Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 115
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
FIZIOLOŠKI ODZIVI NA HIDROTERAPIJO PRI FIZIOTERAPEVTSKI OBRAVNAVI KORONARNEGA BOLNIKA
Roman Šiler, 2022

Opis: Število srčnožilnih bolezni strmo narašča, saj po ocenah vsako leto umre 12 milijonov ljudi, predvsem v državah v razvoju. Zaradi naraščajočega bremena teh bolezni postaja koronarna srčna bolezen glavni vzrok srčnih operacij po vsem svetu. Raziskave o koristih vadbe za zdravje srca in ožilja ter presnovo so obsežne in preverljivo dokumentirane. Vendar takšna vadba morda ni primerna za posameznike s spremljajočimi ortopedskimi ali mišičnoskeletnimi omejitvami, prekomerno težo ali drugimi zdravstvenimi težavami. Vadba v vodi je zato lahko privlačna alternativa vadbi na kopnem za doseganje trdnejšega zdravja in telesne pripravljenosti pri teh skupinah pacientov. Čeprav je plavanje priljubljena oblika vadbe v vodi, zahteva posebne spretnosti in jo pogosto izvajamo z intenzivnostjo, ki je pri koronarnih pacientih morda ni mogoče varno predpisati. Kot ustrezna alternativa je bila zato predlagana pokončna vadba v vodi, vendar je presenetljivo malo znanega o učinkih pokončne vadbe v vodi za izboljšanje srčnožilnega sistema. Omejeni dokazi proučenih raziskav hidro gimnastike kažejo, da lahko redna vadba v globoki ali plitvi, termonevtralni vodi ugodno vpliva na kardiorespiratorno zmogljivost, moč, avtonomno regulacijo srca, vaskularno funkcijo, aktivacijo endotelijskih celic, hemostazo, vnetje nizke stopnje, neuro humoralno aktivacijo in kakovost življenja. Aerobna kapaciteta je najboljši kazalnik preživetja in tveganja za srčnožilno umrljivost. Čeprav ima maksimalna aerobna kapaciteta pomembno genetsko komponento in nanjo vpliva proces staranja, jo lahko znatno izboljšamo s treningom pri vseh starostnih skupinah in pri obeh spolih, kar so raziskave tudi dokazale. Hidro gimnastika mora tako, poleg aerobnih vaj, ki so še vedno „zlati standard“ v rehabilitaciji koronarnih pacientov, vključevati tudi vaje za povečanje moči. Ugotovili smo, da imajo raziskave kar nekaj omejitev, ki se nanašajo na pomanjkljivo zasnovo raziskave, manjše število udeležencev, razlike med skupinami, ki onemogočajo randomizacijo, različno trajanje raziskav in spolno pristranskostjo. Prav tako so končne ugotovitve raziskav izključno veljale za klinično stabilne paciente z nizkim tveganjem, s stabilnim sinusnim ritmom, z ohranjenim iztisnim deležem levega prekata, brez okvare srčne zaklopke, ki narekuje specifično zdravljenje, ali hujša stopnja obstruktivne pljučne bolezni. Uspešnost hidrogimnastike omogoča ponovne zmožnosti opravljanja dnevnih opravil, večjo vitalnosti, boljše splošno počutje in večjo voljo do življenja, ki lahko zopet postane aktivno.
Ključne besede: Kardiološka rehabilitacija, fiziološki učinki, hidroterapija, hidrogimnastika, kronično srčno popuščanje, koronarna arterijska bolezen
Objavljeno: 12.05.2022; Ogledov: 79; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (988,15 KB)

2.
Ugotavljanje primerne kinezioterapije za starejše odrasle
Patricia Jerman, 2022

Opis: Staranje prebivalstva je vedno bolj razširjen pojav v današnji družbi, saj se življenjska doba ljudi podaljšuje. Vedno več je starejših odraslih, ki zaradi staranja in z njim povezanega upadanja gibalnih sposobnosti, postaja vedno bolj gibalno oviranih, nefunkcionalnih pri vsakodnevnih opravilih in posledično vse bolj odvisnih od pomoči drugih. Zanimalo nas je, kaj je po priporočilih stroke primerna kinezioterapija za starejše odrasle, pri ohranjanju oziroma preprečevanju prehitrega upadanja gibalnih sposobnosti zaradi staranja in telesne nedejavnosti ter omogoča samostojno staranje in ohranjanje kakovosti življenja. Osredotočili smo se predvsem na primerno kinezioterapijo za ohranjanje mišične moči, jakosti in mase ter ravnotežja, saj so te gibalne sposobnosti zelo pomembne pri preprečevanju sarkopenije, dinapenije, osteoporoze, padcev in z njim povezanimi zlomi. Po proučitvi člankov smo ugotovili, da je vadba proti uporu učinkovito sredstvo za ohranjanje ali pridobivanje kostne in mišične mase, mišične moči ter jakosti. Ugotovili smo, da je vadba za ravnotežje poglavitna komponenta kinezioterapije, saj zmanjšuje možnosti padcev in z njimi povezanih zlomov. Priporočamo večkomponentno, v ravnotežje usmerjeno vadbo. Poleg vadbe proti uporu ter vadbe za ravnotežje smernice za starejše odrasle priporočajo še vaje za gibljivost ter aerobno vadbo za vzdržljivost zmerne intenzivnosti v trajanju vsaj 150 minut na teden ali visoke intenzivnosti v trajanju vsaj 75 minut na teden. Za ohranjanje ali pridobivanje primernega funkcionalnega statusa je priporočljiva večkomponentna vadba, sestavljena iz vaj proti uporu, vaj za ravnotežje, aerobno vzdržljivost in gibljivost s poudarkom na vadbi proti uporu in vadbi za ravnotežje. Pomembno je, da kinezioterapijo, t.i. terapijo z gibanjem, izvajamo redno, kontinuirano s primernim izborom vaj ob upoštevanju zdravstvenih omejitev posameznika. Obremenitev, s katero določamo intenzivnost vadbe, naj bo postopna, oz. progresivna in prilagojena posameznikovi zmogljivosti ter njegovemu zdravstvenemu statusu.
Ključne besede: starejši odrasli, kinezioterapija, vadba proti uporu, vadba za ravnotežje, padci, mišična masa, mišična jakost, osteoporozni zlomi
Objavljeno: 05.05.2022; Ogledov: 63; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (703,71 KB)

3.
Pojavnost simptomatskih in asimptomatskih natrganin rotatorne manšete
Lenart Hribovšek, 2022

Opis: Natrganine rotatorne manšete (NRM) so eden izmed najpogostejših vzrokov bolečine v rami. Prevalenca NRM znaša v splošni populaciji 22 %, kar 2/3 pa naj bi bilo asimptomatskih (ASIM). Namen diplomske naloge je pojasniti razlike med SIM in ASIM NRM in izdelati priporočila za pravilno obravnavo pacientov s sumom na NRM. Metode: Diplomska naloga ima obliko pregleda literature. Uporabili smo podatkovne baze NCBI (PubMed), PEDro in Cochrane Library. Rezultati: V splošni populaciji pojavnost ASIM NRM večja od SIM NRM. Poleg tega so za paciente z ASIM NRM značilni prizadetost nedominantne roke, normalna mišična moč in gibljivost, negativen znak utesnitve in velikost natrganine < 1,5 cm. Zdravljenje ni indicirano, svetujemo pa redne kontrolne preglede ter edukacijo o simptomih in dejavnikih tveganja. Uporabnost: Razvrščanje pacientov v tri skupine je uporabno v kliničnem okolju pri izbiri zdravljenja pacientov z NRM. Omejitve: Primanjkuje kakovostnih študij in kliničnih smernic za obravnavo pacientov z NRM.
Ključne besede: natrganina rotatorne manšete, simptomatska, asimptomatska, operativno zdravljenje, konservativno zdravljenje.
Objavljeno: 22.04.2022; Ogledov: 119; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

4.
Testi ravnotežja v fizioterapevtski diagnostiki in kinezioterapevtski program
Monika Cuder Skrlič, 2022

Opis: Uvod in namen: Spremembe ravnotežja privedejo do zmanjšanja funkcijskih sposobnosti. Fizioterapevtska obravnava se začne s fizioterapevtsko diagnostiko, ki vključuje tudi ocenjevalne ravnotežne zmogljivosti. Namen diplomskega naloge je predstaviti pomen fizioterapevtske diagnostike ravnotežja, ki vključuje ocenjevalne postopke za oceno ravnotežnih zmogljivosti, izvedbo in oceno določenih ravnotežnih testov ter pomen ohranjanja in krepitve ravnotežja. Metode: Uporabljena je deskriptivna metoda. Pri preučevanju literature smo uporabljali ameriško podatkovno zbirko PubMed in slovenski sistem COBISS. Vključitvena merila so predstavljala vse vire informacij v navedenem časovnem obdobju, skladno s preučevano vsebino in članke. Izključitvena merila so obsegala vse prispevke izven časovnega obsega ter vsebinsko neskladne objave. Rezultati: V pregled literature smo vključili 10 ustreznih znanstvenih člankov. Uporabnost: Pregled sodobnih smernic lahko predstavlja oprijem za uspešno uporabo testov ravnotežja v fizioterapij ter kinezioterapevtske vadbe ravnotežja. Omejitve: Omejitev preglednega dela je predstavljala izbira podatkovne zbirke PubMed, ki pa smo jo želeli pregledati v namen preučevanja prisotnosti testov ravnotežja in kinezioterapevtske vadbe v izbrani medicinski zbirki podatkov.
Ključne besede: Ravnotežje, testi, kinezioterapija, diagnostika, vadba ravnotežja.
Objavljeno: 22.04.2022; Ogledov: 78; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

5.
Vpliv inspiratornega mišičnega treninga s POWERbreathe pripomočkom na pljučno funkcijo
Urška Gorup, 2022

Opis: Inspiratorni mišični trening (IMT) s pripomočkom POWERbreathe pri zdravih posameznikih vpliva na izboljšanje pljučne funkcije, posledično se pri zahtevnejših telesnih obremenitvah zaznava napora zmanjša, s tem pa tudi utrudljivost mišic. Z rednim IMT se zmogljivost dihalnih mišic lahko poveča. Izsledki raziskav potrjujejo, da IMT s pripomočkom POWERbreathe deluje učinkovito na pljučno funkcijo tudi pri bolnikih s KOPB, s srčnim popuščanjem, hipertenzijo, pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo ter pri osebah z bolečinami v križu. Z IMT dosegamo večjo moč in vzdržljivost inspiratornih mišic, zmanjšujemo občutek dispneje, znižujemo krvni tlak, število okužb dihal in pojavnost pljučnice. Izvajanje IMT ima prav tako preventivno vlogo pred razvojem pooperativnih pljučnih zapletov. Oblika respiratornega mišičnega treninga (RMT) se priporoča tudi za starejše osebe, saj prispeva k boljšemu dinamičnemu ravnotežju, kar pri njih posledično zmanjša tveganje za padce. Če povzamemo ugotovitve raziskav, z rednimi respiratornimi treningi se lahko izboljša kakovost življenja tako zdravega posameznika, športnika kot tudi posameznika z zdravstvenimi omejitvami.
Ključne besede: inspiratorni mišični trening, respiratorni mišični trening, POWERbreathe, pljučna funkcija
Objavljeno: 15.04.2022; Ogledov: 87; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

6.
Povezanost fizioterapevtske obravnave z uživanjem prehranskih dodatkov pri ženskah
Larisa Fišer, 2022

Opis: Zaradi današnjega hitrega sloga življenja in iskanja hitrih rešitev in vedno večjega povpraševanja se trg s prehranskimi dopolnili hitro širi. Potrošniki morajo biti izredno previdni, kje nabavijo prehranska dopolnila, zakaj jih nabavijo in če jih sploh potrebujejo. Namen diplomske naloge je bil proučevanje prehranskih dopolnil pri zagotavljanju celostne fizioterapevtske obravnave. Dodatno je bil namen dela proučevanje, katera prehranska dopolnila največkrat uporabljajo ženske med 25. in 55. letom, zakaj jih uporabljajo in ali opazijo kakšno razliko po uporabi. V diplomskem delu smo želeli s pomočjo podatkovne zbirke PubMed pregledati različne tematike v povezavi s prehranskimi dopolnili v povezavi z vadbo pri ženskah. V sklopu raziskovalnega dela smo sestavili anketni vprašalnik, s pomočjo katerega smo želeli ugotoviti, koliko žensk uporablja prehranska dopolnila, kakšna, zakaj in kako dolgo. Anketi vprašalnik je rešilo 70 aktivih članic športnega centra, ki so stare med 25 in 55 let. 61 % anketirank uživa prehranska dopolnila, 39 % anketirank jih ne uživa. Anketiranke, ki uživajo prehranska dopolnila, največkrat posegajo po vitaminu D3, magneziju, kolagenu, vitaminu C in Omegi 3. Zaključki pregledane literature doprinesejo k razumevanju pomena prehranskih dodatkov in uravnotežene individualno prilagojene prehrane za ženske. Zaradi ključnih fizioloških razlik med spoloma povzročajo prehranska neskladja, razlike v koncentraciji spolnih hormonov. Te razlike se pri ženskah pojavijo v fazah menstrualnega ciklusa, katere so posledica nihanja hormonske ravni. Zato je primerna individualna prehrana za žensko izrednega pomena, k temu pa moramo dodati primerna prehranska dopolnila. Fizioterapevtska obravnava mora biti individualno prilagojena in zajemati celostni pogled na pacienta, kar vključuje tudi nezanemarljivo prehransko stanje. Fizioterapevt mora biti kot sodobni zdravstveni delavec dovolj izobražen, da lahko razume, svetuje in usmerja paciente k boljšemu življenjskemu slogu. Ustrezen življenjski slog omogoča uspešnost fizioterapevtske obravnave in prinaša višjo kakovost življenja ter manj zdravstvenih težav ali nelagodij.
Ključne besede: Prehranski dodatki, ženske, telesna vadba
Objavljeno: 13.04.2022; Ogledov: 101; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

7.
Pacientova pravica do zavrnitve zdravljenja
Tamara Savić, 2022

Opis: V diplomskem delu z naslovom Pacientova pravica do zavrnitve zdravljenja smo predstavili in analizirali različne pravne akte, ki so odločilni za ureditev pacientove pravice do zavrnitve zdravljenja. Med mednarodnopravnimi dokumenti izpostavljamo Oviedsko konvencijo, Lizbonsko deklaracijo o bolnikovih pravicah ter ELPP. Temeljni nacionalni pravni vir je ZPacP. V diplomskem delu so predstavljeni pojmi pravice do samoodločanja, pojasnilna dolžnost zdravnika in pravne posledice, do katerih pride, če slednja ni ustrezno opravljena. Temeljni poudarek pa je na predstavitvi vsebine pravice do zavrnitve zdravstvene oskrbe ter pravice do odločanja o bodoči zdravstveni oskrbi. Ugotovili smo, da sta omenjeni pravici v Sloveniji urejeni v zadostni meri in na primeren način. Posamične pomanjkljivosti, na katere v nalogi opozorimo, so bolj kot ne posledica neustrezne uporabe zakonodaje v praksi, kot pa njenih resnih pomanjkljivosti. Menimo, da je prav, da se zakonska ureditev pojasnilne dolžnosti opira predvsem na strokovno usposobljenost zdravnika, pacient pa lahko, na podlagi pravilno izpolnjene pojasnilne dolžnosti, sprejme zanj najbolj ustrezno odločitev o zdravljenju. To je lahko tudi odločitev o zavrnitvi zanj, po mnenju zdravnika, potrebnega in primernega zdravljenja.
Ključne besede: Pacientove pravice, pojasnilna dolžnost, privolitev v zdravljenje, zavrnitev zdravljenja, pravica do odločanja o bodoči zdravstveni oskrbi.
Objavljeno: 13.04.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (586,90 KB)

8.
Zdravljenje spondilolize pri tenisačih mladostnikih
Špela Rozman, 2022

Opis: Tenis je acikličen in enostranski šport, ki zahteva hitre gibe trupa tako v sagitalni kot v koronalni ravnini. Športi s takšnim poudarkom na upogibu in iztegu hrbtenice so povezani s spremembami v hrbteničnih krivuljah sagitalne ravnine in posledično povečujejo tveganje za poškodbe hrbtenice (Mcanny,2016). Spondiloliza pri športnikih predstavlja spekter poškodb pars interarticularis zaradi prekomerne obremenitve. Najpogosteje se pojavi kot posledica ponavljajoče se mikrotravme pars interarticularis pri gibanju v smeri iztega in/ali rotacije ledvene hrbtenice, ki sta potrebna za pravilno izveden teniški servis. Te poškodbe postajajo vse bolj razširjene pri vseh kostno nezrelih športnikih, ki so v športno aktivnost vključeni vsaj eno leto. Mehanizem poškodbe povzroči nenormalno travmo normalne kosti s ponavljajočim se iztegovanjem in/ali rotacijo ledvenega dela pri teniških igralcih. Kot pri vsakem obremenitnostnem zlomu kosti se poškodba začne kot obremenitnostni odziv ali podplutba z mikrofrakturami trabekularnega kostnega okvirja, ki se zgodi pred zlomom kostne skorje. Bolečine v križu, ki pri mladostniku trajajo več kot en teden, je treba tretirati kot poškodbo pars interarticularis, dokler ni dokazano nasprotno. Za bolnike s spondilolizo je značilna aksialna bolečina v križu, ki je lahko enostranska ali dvostranska (Kukreja, 2020). V diplomski nalogi nas je zanimalo, kateri pristop zdravljenja najhitreje vrne teniške igralce s spondilolizo ledvenega dela hrbtenice na teniško igrišče in če konzervativno zdravljenje vpliva na zraščanje kosti v zgodnjih fazah eno- ali obojestranske spondilolize pred pričetkom eno- ali obojestranske spondilolisteze. V ta namen smo pregledali podatkovne baze PubMed, ScienceDirect, ResearchGate in GoogleScholar. Po pregledu literature smo izbrali deset študij. V študiji, Eto in sodelavci (2020), imajo spondilolitični stresni zlomi brez kortikalnih motenj pri športnikih mladostnikih veliko možnosti, da se zacelijo. Potencial zraščanja pri enostranskih okvarah je večji kot pri dvostranskih. Poleg tega so dokazali, da se z zgodnjim konzervativnim zdravljenjem lahko popolnoma izognemo kirurškemu zdravljenju, če ne gre za napredovano spondilolistezo. Izkazalo se je, da je zgodnja uporaba opornic boljša od same omejitve aktivnosti, pa tudi od uporabe opornice po začetni omejitvi aktivnosti. Pacienti s spondilolitično okvaro prvotno stremijo k lajšanju bolečine in izboljšanju gibljivosti, ne pa h kostnemu zraščanju. Omejevanje aktivnosti, uporaba opornice in fizioterapija, ki vključuje »športno specifično vadbo«, so se izkazali za učinkovite pri spondilolizi, medtem ko se spondilolisteza visoke stopnje slabše odziva na nekirurške pristope zdravljenja. Kirurško zdravljenje je priporočeno za zdravljenje simptomatske spondilolisteze visokih stopenj. Ko gre za asimptomatsko spondilolistezo podobno visokih stopenj, še ni znanih podatkov o pristopu zdravljenja, a kljub temu druge kirurške indikacije vključujejo vztrajno bolečino tudi po šestmesečnem konzervativnem zdravljenju. Kadar je potrebna operacija spondilolize, določi vrsto operacije nivo, na katerem bo operacija izvedena. Ugotovitve bi lahko dopolnili, če bi bilo na to temo narejenih več raziskav ter če bi imeli dostop do vseh člankov v celoti. V prihodnje bi bilo priporočljivo zajeti večje število novih raziskav s širšega jezikovnega področja.
Ključne besede: Spondiloliza, tenisači mladostniki, fizioterapevtska obravnava, fizioterapija, rehabilitacija, kostno celjenje, operativno zdravljenje, konzervativno zdravljenje.
Objavljeno: 08.04.2022; Ogledov: 339; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (907,89 KB)

9.
Vloga mentorja pri uvajanju fizioterapevta pripravnika
Tamara Došenović, 2022

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je bil raziskati pomen strokovnosti mentorja pri uvajanju fizioterapevta pripravnika, ali komunikacijsko spretnejši mentor pozitivno vpliva na potek pripravništva fizioterapevta. Metode: Podatke za pripravo diplomske naloge smo pridobili s pomočjo domače in tuje literature na temo mentorstva. Izvedli smo empirično analizo na osnovi anonimnega anketnega vprašalnika. Anketiranci so bili diplomirani fizioterapevti, ki so pripravništvo že opravili. Izpolnjenih je bilo 70 anket. Rezultati: Rezultati anketiranih fizioterapevtov dokazujejo, da so bili v času pripravništva zadovoljni s strokovnim znanjem mentorja, prav tako menijo, da komunikacijsko spreten mentor pozitivno vpliva na potek pripravništva fizioterapevtov. Uporabnost: Predstavitev mentorstva ter vloga in pomen mentorja v fizioterapevtski stroki. Izpostavljena so bila neizpolnjena pričakovanja fizioterapevtov in predlogi ter želje za izvedbo pripravništva v fizioterapevtski stroki v prihodnje. Omejitve: Omejitveni element pri pisanju diplomske naloge je skromno število anketirancev, zato ugotovitev ne moremo posplošiti na celotno populacijo.
Ključne besede: pripravnik, mentor, mentorstvo, vloga mentorja, mentorstvo v fizioterapiji.
Objavljeno: 08.04.2022; Ogledov: 193; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

10.
POMEN FIZIOTERAPEVTSKE VADBE NA GIBALNI RAZVOJ IN KOMUNIKACIJSKI NAPREDEK OTROK Z AVTISTIČNIMI MOTNJAMI
Aksana Nestsiarenka, 2022

Opis: Avtizem je kompleksna pervenzivna motnja v razvoju na nevrološko-biološki osnovi, ki se pojavi v zgodnjem otroštvu in traja vse življenje. Namen diplomske naloge je poglobitev v strokovno in znanstveno literaturo s področja avtizma, osvetlitev področja avtističnih motenj, značilnosti otrok z avtizmom ter vpliv fizioterapevtske vadbe na njihov razvoj.
Ključne besede: Otroci z avtistično motnjo, avtizem, otroci s posebnimi potrebami, senzorna integracija, proprioceptivne informacije, prilagojen program za otroke, telesna vadba, uspešni komunikacijski pristopi in metode dela.
Objavljeno: 08.04.2022; Ogledov: 162; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (955,40 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh