Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Povezanost redne fitnes vadbe in telesne samopodobe
Avtorji:Ploj, Melani (Avtor)
Stepišnik Perdih, Tjaša (Mentor) Več o soavtorju... Novo okno
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FUDS - Fakulteta za uporabne družbene študije
Opis:Zanimanje za raziskovanje telesne samopodobe se je v zadnjem času povečalo. Na to temo je bilo tako pri nas kot tudi drugod po svetu opravljenih kar nekaj novejših raziskav. Telesna samopodoba v povezavi z vadbo v fitnesu pa ni tako raziskana, sploh pa ne v Sloveniji. Ker se je v zadnjih letih priljubljenost takšne oblike vadbe občutno dvignila, se nam je zdelo smiselno raziskati, kako je povezana s telesno samopodobo in s tem morda prispevati kakšna dodatna spoznanja za vse, ki so vpeti v ta proces. V teoretičnem delu smo na kratko predstavili splošno samopodobo in se podrobneje osredotočili na telesno samopodobo, njen razvoj, razlike med spoloma in povezanost s telesno dejavnostjo. V nadaljevanju smo predstavili fitnes vadbo in z njo povezana tekmovanja. Z empiričnim delom smo želeli poiskati povezavo med vadbo v fitnesu in telesno samopodobo. Cilj raziskave je bil vezan na iskanje razlik v telesni samopodobi med tremi raziskovalnimi skupinami – neaktivnimi posamezniki, tistimi, ki fitnes obiskujejo rekreativno in tistimi, ki fitnes obiskujejo tekmovalno, prav tako pa smo iskali razlike v telesni samopodobi med spoloma. Za raziskavo smo uporabili kvantitativno metodologijo, podatke pa smo zbrali s pomočjo anonimne spletne ankete, ki je vsebovala PSDQ-vprašalnik telesne samopodobe. Raziskovalni vzorec je zajemal 166 udeležencev, starih med 18–35 let, od tega 59 (35,5 %) neaktivnih posameznikov, 56 (33,7 %) rekreativcev in 51 (30,7 %) tekmovalcev, glede na spol je bilo v vzorec vključenih 88 (53 %) žensk in 78 (47 %) moških. Rezultati so pokazali, da se razlike v telesni samopodobi pojavljajo med neaktivnimi in aktivnimi posamezniki (rekreativci in tekmovalci, ki obiskujejo fitnes). Opazne razlike v telesni samopodobi med spoloma smo zasledili pri splošni skupini (združene vse tri raziskovalne skupine) in v neaktivni skupini.
Ključne besede:telesna samopodoba, fitnes, neaktivni posamezniki, rekreativci, tekmovalci, razlike med spoloma, PSDQ, diplomske naloge
Leto izida:2022
Založnik:[M. Ploj]
Izvor:Maribor
UDK:159.9
COBISS_ID:137829891 Povezava se odpre v novem oknu
Opomba:Študijski program Psihosocialna pomoč;
Število ogledov:456
Število prenosov:27
Datoteke:.pdf RAZ_Ploj_Melani_i2022.pdf (930,44 KB)
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The relationship between regular fitness training and physical self-concept
Opis:There has been a recent surge of interest on the study of physical self-concept, with several new studies in this country and elsewhere in the world. Physical self-concept in relation to fitness exercise has not been studied so much, especially not in Slovenia. The popularity of this exercise has significantly increased in recent years, so we want to investigate the connection with physical self-concept and contribute to additional insights for all involved in this process. In the theoretical part we briefly introduce self-concept in general and focus on physical self-concept: its development, gender differences and connection to physical activity. Furthermore, we introduced fitness exercise and related competitions. In the empirical part we show the connection between fitness exercise and physical self-concept. The aim of the study was to search for differences in physical self-concept between three research groups - inactive individuals, recreational fitness users and competitive fitness users - and to search for differences between the genders within these three groups. We used a quantitative approach for the study, and the data was collected with an anonymous online survey, containing the Physical self-description questionnaire (PSDQ). The study sample consists of 166 participants, aged 18-35 years, of whom 59 (35.5%) were inactive individuals, 56 (33.7%) recreational fitness users and 51 (30.7%) competitive fitness users. In case of the gender, the sample included 88 (53%) females and 78 (47%) males. The results showed differences in physical self-concept between inactive and active individuals (recreational and competitive fitness users). Significant differences of physical self-concept between genders were observed in the general group (all three study groups combined) and in the inactive group.


Nazaj