Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Projekt gradnje nizko energijskih lesenih hiš na območju Barja : diplomsko delo
Nejc Škerjanec, 2023, diplomsko delo

Opis: Ljudje se danes že spopadamo s spremembami podnebnih razmer, ki so posledica naše prevelike uporabe energije in izpustov toplogrednih plinov. Pogosto so na udaru gozdovi. V diplomskem delu sem predstavil projekt izgradnje energijsko učinkovitih lesenih montažnih objektov, ki predstavljajo eno izmed alternativ, ki bi pripomogla pri zmanjševanju onesnaževanja zraka in energetski neodvisnosti stavb, hkrati pa bi delovala kot zelena promocija lesa napram gradnji z materiali, kot sta beton in jeklo. Pri načrtovanju tehnologije predstavljenih hiš je bil upoštevan sodobni trajnostni vidik. Glavna lastnost lesenih objektov so predhodno izdelani oz. prefabricirani leseni elementi, ki so proizvedeni v proizvodnih obratih ob kontroliranih klimatskih pogojih in kasneje omogočajo hiter potek montaže na gradbišču. Za njihovo uporabo potrebujemo malo električne ali druge energije, kar pomeni manj izpustov CO2. Materiali, ki so bili projektirani in uporabljeni v fazi proizvodnje in izgradnje, prihajajo iz narave, zato je ogljični odtis takih objektov v primerjavi s klasičnimi nižji. Obenem je povečano bivalno ugodje doma – leseni objekti imajo značilen vonj po lesu in oddajajo prijetno toplino. Zanimivost predstavljenega projekta je prav tako v lokaciji objektov, saj se nahajajo v Krajinskem parku Barje, kjer veljajo posebni predpisi, ki urejajo možnost posegov v okolje in narekujejo njihov zunanji videz.
Ključne besede: les, lesena gradnja, lesena konstrukcija, montažna gradnja, prefabricirana gradnja
Objavljeno v ReVIS: 17.05.2024; Ogledov: 256; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

3.
Uporaba procesov projektnega managementa pri gradnji enodružinske betonske hiše na Ljubljanskem barju : magistrsko delo
Jan Petrovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Gradnja objekta je izjemno kompleksen proces, ki zahteva upoštevanje številnih pomembnih faktorjev. Med temi faktorji je ključno določiti vrsto, slog in namembnost objekta. Poleg tega je potrebno skrbno načrtovati tlorise prostorov ter izbrati strokovnjake, kot so geodeti, arhitekti, nadzorniki, statiki in drugi zunanji izvajalci. Samo iz teh dejstev lahko sklepamo, da je postopek gradnje katerega koli objekta dolgotrajen in poln nepredvidljivih izzivov, ki se lahko pojavijo med samim procesom gradnje. Med te izzive spadajo predvsem zamude in povečanje stroškov. Dodatno kompleksnost predstavlja območje Ljubljanskega barja, kjer bo gradnja potekala. V nadaljnjem poglavju magistrskega dela bomo podrobneje opisali specifičnosti tega območja. Bralcu predstavljamo projekt kakovostno zgrajene hiše, ki izpolnjuje vse sodobne standarde. Hiša je zasnovana protipotresno (z uporabo betonske gradnje) ter vključuje obnovljive vire energije in energetsko varčnost. Pri izdelavi magistrskega dela smo uporabili procese projektnega managementa, kot jih določa "A Guide to the Project Management Body of Knowledge".1 Za potrebe gradnje enodružinske hiše na Ljubljanskem barju smo nato objektivno razvili posamezne procese. Projekt gradnje enodružinske hiše na Ljubljanskem barju je bil analiziran z uporabo vseh 47 procesov projektnega managementa, pri čemer smo ocenili uporabnost posameznega procesa pri gradnji. Podrobno smo obravnavali procese projektnega managementa s področij upravljanja. Posebno pozornost smo namenili procesom obvladovanja tveganj projekta in procesom obvladovanja časovnega razporeda. Pri uporabljanju procesov projektnega managementa smo kot vhodne dokumente analizirali veljavno zakonodajo, podzakonske akte ter prostorske načrte, ki urejajo gradnjo na območju Ljubljanskega barja.
Ključne besede: Ljubljansko barje, stanovanjska gradnja, enodružinska hiša, projektni management, vodnik PMBOK
Objavljeno v ReVIS: 29.01.2024; Ogledov: 475; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

4.
5.
Lesena brunarica na robu gozda "Siimea" : diplomska naloga
Ula Virant, 2023, diplomsko delo

Ključne besede: diplomske naloge, notranja oprema, zgradba in rast lesa, gradnja z lesom, interier, notranja oprema
Objavljeno v ReVIS: 09.11.2023; Ogledov: 546; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (13,67 MB)

6.
Manjša bivalna enota za starejši par : diplomsko delo
Vita Brovč, 2023, diplomsko delo

Ključne besede: trajnostno oblikovanje, lesena gradnja, bivanje starejših ljudi, kvalitetno bivanje
Objavljeno v ReVIS: 30.07.2023; Ogledov: 576; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (14,70 MB)

7.
Novi pristopi pri oblikovanju grajenega okolja oskrbovanih stanovanj : magistrsko delo
Andrejka Kočar, 2022, magistrsko delo

Opis: Delež starejših prebivalcev v demografski strukturi prebivalstva hitro narašča, kar ima velik vpliv tudi na področje stanovanjske in prostorske politike. Vedno bolj se izpostavlja pomen dostopnega in prilagojenega bivalnega okolja potrebam starejših ljudi, ki zagotavlja starejšim stanovalcem varnost in samostojnost, kar je eden od bistvenih elementov za kakovostno življenje v starosti. V magistrskem delu smo predstavili predpise in nove pristope s področja gradnje oskrbovanih stanovanj za starejše. Novi pristopi pri gradnji stanovanj za starejše lahko pomembno vplivajo na oblikovanje grajenega okolja za starejše. Namen magistrskega dela je preučiti nove pristope (npr. koncept doma za vse življenje, dostopnost za funkcionalno ovirane, univerzalna gradnja itd.) pri gradnji za starejše ljudi kot ene izmed ranljivih skupin prebivalcev in opredeliti njihove možnosti za uporabo pri oblikovanju grajenega okolja oskrbovanih stanovanj. Na podlagi novih pristopov in primerov posameznih elementov oskrbovanih stanovanj smo presodili in analizirali posamezne določbe Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za gradnjo oskrbovanih stanovanj ter o načinu zagotavljanja pogojev za njihovo obratovanje, ki je bil sprejet v letu 2004, kasneje pa dvakrat posodobljen, vendar s spremembami, ki niso vplivale na grajeno okolje in opremo oskrbovanih stanovanj. Glavni prispevek dela je v tem, da smo oblikovali konkretne predloge za spremembe Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za gradnjo oskrbovanih stanovanj ter o načinu zagotavljanja pogojev za njihovo obratovanje. Spremembe, če bodo uveljavljene, bodo pripomogle k izboljšanju varnosti in kakovosti bivanja v oskrbovanih stanovanjih.
Ključne besede: razvrednotena območja, staranje prebivalstva, bivalne potrebe starejših, dostopnost grajenega okolja, prilagodljivost, varnost, univerzalna gradnja, kakovostno bivanje, oskrbovano stanovanje, pravilnik
Objavljeno v ReVIS: 08.09.2022; Ogledov: 815; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

8.
Vpliv dovoljenja za objekt daljšega obstoja na tržno vrednost nepremičnin : magistrsko delo
Borut Kermolj, 2021, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je veliko nedovoljenih gradenj, ki jih bodo morali lastniki ustrezno legalizirati, če bodo želeli urediti njihovo pravno stanje in jih prodati. Ena izmed možnosti, ki jih omogoča trenutni Gradbeni zakon, je legalizacija objekta kot objekta daljšega obstoja. S tem načinom legalizacije želi zakonodajalec poenostaviti postopek legalizacije objektov. V magistrskem delu smo z anketnim vprašalnikom preverili mnenja poznavalcev nepremičnin, nepremičninskega trga in gradnje o vplivu legalizacije objekta kot objekta daljšega obstoja na njegovo tržno vrednost, o odločitvi investitorjev za tovrstno legalizacijo in o morebitnih ovirah oziroma pomislekih kupcev ob nakupu. Rezultati ankete kažejo, da se lastniki odločajo za tovrstno legalizacijo zaradi enostavnejšega in hitrejšega postopka ter nižjih stroškov ter da bi objekti daljšega obstoja morali doseči nekoliko nižjo vrednost na nepremičninskem trgu. Pridobljeni rezultati magistrskega dela bodo služili zainteresirani širši javnosti, ki bo prišla v stik z legalizacijo objektov, bodisi kot lastniki pri odločitvi o načinu legalizacije, nepremičninski agenti in projektanti pri svetovanju ali ocenjevalci vrednosti nepremičnin pri cenitvi. Kot kaže, legalizacija objekta kot objekta daljšega obstoja ne bo vplivala na njegovo tržno vrednost, vendar bi temu morali posvetiti več pozornosti.
Ključne besede: legalizacija, črna gradnja, trg nepremičnin, vrednotenje, pogojna veljavnost
Objavljeno v ReVIS: 28.01.2022; Ogledov: 1026; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

9.
10.
Gradnja hleva za prosto rejo pitanega goveda : diplomska naloga
Matjaž Kuralt, 2021, diplomsko delo

Ključne besede: hlev, gradnja, pitano govedo, načrt hleva
Objavljeno v ReVIS: 25.08.2021; Ogledov: 1849; Prenosov: 235
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 2.82 sek.
Na vrh