Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 84
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
UČINKOVITOST FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE PACIENTOV Z LATERALNIM EPIKONDILITISOM
Miha Šart, 2021

Opis: Uvod in namen: Lateralni epikondilitis (LE) je eden najpogostejših vzrokov za pojav bolečine v lateralnem predelu komolca. Nastane zaradi ponavljajočih se mikropoškodb ekstenzorjev zapestja in prstov, navadno ob ekscentrični obremenitvi. Poznamo konservativno in operativno zdravljenje. Eden izmed najpomembnejših konservativnih pristopov zdravljenja je fizioterapevtska obravnava. Klinične smernice za fizioterapevtsko obravnavo LE niso določene, zato je namen diplomskega dela pregled literature o učinkovitosti fizioterapevtskih metod in tehnik ter predstavitev priporočila za konservativno obravnavo. Metode: Diplomsko delo temelji na sistematičnem pregledu literature. To smo pridobili s pomočjo podatkovnih zbirk PubMed in PEDro. Rezultati: V raziskavo smo vključili 17 člankov. Ugotovili smo, da zanesljivih znanstvenih dokazov o učinkovitosti fizioterapevtskih metod in tehnik pri zdravljenju pacientov z LE ni. Uporabnost: Rezultati so uporabni v klinični praksi pri fizioterapevtski obravnavi pacientov z LE. Omejitve: Raziskave so nizke kakovosti zaradi majhnega števila preiskovancev in kratkoročnih meritev.
Ključne besede: Lateralni epikondilitis, Teniški komolec, Fizioterapija
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 65; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (704,28 KB)

2.
Fizioterapevtske metode pri obravnavi artroze kolčnega sklepa
Ana Ponebšek, 2021

Opis: Artroza je degenerativno stanje, ki nastane kot posledica mehanskih preobremenitev sklepa. Artroza kolčnega sklepa prizadene sklepni hrustanec, ki počasi izginja in se lušči. Pojavi se jutranja okorelost in bolečine v področju dimelj ter zadnjice. Kasneje se bolečina poveča med telesno dejavnostjo in zmanjša ob počitku. Običajno se pojavi pri starejših odraslih. Artroza pa povzroča tudi spremembe subhondralne kosti, ligamentov in sklepne ovojnice. Za diplomsko nalogo smo izvedli pregled literature in med seboj primerjali že izvedene raziskave. Raziskave smo iskali v digitalnih virih in v knjižnicah Zdravstvene in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter Visokošolskega zavoda Fizioterapevtika. Vključili smo 26 raziskav, na podlagi katerih smo skušali ugotoviti, katere fizioterapevtske metode so najučinkovitejše pri zdravljenju artroze kolčnega sklepa. Terapevtske vaje, zdravstveno ozaveščanje bolnikov ter izguba telesne mase so trenutno priporočene smernice za zdravljenje artroze kolčnega sklepa. Vendar smo med pisanjem diplomske naloge ugotovili, da je tudi manualna terapija v kombinaciji s terapevtskimi vajami učinkovita fizioterapevtska metoda pri obravnavi bolnikov z OA kolčnega sklepa. Priporočena je uporaba tehnike sklepne mobilizacije z gibanjem, saj z njo dosežemo pravilnejše artrokinematično gibanje v sklepu, s tem med drugim vzpostavimo pravilnejše obremenitve sklepnega hrustanca in zaviramo nastanek degenerativnih sprememb. Prav tako je priporočena uporaba tehnike pasivne mobilizacije pri bolnikih z OA kolčnega sklepa. Nekaj zaključkov raziskav, vključenih v diplomsko nalogo, je ugotovilo, da ima tudi vadba v vodi kratkotrajne pozitivne učinke. Ko pripravimo fizioterapevtski program za obravnavo artroze kolčnega sklepa, ga predstavimo bolnikom, upoštevamo njihovo mnenje in ga med rehabilitacijo spremenimo in prilagodimo posamezniku, če ne dosežemo rezultatov.
Ključne besede: osteoartroza kolčnega sklepa, osteoartritis, menedžment artroze kolčnega sklepa, terapevtske vaje za osteoartritis kolčnega sklepa, mednarodna priporočila za zdravljenje artroze.
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 67; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (714,20 KB)

3.
Postrehabilitacijski program nogometaša po lateralnem zvinu gležnja
Luka Torić, 2021

Opis: Uvod in namen: Zvin gleznja je ena izmed najpogostejsih poskodb v nogometu. Pri zvinu se najveckrat poskodujejo lateralni ligamenti, predvsem anteriorni tibiofibularni ligament. Dejavnikov tveganja za zvin je veliko, med pomembnejsimi so misicno neravnovesje, slaba gibljivost gleznja ter predhodni zvin gleznja. Metode: Iskanje literature smo izvedli v splosnih podatkovnih zdravstvenih in medicinskih zbirkah: Cochrane Library, PEDro in PubMED. Kot vkljucitvena merila smo upostevali literaturo, ki ustreza temi diplomske naloge, raziskave, ki so vkljucevale izvajanje preventivnih vaj za zmanjsevanje moznosti ponovne poskodbe, in obravnave sportnikov po zvinu gleznja. Rezultati: V pregledu literature je bilo vkljucenih 10 raziskav, ki so proucevale ucinkovitost vaj za preprecevanje zvina gleznja. Rezultati so pokazali, da izvajanje preventivnih vaj v fazi rehabilitacije zmanjsuje moznost ponovne poškodbe gleznja. Uporabnost: Prikaz ucinkovitosti izvajanj preventivnih vaj na zmanjsanju moznosti ponovne poskodbe. Omejitve: Izkljucili smo vsebine, ki se ne navezujejo na rehabilitacijo sportnika, clanke, starejse od 20 let, raziskave s premajhnim stevilom preiskovancev in nekoncane raziskave.
Ključne besede: fizioterapija, preventiva, rehabilitacija sportnika, zvin gleznja.
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 56; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (497,78 KB)

4.
POSEBNOSTI FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE ŽENSK V RAZLIČNIH OBDOBJIH IN PREHRANSKA PODPORA OB TEM
Manca Urana, 2021

Opis: Specifika obravnave žensk izvira iz razlik v fiziologiji in delovanju ženskega ter moškega telesa. Anatomske in fiziološke posebnosti ter reproduktivna vloga ženske predstavljajo specifično zdravstveno področje, ki ga moramo v fizioterapiji upoštevati. S spremljanjem hormonskega stanja posameznice velikokrat najdemo racionalne odgovore na vedenjske značilnosti, čustveno odzivnost in nivo energije, ki pri ženskem telesu nihajo pogosteje. Pri tem ne izhajamo zgolj iz anatomskih razlik, temveč iz spolnih fizioloških sprememb, ki jih narekuje hormonski sistem. V diplomski nalogi je v prvem planu poudarjeno fiziološko hormonsko nihanje skozi žensko življenje. Drugo pomembno točko predstavljajo pogostejša obolenja, nelagodja, posledice hormonskega neravnovesja ter posledice nosečnosti. Zadnji, tretji sklop pa zajema angažiranost posameznice za lastno zdravje, kamor štejemo prehransko podporo, izogibanje negativnim dejavnikom, spanje in fizično aktivnost (kot preventiva ali zdravljenje že nastale situacije).
Ključne besede: Zdravje žensk, telesna dejavnost, hormoni, razlike med spoloma, prehranska podpora in fizioterapevtska obravnava.
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 49; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

5.
Uporaba transkranialne magnetne stimulacije pri rehabilitaciji bolnikov z ishemično možgansko kapjo
Saša Kač, 2021

Opis: Možganska kap je glavni vzrok invalidnosti. Gre za dolgotrajno nevrološko prizadetost pri odraslih, do katere prihaja pri do 76 % bolnikih z akutno možgansko kapjo. Sama rehabilitacija je zelo zahteven in dolgotrajen proces, brez katere ne bi mogli pacientu omogočiti boljšega in daljšega življenja z manjšo prizadetostjo. Kot obetavno orodje za klinično rehabilitacijo pacientov po možganski kapi se pojavi nova neinvazivna stimulacija možganov – transkranialna magnetna stimulacija (TMS). Gre za varno metodo z redkimi in blagimi stranskimi učinki, ki jo lahko kombiniramo z drugimi metodami. Ponavljajoča transkranialna magnetna stimulacija (rTMS) je sposobna neposrednega manipuliranja kortikalne možganske aktivnosti. V zadnjih nekaj letih jo uvrščamo, kot novo potencialno metodo za zdravljenje motoričnih funkcij, govora, požiranja in motenj pozornosti. Rezultati raziskav dokazujejo, da prihaja do pozitivnih učinkov z izboljšanjem motoričnih funkcij na hemiplegični strani, afazije, disfagije in ročnih spretnostih. Ostaja še veliko odprtih vprašanj, na katere je potrebno v prihodnjih raziskavah odgovoriti.
Ključne besede: možganska kap, rehabilitacija, transkranialna magnetna stimulacija, neinvazivna stimulacija možganov, repetitivna transkranialna magnetna stimulacija.
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 52; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

6.
Fizioterapevtska obravnava na domu starejše osebe
Nika Ceme, 2021

Opis: Fizioterapevtska obravnava na domu (v nadaljevanju FO) zagotavlja kontinuiteto in celovito oskrbo posameznika in je namenjena gibalno in težje oviranim posameznikom, to so najpogosteje starejše osebe, katerih delež se iz leta v leto povečuje. Dokazano je, da je to starostna skupina z največ zdravstvenih težav, mnogi od njih imajo lahko tudi po več kroničnih bolezni hkrati. Prednosti FO na domu je ta, da rehabilitacija poteka v poznanem okolju, ob prisotnosti svojcev in kjer je stopnja funkcioniranja najvišja. Zaradi oblike dela je obravnava bolj individualna in prilagojena vsakemu posamezniku posebej. Namen diplomskega dela je prikazati problematiko staranja, s katero se srečuje cel svet in podrobno predstaviti eno izmed rešitev za rehabilitacijo starejših oseb. Prikazati prednosti FO na domu, raziskati njeno razširjenost v Sloveniji in po svetu ter dokazati pomembnost vključevanja svojcev v obravnavo. Z rezultati našega anketnega vprašalnika, intervjuja in ostalih kliničnih študij smo prišli do zaključka, da je FO na domu učinkovita metoda dela pri rehabilitaciji starejših oseb. V naši raziskavi smo dokazali, da se z FO na domu zviša samostojnost pri vsakodnevnih aktivnostih in izboljša funkcionalnost gibanja in hoje starejše osebe. Z anketnim vprašalnikom smo ugotavljali stopnjo zadovoljstva starejših oseb, ki je bila v našem primeru zelo visoka. Dokazali smo tudi pomembnost v edukaciji svojcev in njihovo vključevanja v samo obravnavo.
Ključne besede: fizioterapevtska obravnava na domu, starejša oseba, fizična aktivnost starejših oseb, problematika staranja
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 53; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (893,75 KB)

7.
POMEN FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE PRI ZDRAVLJENJU OBPORODNIH POŠKODB
Maša Knez, 2021

Opis: Uvod in namen: Med porodom lahko pride do poškodb presredka, posledica česar je lahko pojav urinske ali fekalne inkontinence. Namen diplomske naloge je s pregledom strokovne literature preučiti vzrok, preventivo in zdravljenje obporodnih poškodb presredka. Metode: S pomočjo deskriptivne metode dela smo s pregledom domače in tuje literature preverjali delovne hipoteze. Pri tem smo uporabljali spletne baze PubMed, Google Scholar, Cobiss in spletne strani povezane s poškodbami presredka. Rezultati: Raziskave kažejo, da masaža presredka in izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna v nosečnosti zmanjšata tveganje za nastanek hujših poškodb presredka, mediolateralna epiziotomija pa zmanjša tveganje za nastanek poškodb presredka 3. in 4. stopnje. Pri obravnavi urinske in fekalne inkontinence so najučinkovitejše vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Uporabnost: Predstavitev različnih načinov izvajanja fizioterapije v pred- in poporodnem obdobju s ciljem zmanjšati nastanek poškodb presredka oziroma obvladovati možne posledice tovrstnih poškodb. Omejitve: Omejitveni dejavniki med pisanjem diplomske naloge so starost raziskav, nedostopnost do polne vsebine člankov in raziskav ter plačljivi članki.
Ključne besede: poškodbe presredka, urinska in fekalna inkontinenca, masaža presredka, vaje za krepitev mišic medeničnega dna, epiziotomija
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 96; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (940,53 KB)

8.
UČINKOVITOST VAJ ZA STABILIZACIJO TRUPA PRI PACIENTIH S KRONIČNO BOLEČINO V KRIŽU
Saraja Šribar, 2021

Opis: Bolečina v križu je eden največjih globalnih problemov, s katero naj bi se v svojem življenju srečale kar tri četrtine ljudi. Gre za kompleksno težavo, ki je posledica veliko soodvisnih biopshihosocialnih dejavnikov. Veliko pacientov trpi za kronično bolečino v križu, ki predstavlja velik zdravstveni in ekonomski problem. Fizioterapevtska obravnava bolečine v križu zajema različne metode, katerih del je tudi vadba. V zadnjih letih so priljubljene vaje za stabilizacijo trupa, zato smo z diplomsko nalogo želeli preveriti, ali so dejansko učinkovitejše od standardne vadbe, in podati predloge za vadbo pri pacientih s kronično bolečino v križu. Pregled literature je pokazal, da sta obe obliki vadbe srednje- in dolgoročno enako učinkoviti, vendar lahko zagovarjamo, da so vaje za stabilizacijo trupa učinkovitejše pri zmanjšanju bolečine in povečanju zmanjšanih zmožnosti samo kratkoročno. Prav zato v prvi fazi rehabilitacije priporočamo uporabo vaj za stabilizacijo trupa, da paciente naučimo aktivacije globokih mišic trupa. Izkazalo se je, da le malo študij paciente spremlja v daljšem časovnem obdobju, kar je pri kronični bolečini izjemnega pomena. Opazili smo veliko pomanjkanje dolgoročnih programov vadbe, saj se zdi, da so osnovne vaje za stabilizacijo trupa premalo intenzivne, da bi pacienti samo z njihovo uporabo ohranjali dolgotrajno stabilizacijo. Ker želimo, da stabilizacija trupa postane avtomatizirana, je ključno, da v drugem koraku rehabilitacije združimo vaje za stabilizacijo trupa in standardne vaje. Osnove stabilizacije uporabimo pri funkcionalnih vzorcih, kot sta hoja in počepanje, pa tudi standardnih vajah z lastno težo, proti uporu, povečanju mišične moči in drugih oblikah vadbe. Menimo, da bi morala stroka postaviti jasno definicijo obeh oblik vadbe, saj je ločnica med njima pogosto nejasna, nato pa pripraviti program varnih in ustreznih vaj glede na njihovo težavnost. Ker je bolečina v križu tako kompleksna, moramo vadbo vedno individualizirati ter upoštevati poklic pacienta in njegovo psihično stanje.
Ključne besede: kronična bolečina v križu, vaje za stabilizacijo trupa, standardne vaje
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 153; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (827,40 KB)

9.
Vpliv fizioterapevtske obravnave pri uhajanju blata pri moških in ženskah
Laura Stamatović, 2021

Opis: Anorektalna enota je zaradi svoje strukture in funkcionalne celovitosti sposobna zadrževati blato. Če se poleg drugih dejavnikov pojavi še okvara anorektalne enote,je posledica uhajanje blata oz. fekalna inkontinenca (FI). Prizadene tako moške kot tudi ženske v vseh starostnih obdobjih. Poznamo več vrst FI. Dejavniki, ki vplivajo na pojav FI, so strukturna poškodba notranjega in/ali zunanjega analnega sfinktra, povzročena med porodom ali kirurškim posegom, nevrološke bolezni ter prirojene in funkcionalne motnje. Poznamo konservativni in kirurški način zdravljenja. Fizioterapija ima pomembno vlogo pri konservativnem zdravljenju FI. Pri zdravljenju FI je pomemben multidisciplinaren pristop. Fizioterapevt z ustreznim znanjem s področja patologije medeničnega dna lahko ustvari primeren in celosten program uspešnega podpornega zdravljenja FI. Za določitev ustreznega fizioterapevtskega programa je potrebna strokovna klinična ocena pacienta. Med fizioterapevtske postopke zdravljenja uvrščamo vadbo mišic medeničnega dna, elektrostimulacijo, biološko povratno zvezo in nevromodulacijo. Pomembno je, da pacienta izobrazimo o pravilni prehrani in vzpostavitvi rutine ter pravilnem odvajanju blata. Ugotovili smo, da je izbira fizioterapevtskih postopkov odvisna od podatkov, pridobljenih z oceno pacienta s FI, in da kombinacija fizioterapevtskih tehnik zmanjšuje simptom FI. Pri izvajanju terapije je pomembna individualna obravnava pacienta. Ta mora biti pripravljen sodelovati in motiviran, slediti mora navodilom, seveda pa mora biti tudi sposoben komunicirati.
Ključne besede: fizioterapija, uhajanje blata oz. fekalna inkontinenca, fizioterapevtski postopki, medenično dno
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 150; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

10.
Vpliv naklona medenice na kronično bolečino v križu
Sebastjan Drobne, 2021

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je pregledati in predstaviti strokovno ter znanstveno literaturo s področja nagiba medenice v povezavi s kronično bolečino v križu. Metode: Za preučitev strokovne in znanstvene literature je bila uporabljena deskriptivna metoda raziskovanja. Pri iskanju strokovne literature je bila uporabljena baza podatkov kooperativnih raziskovalnih sistemov PubMed, Sci Hub, Google Scholar in slovenski COBBISS. Rezultati: Raziskave kažejo, da anteriorni nagib medenice vpliva na kronično BvK, vendar obstaja verjetnost, da kronična BvK zaradi prilagoditev privede do povečanega anteriornega nagiba medenice. Raztezne vaje in vaje za krepitev mišic trupa, kolka in kolena zmanjšajo BvK ter v večini raziskav tudi prekomerni nagib medenice. Uporabnost: Predstavitev novejše literature s področja nagiba medenice v povezavi s kronično bolečino v križu ter vpliv razteznih vaj in vaj za moč na naklon medenice. Omejitve: Med omejitve pri izdelavi diplomske naloge štejemo pomanjkljivo literaturo, nedokončane raziskave in majhno število preiskovancev v raziskavah.
Ključne besede: drža, ledvena lordoza, sagitalno ravnovesje, analiza drže, spino-medenična poravnava, globalna drža, merjenje drže, medenični naklon, kronična bolečina v križu, mišična dolžina, mišična zmogljivost, vaje za pravilno držo, mišično nesorazmerje.
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 62; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (507,44 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh