Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Analiza samooskrbne pridelave v Sloveniji s poudarkom na kmetijah, vključenih v kmetijsko okoljske programe : magistrska naloga
Avtorji:ID Pezdirc, Marina (Avtor)
ID Povh, Janez (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Pezdirc_Marina_i2016.pdf (4,83 MB)
MD5: F5B57CDA1982727F9917E16515225FA3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FIŠ - Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu
Opis:Magistrsko delo obravnava samooskrbo v Sloveniji in to, koliko prispevajo k samooskrbi kmetijska gospodarstva, vključena v Kmetijsko okoljske programe v letu 2013, s poudarkom na prispevku k samooskrbi v jugovzhodni slovenski regiji. V uvodnem delu je obravnavana problematika doseganja zadostne prehranske samooskrbe. Osrednji del obravnava problem, koliko domača proizvodnja zadovoljuje domačo porabo na ravni statističnih regij, saj so ocene pridelave pomanjkljive. Ugotovila sem, da je bila v letu 2010 Slovenija 51,3-odstotno samooskrbovana in da kmetijska gospodarstva KOP prispevajo k samooskrbi le 10,7 odstotka. K samooskrbi prispevajo kmetijska gospodarstva KOP v jugovzhodni slovenski regiji le 7,2 odstotka. Največji prispevek k samooskrbi ima prireja mesa pri ekološkem in integriranem kmetovanju. Potrjuje se prva hipoteza, saj je samooskrba kmetij KOP v jugovzhodni slovenski regiji v letu 2013 nižja od 50 odstotkov. Na kmetijskih gospodarstvih KOP je bila v jugovzhodni Sloveniji v letu 2013 najboljša samooskrba z mesom (31,8 odstotka). To potrjuje drugo hipotezo. Potrjuje se tudi tretja hipoteza, saj v jugovzhodni Sloveniji pridelajo kmetijska gospodarstva KOP več integrirane kot ekološko hrane.
Ključne besede:pridelana hrana, samooskrba, kmetijstvo, jugovzhodna Slovenija, jugovzhodna slovenska regija, ekološko in integrirano kmetijstvo, kvantitativna analiza
Kraj izida:Novo mesto
Kraj izvedbe:Novo mesto
Založnik:[M. Pezdirc]
Leto izida:2016
Leto izvedbe:2016
Št. strani:81 str.
PID:20.500.12556/ReVIS-4975 Novo okno
UDK:338.439.2:311(497.4)
COBISS.SI-ID:2048407059 Novo okno
Opomba:Na ov.: Magistrska naloga : študijskega programa druge stopnje;
Datum objave v ReVIS:22.08.2018
Število ogledov:3265
Število prenosov:186
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:21.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:The master's thesis at first deals with the self sufficiency in the Republic of Slovenia and as a second it finds how much contribute to self sufficiency in farms included in to the agrienvironmental program in 2013, emphasing the contribution to self sufficiency in Southeastern Slovenian. In the introductory part, I'm talking about the problem of achieving adequate food self sufficiency. In the central part of the master thesis I explore how much is the home production insufficient for home consumption at the level of statistical regions, because the assessment of actual production is very lack of. In 2010 was Slovenia 51.3 percent self sufficiency. I found out that the farms which have agri-environmental program contribute to self sufficiency only 10.7 percent.
Ključne besede:produced food, self sufficiency, agriculture, The region of South-East Slovenia, South-East Slovenian region, organic and integrated farming, quantitative analysis


Nazaj