Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Analiza oblik podpore za otroke z izkušnjo žalovanja
Avtorji:Petak, Urška (Avtor)
Rakovec, Primož (Mentor) Več o soavtorju... Novo okno
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FUDS - Fakulteta za uporabne družbene študije
Opis:Smrt globoko in boleče poseže v življenje vsakega posameznika, zlasti pa v življenje otroka ali mladostnika, ki je v iskanju in oblikovanju podpore pogosto v celoti odvisen od odraslih oseb v svoji okolici. Otrok ob bolečini izgube in smrti s procesom žalovanja vstopi na neznano področje in ob sebi potrebuje močno in jasno podporo na poti skozi žalovanje. V magistrski nalogi smo ugotavljali, kakšen je odziv otroka na novico o smrti bližnje osebe. Raziskovali smo dostopnost podpore otroku v procesu soočanja z izgubo bližnje osebe ter oblike pomoči in dostopnosti podpore za otroke v procesu žalovanja. V teoretičnem delu je opisan vpliv dogodka smrti na doživljanje otrok ter dojemanje in odzivanje na dogodek smrti skozi različna razvojna obdobja pri otroku. Opisan je proces žalovanja pri otroku, značilnosti normalnega in oteženega žalovanja. Navedene pa so tudi sistemske ureditve podpore in pomoči posameznikom z izkušnjo žalovanja na državni ravni. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki smo jo izvedli med starši otrok z izkušnjo žalovanja s pomočjo polstrukturiranih intervjujev. Rezultati raziskave kažejo, da je podpora v veliki meri nezadostna in razpršena. Zlasti je nezadostna jasna, odprta in sočutna komunikacija ob temah smrti in žalovanja. Podpora tudi ni enakomerno in enakovredno dostopna vsem otrokom v procesu žalovanja. Društva za podporo osebam z izkušnjo smrti bližnjega so prezasedena, posamezniki z izkušnjo smrti bližnjega težko dostopajo do informacij o podpori in pomoči v procesu žalovanja, družba je do vprašanj v zvezi s smrtjo in žalovanjem odklonilna. S tem se zmanjša tudi pretok informacij o podpori in pomoči za otroke z izkušnjo žalovanja. Rezultati raziskave pa so pokazali tudi, da je podpora otrokom v procesu žalovanja odvisna tudi od osebne zrelosti in odprtosti odraslih oseb v otrokovi bližini.
Ključne besede:smrt, žalovanje, otroci, mladostniki, izguba, oteženo žalovanje, podpora pri žalovanju, magistrske naloge
Leto izida:2022
Založnik:[U. Petak]
Izvor:Ljubljana
UDK:159.9
COBISS_ID:137863939 Povezava se odpre v novem oknu
Opomba:Študijski program Psihosocialno svetovanje;
Število ogledov:46
Število prenosov:4
Datoteke:.pdf RAZ_Petak_Urska_i2022.pdf (734,61 KB)
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of types of support provided to children who have experienced grief
Opis:Death profoundly and painfully interferes with one's life, especially the life of a child or adolescent, who is, seeking and strengthening support, often entirely dependent on adults in their proximity. In the event of loss and death, children, when grieving, enter an unknown stage of life and require by their side strong and solid support. The aim of this master's thesis was to determine children's reaction to hearing news about the death of a loved one. We studied children's accessibility to support in the process of coping with the death of a loved one as well as types of support and their accessibility to grieving children. The theoretical part describes the effect of death on children’s perception of and reaction to death through different developmental stages in children. It presents the grieving process in children as well as characteristics of normal and complicated grief. It also lists systemic support and assistance arrangements for grieving individuals provided on the national level. The empirical part presents a study conducted by carrying out semi-structured interviews with parents of children who have experienced grief. According to the results, support is mostly insufficient and dispersed. An important factor that lacks is clear, open and compassionate communication in the event of death and grief. In addition, support is neither evenly nor equally accessible to all grieving children. Associations providing support to people who have experienced the death of a loved one are overcrowded, those who have experienced the death of a loved one have difficulties accessing information about support and assistance available to those who are grieving, and the society is often deprecating when it comes to death and grief. This results in a lower probability for information about support and assistance intended for grieving children to be diffused. The results of the study also showed that support provided to grieving children depends on maturity and openness of adults in children's proximity.


Nazaj