razvoj fine in grobe motorike pri prezgodaj rojenih otrocih. Prav tako pa so študije potrdile, da so dojenčki, rojeni s polno gestacijsko dobo, mišično bolj podprti in hitreje ter pravilnejše dosegajo razvojne gibalne mejnike. Največja razlika je opazna pri zelo prezgodaj rojenih otrocih in otrocih, ki so se rodili s polno gestacijsko dobo.
Ključne besede: Fizioterapevtska obravnava, nedonošenček, nevrofizioterapija, motorični razvoj otroka.
Objavljeno v ReVIS: 15.06.2023; Ogledov: 579; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

Iskanje izvedeno v 1.43 sek.
Na vrh